ápr. 6, 2018

Megjelentek a DYNAGITO® vizsgálat végleges eredményei a The Lancet Respiratory Medicine1 szakfolyóiratban


A COPD világszerte egyre jelentősebb egészségügyi probléma, amely a WHO becslése szerint 2030-ra a harmadik legfőbb halálozási okká lép elő.

Az 52 hetes DYNAGITO® vizsgálat az első, amely elsődleges végpontként azt vizsgálja, hogy a LAMA+LABA típusú kezelések közé tartozó tiotrópium+olodaterol kombinált kezelés csökkenti-e a mérsékelt és súlyos fellángolások éves gyakoriságát a LAMA készítmények közé tartozó tiotrópiumhoz képest a mérsékelttől nagyon súlyosig terjedő COPD-ben (FEV1 < 60%) szenvedő  betegeknél, akiknél a megelőző 12 hónapban legalább egy mérsékelt vagy súlyos, szisztémás glükokortikoid- és/vagy antibiotikumkezelést vagy kórházi ellátást igénylő  fellángolás fordult elő.  A DYNAGITO® vizsgálat egy TOviTO® nevű, III-as fázisú, széles körű  klinikai vizsgálati program része, amelyben több mint 16000 beteg bevonásával vizsgálják a COPD betegségben adott tiotrópium+olodaterol kombináció hatásosságát és biztonságosságát.

A DYNAGITO® vizsgálat adatai alapján továbbá a csak tiotrópiummal végzett kezeléssel összehasonlítva a tiotrópium+olodaterol kombináció esetén alacsonyabb volt az (antibiotikummal együtt vagy anélkül adott) szisztémás kortikoszteroidokat igénylő mérsékelt vagy súlyos fellángolások előfordulása is: 
• 20%-kal alacsonyabb volt a szisztémás kortikoszteroidokat igénylő mérsékelt vagy súlyos fellángolások előfordulása (p=0,0068).
• 9%-kal ritkábban fordult elő antibiotikumot és szisztémás kortikoszteroidokat is igénylő fellángolás (p=0,0447). 
• A csak antibiotikumkezelést igénylő fellángolások gyakorisága nem változott (p=0,2062).

Az eredmények megerősítik az eddigi bizonyítékokat, amelyek szerint a tiotrópium+olodaterol 5/5µg a tiotrópium készítménynél nagyobb mértékben csökkenti a tüneteket és növeli az életminőséget.

A COPD progresszív lefolyású betegség, amely a levegő be- és kiáramlásának akadályozásával megnehezíti a légzést, és gyakran már a betegség egészen korai szakaszától akadályozza a betegeket a mindennapi tevékenységekben. A fellángolás miatt kórházba kerülő betegek hosszú távú prognózisa rossz: 50%-uk öt éven belül elhalálozik.

Forrás: Action Heller Consulting

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple