márc. 16, 2017

Ön cukorbeteg? Ellenörizze lábát mindennap!


Érszükület Nap

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként idén negyedszerre rendezi meg az országos Érszűkület Napot országszerte hat helyszínen. A szervezők az előző évekhez hasonlóan ingyenes méréssel, önpulzusmérés oktatással, tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal várják az érdeklődőket. Ez évben külön figyelem irányul a cukorbetegek alsó végtagi panaszainak felismerésére, mivel a lábakon történő amputációk felét diabéteszes betegeken végzik el.

Sajnálatos módon a perifériás verőérbetegség, közismertebb nevén az érszűkület hazánkban mintegy 400.000 embert érint. A vizsgálatok adatai szerint az érszűkületben szenvedő betegek 30 százaléka – felismerés, megfelelő kezelés, életmódváltás és odafigyelés nélkül – 5 éven belül meghalhat valamilyen szív-érrendszeri betegség következtében. Emiatt is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat, mivel így már tünetmentes állapotban is észlelhető a probléma, a megfelelő életmód és kezelés pedig segít a végtag amputáció, szívinfarktus vagy stroke megelőzésében.

A perifériás érbetegség korai fázisában gyakran tünetmentes marad, így sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, mikor már állapotuk előrehaladottabb. Az érintettek szív- és érrendszeri kockázata (például a szívinfarktus, a stroke, egyéb keringési betegségek miatti elhalálozás) rendkívül magas – jóllehet a rendszeres időközönként elvégzett szűrés, állapot ellenőrzés segíthet abban, milyen lépésekre van szükség a beteg szempontjából.

Lépésekre nem csak átvitt, hanem gyakorlati értelemben is szükség van! A gyakran csak előrehaladott állapotban felismert betegség következtében Magyarországon kimagaslóan nagy az érszűkület miatt végzett amputációk száma.
A már említett időben történő felismerés és kezelés mellett, a rendszeres mozgás is sokat segít az állapotunk megőrzésében, sokszor már egy kiadós séta is segítség. Ennek okán a budapesti helyszínen (a tavalyi évhez hasonlóan) egy szakképzett gyógytornász vezetésével 30 perces tematikus sétát is tartanak a szervezők.

A szervezők minden helyszínen idén is lehetőséget kínálnak az ún. boka-kar index mérésen történő részvételre – amennyiben a vizsgálat az előzetes kockázat felmérő kérdőív alapján indokolt –, ami fájdalommentes vizsgálat az érszűkület kimutatására. A mérés során a bokákon mért vérnyomást hasonlítják össze a karon mért vérnyomással. A két érték hányadosa az úgynevezett boka-kar index, amelynek értéke 0,91-1,3 között normális, 0,4 alatt pedig súlyos érszűkület áll fenn.

Az alsó végtagi amputációk közel felét cukorbetegeken végzik, ezért az idei évben külön figyelem irányul rájuk. A cukorbetegek száma világszerte növekszik, ezzel párhuzamosan a betegséggel összefüggő láb problémák száma is nő. Az életmódváltás, a lábak rendszeres ellenőrzése és a diabétesz megfelelő terápiája csökkenti az alsó végtagi amputáció kockázatát. Ennek nyomatékosítására diabetológusok segítségével országszerte speciális tanácsadással várják a helyszíneken a cukorbetegeket, és több a helyi cukorbetegeteket tömörítő betegszervezet segített a figyelemfelhívásban is.

Az alábbi, szakemberek által összeállított, 10 pontból álló lista betartása segíthet a diabéteszes lábbetegséggel élőknek:

1. Ellenőrizze naponta vércukorszintjét!
2. Ellenőrizze naponta lábát! Lát-e talpán piros pontokat, duzzanatot vagy hólyagot?
3. Mozogjon rendszeresen! Tervezze meg milyen fizikai aktivitásra mennyi időt fog szánni!
4. Kérdezze orvosát a speciális lábbelikről!
5. Naponta mosson lábat! Óvatosan törölje meg őket külön figyelmet fordítva a lábujjak közötti részekre!
6. Tartsa puhán és simán bőrét! Vékony rétegben vigyen fel bőrápolót a lábára, annak teljes felületére, de vigyázzon, hogy a lábujjak közötti részre ne kerüljön anyag!
7. Ha képes elérni lábujjkörmeit, vágja őket, amikor csak szükséges. Egyenesen vágja le őket, ne domború formára, a széleket pedig körömreszelővel gondozza el, hogy ne türemkedjenek ki! Bármilyen bizonytalanság (látási, mozgási) esetén forduljon inkább képzett gyógypedikűröshöz!
8. Mindig viseljen cipőt és zoknit, soha ne sétáljon mezítláb! Viseljen kényelmes cipőt, amely védi is a lábát! Ellenőrizze a lábbeli belsejét, mielőtt felveszi azokat. Ügyeljen arra, hogy a belső rész sima legyen, és ne legyen benne semmilyen dolog, amely sérülést okozhatna!
9. A hidegtől és melegtől is egyaránt védje lábát! Viseljen cipőt a strandon és a meleg járdán is. Soha ne tegye lábát forró vízbe! Ellenőrizze a víz hőmérsékletét éppúgy, mintha csak egy babát fürdetne!
10. Ügyeljen lába vérkeringésére! Emelje meg lábát, amikor sokat ül! Mozgassa meg lábujjait, és mozgassa térdeit is fel-le 5 percen át 2-3 alkalommal naponta! Ne tegye keresztbe lábait túl sokáig!

További fontos és korábban már szintén ismertetett vizsgálati lehetőség lesz a szakdolgozók által elmagyarázott és bemutatott pulzus önvizsgálat is, hiszen ennek segítségével mindenki saját maga, akár otthon is ellenőrizheti végtagi ereinek állapotát: amennyiben a lábon nem tapintható a pulzus, valószínű az érszűkület.

Forrás:VM.komm

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple