nov. 21, 2018

Winkler Gábor: A magyar operett


A napokban jelent meg Winkler Gábor orvosprofesszor új zenei könyve, amelynek címe: A magyar operett

2009-ben interjút készítettünk a szerzővel az általa írt Operakalauz kapcsán, amelynek 4. kötete abban az évben jelent meg, s már ekkor jelezte, hogy új terve egy operettekkel foglalkozó kalauz megírása. A két kötetes munka el is készült, évek óta könyvvesbolti forgalomban is kapható.
"A magyar operett" új mű. Része a Holnap kiadó magyar kultúra ágait (Magyar népművészet, Magyar film, Magyar zenetörténet, Magyar színháztörténet) bemutató sorozatának. Felöleli az immár „hungaricumok” közé sorolt műfaj előzményeit, kialakulásának körülményeit, korszakait, a bemutatóknak otthont nyújtó színházak történetét és a sikerre vitelében oroszlánrészt vállaló művészek rövid életrajzát. A kiadványt számos kép és néhány ismert vagy kevésbé ismert magyar operett cselekményének rövid leírása színesíti.

Winkler Gábor belgyógyász, diabetológus, endokrinológus, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Szent János Kórház orvos-igazgatója. Már 6 éves korától zongorázott, zeneelméletet tanult, később énekelt, sőt kacérkodott az operaénekesi pályával is. Végül – a szülői tanácsnak engedve – mégis az orvosi pályát választotta. Soha nem szakadt el azonban a zenétől, hanglemezeket és zenei szakkönyveket gyűjtött, hanglemezeket szerkesztett. Beleásott mélyen az operák világába, így született az elhatározása, hogy bár szubjektív meggondolások alapján, de fel kell dolgoznia az opera-, majd a klasszikus operett irodalmat. A jó operett korántsem „könnyű” műfaj – írja –, zeneileg sokszor operai követelményeket támaszt, sőt sokkal többet is, hiszen a szép éneklésen és tisztán érthető prózán kívül képzett színpadi mozgást, színészi kvalitásokat és kiváló tánctudást is feltételez.

webdesign: qualitypress