jún. 23, 2017

A kórházak kérjék el a magánbetegektől az ellátások költségét


A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátó Szövetség a 444.hu-n megjelent „Az Egészségügyi Államtitkárságon készült egy javaslat, ami rengeteg pénzt venne el a kórházaktól” című cikke kapcsán az alábbi, a helyzetet tisztázó információkat kívánja eljuttatni.

Az „egynapos ellátást végző járóbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket legnagyobb része közkórház osztályaként – vagy a kórházhoz integrált járóbeteg rendelés részeként – működik, de jelentős az ún. önálló járóbeteg szakrendelők által, állami (OEP/NEAK) finanszírozás alapján végzett ilyen jellegű tevékenység. Az arányokról érdemes tudni, hogy jelenleg aktív fekvőbeteg-ellátóhoz integráltan mintegy 100, önálló szakellátóként pedig 300 intézmény működik.

Az önálló járóbeteg szakellátók – nevükhöz híven – önállóan működnek, így náluk nincs fekvőbeteg ellátás. Esetükben törvényi előírás a megfelelő fekvőbeteg ellátás háttér biztosítása. Alá kell azonban húzni, hogy ezek az intézmények állami (és részben önkormányzati) finanszírozásból működnek, az ott elvégzett beavatkozásokat ugyanúgy a társadalombiztosítás finanszírozza, mint az állami kórházi ellátást.

Természetesen vannak magánkézben lévő klinikák is, ahol végeznek ilyen egynapos sebészeti műtéteket, de esetükben más a jogi helyzet. Ha valaki magánellátásban végeztet egynapos beavatkozást és közfinanszírozott kórházba kell mennie utána valamilyen szövődmény miatt, az esetben a kórháznak el kell kérnie az ellátás árát az érintett betegtől, ebben a kérdésben jogszabály egyértelműen fogalmaz.

De esetünkben arról van szó, hogy megjelent egy olyan trend, miszerint egy közfinanszírozott ellátást nyújtó kórház, egy közfinanszírozásból egynapos sebészeti ellátást végző szakrendelőtől kér további pénzt, olyasmiért, ami az állami finanszírozásért cserébe egyébként is a feladata.

Másfelől a kórházakban ez a tevékenység nem generál többletkiadást, hiszen ha véletlenül valakinek szövődménye lesz az egynapos sebészeti ellátás miatt és kórházi ellátásra szorul, akkor az ellátásért járó finanszírozást a kórház megkapja a TB-től!

Harmadrészt ez a fajta – szerintünk méltánytalan – eljárás alapján kérjen a magyar közfinanszírozott ellátórendszerben mindenki térítést a másiktól? Ad abszurdum a szakrendelők kérjenek a rendelkezésre állásért díjat a területükhöz tartozó háziorvosi praxisoktól??? Úgy gondoljuk, ez egy nagyon rossz irány lenne.

A rendelkezésre állás mértékéről pedig talán elég annyi, hogy 2014-ben e körben elvégzett 18 ezer szakrendelőben végzett OEP finanszírozott egynapos beavatkozásból mindössze 23 alkalommal volt szükség bármilyen kórházi ellátásra, amiből 1 éjszaka volt intenzív osztályos ellátás, de az adott betegnél is a szívritmus-zavara okozott problémát, tehát nem volt összefüggés a kórházi ellátás és az egynapos sebészet között. Tehát igen ritka előfordulásról van szó szemben a jelentős, a járóbeteg szakellátó OEP bevétel 10%-át kitevő ellenszolgáltatás kérésnek.

Megoldásként azt tudjuk javasolni, hogy a kórházak kérjék el a magánbetegektől az ellátások költségét, ahogyan az a jogszabályokban szerepel.

Végezetül fontos leszögezni, hogy kiemelten fontosnak tartjuk az egynapos sebészet kérdését, mivel az ellátási formában lévő lehetőségek még mindig kiaknázatlanok Magyarországon (arányaiban sokkal kevesebb műtétet végzünk el így, mint más országokban), miközben ez forma kényelmesebb, biztonságosabb a betegnek, és költségcsökkentést jelent az ellátóknak is.

Dr. Pásztélyi Zsolt, elnök, Medicina 2000

Forrás: VM.komm

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple