okt. 9, 2018

Valós körülmények között, nagyszámú beteggel végzett európai vizsgálat kimutatta a tiotrópium/olodaterol hatásosságát COPD-betegeknél a napi klinikai gyakorlatban


- Az OTIVACTO vizsgálat szerint a tiotrópium/olodaterol kezelés hatására javultak a COPD-betegek testi funkciói és általános állapotuk
- A betegek négyötöde nagyon elégedett volt a tiotrópium/olodaterol-kezeléssel
- Az adatokat az Európai Tüdőgyógyászati Társaság 2018. évi nemzetközi kongresszusán mutatták be

A Boehringer Ingelheim bejelentette a 7443 krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő, tiotrópium/olodaterol kezelésben részesülő beteg részvételével, valós körülmények között végzett, európai, megfigyeléses OTIVACTO vizsgálat eredményeit. Az eredményeket ismertették az Európai Tüdőgyógyászati Társaság (European Respiratory Society, ERS) 2018. évi, Párizsban megrendezett nemzetközi kongresszusán. A vizsgálatba bevont betegek a testi funkcióik és az általános állapotuk javulásáról, valamint az inhalációs készülékkel és összességében a kezeléssel való nagyfokú elégedettségről számoltak be. A javulás a betegek súlyosság szerinti valamennyi csoportjában megfigyelhető volt.

Az OTIVACTO vizsgálatban részt vevő betegek a fizikai aktivitásra és testmozgásra való képesség felméréséhez a 6 hetes vizsgálati időszak kezdetén és végén kitöltötték a testi funkciókra vonatkozó PF-10 kérdőívet. A betegek több mint kétharmadánál (67,8%) sikerült elérni terápiás sikert, amelyet a vizsgálat a PF-10 pontszám 10 ponttal való növekedéseként határozott meg. A GOLD szerinti súlyossági kategóriák mindegyikében javulás volt megfigyelhető . A legnagyobb terápiás sikert a tüneteket mutató betegeknél mérték: a D csoportba sorolt betegek 79,7%-ánál, a B csoportba sorolt betegek 70,9%-ánál következett be terápiás siker.

Emellett a kezelőorvos is értékelte a betegek általános állapotát a 8 pontos általános orvosi értékelési skála (Physician’s Global Evaluation, PGE) szerint. A vizsgálat befejezésekor a betegek 83,3%-ának (6016 fő) általános állapota „jó vagy kiváló” volt, míg a vizsgálat kezdetekor ez az arány csak 31,9% (2302 fő) volt.

„A fizikai aktivitás fontos szerepet játszik a COPD kezelésében. Az aktivitásukat megőrző betegeknél a betegség hosszú távú kimenetele kedvezőbb, és az életminőségük is jobb – mondta az OTIVACTO vizsgálatot vezető Arschang Valipour, a COPD és a légzőrendszeri megbetegedések epidemiológiájával foglalkozó bécsi Ludwig Boltzmann Intézet docense. A klinikai vizsgálatokból már tudjuk, hogy a tiotrópium/olodaterol kombinációjával végzett kezelés a tünetek és a testmozgáshoz kapcsolódó nehézségek mérséklésével megkönnyítheti a COPD-betegek számára az aktivitás fenntartását. A megfigyeléses OTIVACTO vizsgálat is hasonló eredményt mutatott: a kezelés hatására a betegek fokozni tudták aktivitásukat a napi életvitel során.”

A COPD esetében a fenntartó kezelés betartása a terápiás siker nélkülözhetetlen feltétele. Különösen fontos, hogy a beteg képes legyen megfelelően belélegezni az inhalátorból, hogy a gyógyszer mélyen bejusson a tüdőbe, és ott elérje a kis légutakat. , Az OTIVACTO vizsgálatban részt vevő betegek több, mint 80%-a elégedett volt tiotrópium/olodaterol-kezeléssel.

„A valós körülmények közül származó adatok kiegészítik a klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékokat, és információt nyújtanak a gyógyszer szokásos klinikai gyakorlatban való alkalmazásának hatásairól. Az így kapott információ segíti az orvosokat a beteg kezelésére vonatkozó döntések meghozatalában – mondta Dr. Alberto de la Hoz, a Boehringer Ingelheim légzőrendszeri terápiás területének COPD- és asztmakutatásokért felelős globális vezetője. Az ERS nemzetközi kongresszusán ismertetett OTIVACTO vizsgálatban a tiotrópium/olodaterol kombinációjával kezelt betegek arról számoltak be, hogy javult az általános állapotuk és a mindennapi teendők elvégzésére való képességük.”

webdesign: qualitypress