okt. 11, 2018

Hazánkban évente 1200 esetben diagnosztizálnak petefészekrákot


Fejős Éva: A tizenharmadik villamos - A Mályvavirágok újabb érdekes kampánya

 

A tizenharmadik villamos Fejős Éva legújabb novellája, amelyet a Mályvavirág Alapítvány felkérésére vetett papírra. Vajon mi köze éppen a tizenharmadik villamosnak a BRCA-hoz és a petefészekrákhoz? A történetben a huszonéves Heni egy estéjét izgulhatjuk végig az írónőtől megszokott könnyed, lebilincselő stílusban.
A novella 2018. október 10-én debütál az Allee Libriben, majd országszerte ajándékként kapják a női vásárlók a pénztáraknál.

„Eddig is tudtam, hogy a regényeimmel, novelláimmal nehéz élethelyzetekben is találkoznak és kapaszkodót kapnak tőlük az olvasók, de most nagyon felemelő, hogy a saját eszközeimmel, a saját módomon tudom egy fontos ügyre felhívni a figyelmet.” – emelte ki Fejős Éva írónő.
„Keveset hallunk a petefészekrákról, pedig fontos, hogy tudjunk róla, hiszen a tünetei jellegtelenek, így több esetben késői a felfedezése. Fejős Évával jó pár éve találkoztam, nagyon szeretem azt a stílust, amivel a regényeit írja. Nehéz téma, könnyed "burokban", ez volt a célunk, és mikor elolvastam a Tizenharmadik villamost, tudtam, hogy a legjobb választás volt a figyelem felkeltésére, a nők elérésére. Külön megtisztelő, hogy Bartus Betti Mályvavirágunk rajzolhatta a fedlapot és a tartalmat!” - mondta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, Európában évente több mint 40 ezer nő veszti életet petefészekrák vagy annak szövődménye miatt, hazánkban évente mintegy 1200 esetet diagnosztizálnak. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely nagyjából 140 000 nő halálát okozza évente. A diagnózist nehezíti, hogy korai fázisában a petefészekrák tünetei összetéveszthetők az egyszerű bélproblémák tüneteivel, és jelenleg még nincs olyan érzékeny és hatékony diagnosztikai módszer, amellyel kezdeti stádiumban könnyen kimutatható lenne a betegség.
A korai diagnózist csak a rendszeres és tudatos nőgyógyászati vizsgálatok, a betegségről való tájékozódás segíti.
A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

webdesign: qualitypress