Bor és egészség

 

Hippokratész már Krisztus előtt írt a bor kedvező hatásáról szívinfarktus, depresszió, alvási zavarok, vízkór esetén. Ugyancsak ő a túlterhelt gyomor tehermentesítésére alkohollal vegyített árpát, mézet és különféle gyógynövények keverékét, azaz egyfajta gyomorkeserű alkalmazását ajánlotta. Kortársai megfogadták tanácsát az ókorban, de a középkorban is Hippokratész nevéhez kötődött egy borfajta, amit akkoriban vinum absinthinumnak, azaz életelixírnek tartottak. Titka a gyógynövényekben rejlett.

Hippokratész szerint: „A bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű és az ételek között a legkellemesebb”. Ugyanakkor ezt is mondta: „Egészséges és beteg ember számára egyaránt csodálatosan megfelelő, feltéve, ha azt helyes mértékben fogyasztják”.

Talán először mi is tekintsük át a történelmet, de csak röviden, hisz biztosan mindenkit leginkább az érdekel, hogy vajon ihatunk-e bort, és ha igen, mennyit?

Évszázadokkal ezelőtt a papok állították elő a gyógyszereket, többek között a gyógyborokat is, receptjeiket féltve őrizték. A középkorban az ivóvíz szinte mindenütt fertőzött volt, így praktikus oka is volt a borok sokrétű alkalmazásának. A bennük kiáztatott gyógynövények és bor baktériumölő hatása összegeződött, így remek gyógyító italokhoz jutottak, elkerülve számos fertőzést.

Már Julius Caesar is minden nap 1,5 liter bort rendelt katonáinak, így sikerült sok betegséget és fertőzést (tífusz, kolera) elkerülnie a nagy hadjáratok során. Azóta már vizsgálatok is bizonyítják, hogy pl. a tífusz bacillusok néhány perc alatt elpusztulnak a borban, a híres hadvezér elgondolása meghaladta kora tudományát.

Tehát őseink a tapasztalatok révén már tisztában voltak a bor kedvező élettani hatásaival. Az utóbbi években komoly kutatások indultak meg a borral kapcsolatban, ennek eredményeképpen ma már az orvostudomány is elismeri a borok egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságait. Ez különösen a vörösborok esetében áll fenn. Javítják a vérszérum összetételét, antithrombotikus hatásúak. Csökkentik a szabadgyököket. A vörösborban található antioxidáns hatású flavonoidoknak köszönhetően csökken a koszorúér-elmeszesedés kialakulásának esélye, mert ezek az anyagok pozitív élettani hatást fejtenek ki az érfalakra. De emellett jótékonyan befolyásolják a védőhatású HDL-koleszterinszintet, s ugyanakkor csökkentik a káros LDL-koleszterintet. Ezen pozitív tulajdonságoknak köszönhetően az érelmeszesedés kialakulásának esélye csökken, vagy ha már fennáll a betegség, lassul annak progressziója. Segít megelőzni az osteoporozist. Javítja a kognitív funkciókat: végeztek egy kísérletet 12 000 idős ember bevonásával, akik mindannyian 70-80 év közöttiek voltak és naponta 15g alkoholt fogyasztottak. Az ő esetükben kifejezett látható volt, hogy eszük nem hagyta el őket. Frissen és az adott korhoz mérten gyorsan vágott. Goethe írta valahol, hogy a megfelelő mennyiségű alkohol erősíti az okost, a butát azonban még jobban butítja. Infarktus után is 1-1 pohár bor elfogyasztása kifejezetten jó eredményekkel kecsegtet.

A fehérborok az emésztőrendszerre hatnak pozitívan, például a magasabb savtartalmúak jót tesznek a gyomorsavhiányban szenvedőknek.

 A mai kor népbetegsége a szív- és érrendszeri betegségek körében keresendő. Jóval nagyobb a zsírbevitel és jóval kisebb a mozgáslehetősége a mai kor emberének. Ez a kettő pedig egyenes út az idő előtti halálhoz. Talán az egyik „leghétköznapibb” betegség a magas vérnyomás. Főleg a férfiak körében hódít ez a kór. Sajnos egyre több és fiatalabb áldozatot is szed. A kutatók már jó ideje vizsgálják, hogy a bor milyen hatással van a szívre és az érrendszerre. Meglepő módon – 1,5-2 millió ember borfogyasztási szokásait vizsgálva 5, 10 vagy akár 15 éven át – arra a megállapításra jutottak, hogy 1-1 pohár bor bevitele havonta 20%-kal, 1-1 poháré hetente 40%-kal, míg ugyanennyi mennyiség naponta 56%-kal csökkenti a hipertóniát. A megfigyelések alapján az össz halálozás ugyanezen emberek körében 30%-kal csökkent. Így már meg is állapítható, hogy a dózis teszi a bort méreggé vagy adott esetben gyógyszerré.

Hogy mekkora ez a dózis? Férfiak esetén a napi 50g alkohol bevitel már kifejezetten ártalmas, tehát mindenképp ezalatt érdemes fogyasztani. Egy németországi felmérés szerint a naponta 0g alkoholt fogyasztók relatív halálozási kockázata a legmagasabb, hasonlóan az 50g fölött fogyasztókéhoz. Tehát egészségi állapottól függően (valahol a testtömeg indexet is figyelembe veszik, vagyis a magasság – kor – súly arányt mértékként) 1-49g alkohol az ideális. Azonban ha valaki ß-blokkolót, angiotenzin-blokkolót szed, illetve cukorbeteg, akkor vigyáznia kell! Bár az elővigyázatos orvosok azt mondják, hogy ne igyon az ilyen beteg egy csepp alkohol tartalmú italt sem, a mai tudomány állása szerint heti 10g körüli alkohol kifejezetten erősíti a gyógyszer hatását, növeli a túlélési esélyeket. Ez a 10g-os érték biztosan bűvös szám lehet, ugyanis nők esetén az ajánlott napi alkoholbevitelnek is ez alatt van egészségmegőrző hatása. Sőt! Menapauza után kifejezetten ajánlják ennek a mennyiségnek az elfogyasztását!

Ha az orvos pontosan ismeri a bor kedvező hatásait, bátran javasolhatja betegeinek a mérsékelt fogyasztást, és elvárhatjuk, hogy az orvos is annak megfelelően éljen a bor gyógyító erejével. Így csak a humor kedvéért egy idézet: „Alkoholista az, aki többet iszik, mint az orvos”.

webdesign: qualitypress