júl. 26, 2017

A legújabb adatok szerint a tünetmentes pitvarfibrilláló betegek anamnézisében magas a stroke előfordulásának aránya


- A GLORIA™ -AF elnevezésű globális megfigyeléses vizsgálatból származó eredmények megerősítik a szűrőprogramok iránti fokozott igényt
- Az adatok az EHRA-EUROPACE CARDIOSTIM 2017-es kongresszusán kerültek bemutatásra és az előadást beválasztották a legfontosabb eredményeket bemutató szekcióba is

A  GLORIA™-AF betegregiszter eredményei, amelyek alapján azoknál a nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban (AF) szenvedő betegeknél, akik kevés tünettel rendelkeznek vagy tünetmentesek, nagyobb valószínűséggel alakult ki stroke a pitvarfibrilláció diagnózisa előtt, mint a szimptómás pitvarfibrilláló betegeknél. Ez lehet annak a következménye, hogy a tünetmentes pitvarfibrilláló betegeknél hosszabb ideig tart a diagnózis felállítása.

Dr. Steffen Christow, a németországi Ingolstadt Hospital GmbH kardiológusa és a kórház elektrofiziológiai laboratóriumának vezetője az alábbiakat mondta: "Diagnózis hiányában a pitvarfibrilláló betegek továbbra is a stroke fokozott kockázatának vannak kitéve, a stroke pedig egy súlyos, az életet alapjaiban megváltoztató és potenciálisan halálos betegség is lehet. A GLORIA™-AF tanulmány eredményei kihangsúlyozzák a magas kockázatú populációkban a pitvarfibrillációs szűrőprogramok közegészségügyi szükségességét annak érdekében, hogy a betegeknél korán felállíthassák a diagnózist és megfelelő antikoaguláns terápiában részesülhessenek, valamint hogy kezelni tudják náluk a kockázati tényezőket, mindezt a pitvarfibrillációval összefüggő stroke és halálozás kockázatának csökkentése érdekében."

A GLORIA™-AF globális betegregiszter - amely az egyik legnagyobb szabású megfigyeléses vizsgálat, és amelyben a valós klinikai gyakorlatból származó biztonságossági, hatékonysági és a betegségek kimenetelére vonatkozó adatokat gyűjtik össze pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél az antikoaguláns készítmények hosszú távú alkalmazásával kapcsolatban - alcsoport analízisében 6011 pitvarfibrilláló beteg jellemzőit hasonlították össze Nyugat-Európában. 4119 betegnél (69%) észleltek kevés vagy semmilyen tünetet, illetve 1892 beteg (31%) jelentett tüneteket a diagnózis időpontjában. A tünetmentes betegek több, mint kétszer nagyobb valószínűséggel kaptak korábban stroke-ot (14,7% vs. 6,0%).
A pitvarfibrilláció világszerte a leggyakoribb tartós szívritmuszavar, és a pitvarfibrillációs esetek száma várhatóan emelkedni fog az elkövetkező években. Összességében a pitvarfibrillációval diagnosztizált betegeknél ötször nagyobb a stroke kialakulásának kockázata, amely utóbbi akkor fordul elő, ha egy vérrög elzár egy agyi eret. Évente hárommillió betegnél alakul ki pitvarfibrillációval összefüggő stroke.

WELL PR Ügynökség

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple