jún. 26, 2018

„Értsük meg egymást.” – társadalmi érzékenyítéssel is folytatódik a sérültek önálló életvitelét segítő program


A Magyar Williams Szindróma Társaság (MWSzT) korábbi, önálló életvitelt támogató programjainak sikere, és a résztvevők visszajelzései is a folytatásra ösztönözték a szervezőket.

A hosszú távú cél, hogy e ritka betegségben szenvedő, és értelmileg akadályozott fiatalok a jövőben önállóbb életvitelt folytathassanak, ezzel is a teljes értékű társadalmi integrációt közelítve. Az NCTA pályázatával elindult program most a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával folytatódhatott.

Az MWSzT az előző programok eredményei alapján fejlesztette tovább e programját, amit a Williams szindrómás vagy más hasonlóan komplex fogyatékossággal élő, 14-45 év közötti érintettek számára hozott létre. A korábbi „Fészekhagyó” projektekre építve, a szervezők a családok életminőségének további javítását, a fiatalok társadalmi életbe történő integrálását, és a társadalmi szemlélet pozitív irányú megváltoztatását tűzték ki célul.

Ennek megvalósításához havi rendszerességű felkészítő tréningeket, „önállósági” táborokat tartanak, ahol a már elsajátított ismeretek alkalmazásával, a valódi életkörülmények, szülőktől független kipróbálása volt a cél, de családi napokat is szerveztek. A projekt során nagy hangsúlyt kap továbbá egy komplex érzékenyítő program kidolgozása is, melyet iskolákban próbálnak ki, és eredményeit a program lezárultával teszik majd közzé.

A program elemei:
• Önálló Életmód Tréning – célja, az eddig kialakított jó gyakorlatok folytatása, a már létrejött képességek továbberősítésével. A munka világába történő beilleszkedést szituációs játékokkal, és – többek között – kooperatív tanulási technikák elsajátításával valósítják meg.
• Önálló életvitel táborok – ahol szülők nélkül, az önálló életre, az érzékenyítő foglalkozásokra is felkészülnek az érintettek, elvégzik a mindennapokban szükséges munkákat és megbeszélik a következő rendezvények tematikáját is. Ezekben az egészséges életmód mindig központi szerepet játszik.
• Közös szabadidős programok – a családoktól érkező igények alapján – ahol a fiatalok szintén aktív résztvevői a tervezésnek, szervezésnek – érdekes szabadidős programokat valósítanak meg.
• Érzékenyítő programok – a több lépcsős programban elsősorban az általános iskolás korosztályt célozzák meg, ahol az iskolások együtt beszélgethetnek, tevékenykedhetnek a fogyatékossággal élőkkel és megszabadulhatnak a róluk alkotott sztereotípiáktól, és játékos módszerekkel tanulhatják meg a segítségnyújtás különféle formáit.
• Kiadvány – az érzékenyítő program tapasztalatait és eredményeit szakmai összefoglalóként is elérhetővé teszik.
További információ az egyesületről és egyéb programjairól:
- www.williams.org .hu
- https://www.facebook.com/feszekhagyok
- https://www.facebook.com/mwszt

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple