jún. 22, 2019

„Év Új Gluténmentes Terméke” díj -2019


A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2019-ben is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat.

Az eseményen egyben bemutattak egy új tananyag csomagot is, amivel a legújabb szakmai irányelvekre alapítva bővítik minden érintett csoport ismereteit a betegségről, annak terápiájáról, és a megfelelő beteggondozásról.
Ráadásként pedig átadják az idei „Coeliakiásokért-díjat” is a nyertesnek, Vajda-Nagy Erikának, a Heim Pál Kórház Coeliakia Centrum dietetikusának, aki sokat tett már –és reményeink szerint a jövőben is tenni fog – a coeliakiás gyermekek és felnőttek tájékoztatásáért, egészségéért.
Az Európai Unióban mintegy 5 millió lisztérzékenységben szenvedő (coeliakiás) ember élhet, ezért a coeliakia az egyik leggyakoribb krónikus betegség a felnőttek és a gyermekek körében is. Bár ma már rendelkezésre állnak egyszerű, olcsó és megbízható eszközök a betegség felderítésére, ennek ellenére sok eset rejtve marad, és ezek az érintettek szükségtelenül szenvednek változatos tünetektől, hosszabb távon pedig az esetleges egészségügyi következményektől. Az alacsony felderítettségnek egyik oka, hogy e betegség számos tünettel jelentkezhet, amiért klinikai kaméleonnak is nevezik.
Ha egy érintettnél felismerik a betegség lehetőségét („gondolnak rá”), és követik a szakmai irányelveket, a megfelelő diagnózis megszületik. Fontos azonban, hogy a téves diagnózisok megelőzése érdekében minden érintett szakterület képviselői – a gasztroenterológusok mellett a nőgyógyászok, a bőrgyógyászok, az endokrinológusok, a fogorvosok, stb. - is ismerjék a betegséggel kapcsolatos buktatókat és a megbízhatatlan teszteket.
Az EU-s támogatásból megvalósult „Focus IN CD“ (Fókuszban a coeliakia) nemzetközi projekt célja volt új, innovatív egészségügyi szolgáltatási modelleket fejlesztése és kipróbálása a betegség felismerésére és minél hatékonyabb menedzselésére. A projekt egyik legfontosabb eredménye a legújabb szakmai irányelveken alapuló 2 online tananyag: egy a páciensek és más érdeklődők részére, a másik pedig az egészségügyi szakemberek (orvosok, dietetikusok, védőnők) számára. Emellett elkészült egy webes applikáció is gyermek háziorvosoknak és más szakorvosoknak. Fontos célkitűzés volt, hogy mindhárom internetes program nyelvezete megfeleljen a célcsoport igényének és elvárásainak: a páciensekhez laikus nyelvezettel, míg a szakemberekhez a megfelelő szakmai szóhasználattal, ugyanakkor világosan és érthetően szóljon.
A pácienseknek készült tananyag volt az első és a legszélesebb tematikát feldolgozó. Mindent tartalmaz az autoimmun betegségnek a hátteréről, a korrekt diagnózist alátámasztó vizsgálatokról, a gluténmentes diétáról, és arról is, hogyan tudják a szabályokat beépíteni a mindennapi életükbe!
A szakorvosoknak és más egészségügyi szakembereknek szóló tananyagnak „csak” két fejezete van. Az első fejezet a betegség kialakulásával, klinikai megjelenésével és diagnosztizálásának részleteivel, míg a második a terápiájával és az élethosszig tartó betegségben szenvedő páciensek gondozásával foglalkozik.
A web-applikáció a legújabb EPSGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) Coeliakia diagnosztikai és gondozási irányelvei alapján segíti a gyermekorvosokat a coeliakia gyanújának felismerésében, és a ma még sok esetben évekig is elhúzódó diagnosztizálási periódus lerövidítésében.
Mindhárom anyag az angol mellett teljes terjedelmében elérhető a projektben résztvevő országok nyelvén is – horvátul, magyarul, németül, olaszul és szlovénül – pontosabban a betegeké máris, a másik kettő pillanatnyilag csak angolul, de hamarosan a másik 5 nyelven is felkerül a saját moodle-platformjára.
Az online tanfolyamok itt: www.coeliakia.info/focusincd-hu találhatóak meg.
A CE111 FOCUS IN CD projekt az Interreg Central Europe programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.
A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Ez azonban jelentősen befolyásolja a beteg mindennapi életét, étkezési szokásait és lelki állapotát is. Nem mindegy tehát, hogy milyen és mennyi olyan élelmiszer érhető el, amit a betegek is biztonsággal fogyaszthatnak.
Éppen ezért 2019-ben a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár negyedik alkalommal hirdette meg az Év Új Gluténmentes Terméke versenyt. A versenybe olyan gluténmentes élelmiszerekkel lehetett benevezni, melyeket 2017. január 1-e után kezdtek el gyártani, ill. forgalmazni. Fontos követelmény, hogy a gyártó cégek alkalmazzák a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokat, és a termékeik gluténtartalmát akkreditált laboratóriumban rendszeresen ellenőriztessék.
A 2019. évi versenybe 15 cég jelentkezett, 27 termékkel. A zsűri idén is elismert szakemberekből állt, tagjai voltak:
- Antal Emese dietetikus (TÉT Platform)
- Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus (MDOSZ)
- Krug Emilia újságíró
- Szöllősi Réka (ÉFOSZ)
- Koltai Tünde (LÉOE)
A bírálati szempontok a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, a csomagolás megítélése, a megfelelés a korszerű táplálkozási elvárásokan, valamint az, hogy mennyire finom az adott termék.
A 2019 Új Gluténmentes Terméke címet a Gluténmentes Bt. Cornito Gluténmentes Magvas kenyere nyerte el, elsősorban a korszerű táplálkozási elvárásoknak megfelelő összetételével.
A zsűri különdíjban részesítette a Spar Magyarország Kft-t a Gluténmentes gyorsfagyasztott Túrógombóc és Szilvalekváros gombóc termékekért, amelyek kényelmi élelmiszerek, és könnyen elérhetőek a coeliakiás fogyasztók számára.

Forrás: Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete

webdesign: qualitypress