jún. 6, 2018

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a WHO becslése szerint 2030-ra a harmadik legfőbb halálozási okká lép elő


Május 24-25-én vezető pulmonológusok találkoztak a „CEE Respiratory Expert Forum” keretében Bécsben, hogy megvitassák a COPD kezelésének legújabb szempontjait, eredményeit, és hogy ezek mit jelentenek valójában a betegség kezelésében.

A COPD kezelésének új eredményei alátámasztják a LAMA/LABA-terápia előnyeit
A kétnapos véleményformáló fórumot a tüdőgyógyászat egyik vezető vállalata, a szakterületen értékes múlttal rendelkező Boehringer Ingelheim szervezte. 13 országból több mint 130 országos, regionális vagy helyi szakértő vett részt a fórumon; a neves előadók Ausztriából, a Cseh Köztársaságból, Oroszországból, Romániából, Szlovéniából, Kanadából és az Egyesült Királyságból érkeztek.
A rendezvényen Dr. Sarah Jarvis (Egyesült Királyság) a következőket mondta: „Amikor a COPD közepes vagy súlyos mértékben rosszabbodik, az jelentősen nehezítheti a beteg életvitelét, ronthatja általános jóllétét, tartósan csökkenheti a tüdőfunkciót, sürgős orvosi ellátást tehet szükségessé, beleértve a kórházi fekvőbeteg-ápolást is, és akár a beteg halálához is vezethet, ezért rendkívül fontos, hogy megpróbáljuk megakadályozni a betegség fellángolását”.
A COPD kezelésének két fő célja a tünetek mérséklése és a jövőbeni rosszabbodás kockázatának csökkentése, ugyanis a fellángolás miatt kórházba kerülő betegek hosszú távú prognózisa rossz: 50%-uk öt éven belül elhalálozik.2 A nemzetközi GOLD 2018 Strategy javaslatai szerint a LAMA/LABA-terápia, például a tiotrópium/olodaterol alkalmazása központi szerepet játszik a COPD kezelésében, és segít elérni ezeket a célokat.

A Boehringer Ingelheim több mint 16 000 COPD-beteg részvételével vizsgálta a tiotrópium/olodaterol hatásosságát és biztonságosságát a TOviTO® elnevezésű, III-as fázisú nagyszabású klinikai vizsgálati programban.3-12 A TOviTO® program utolsó, befejező vizsgálata a DYNAGITO® nevet viselte; fő célja annak kiderítése volt, hogy a LAMA/LABA vagy tiotrópium/olodaterol kombinációval történő kezelés hatékonyabb-e a közepes vagy súlyos fellángolások megelőzésében, mint a szokásos tiotrópium monoterápia. Az adatok azt mutatják, hogy a tiotrópium/olodaterol biztonságossági profilja hasonló, mint a tiotrópiumé.

A DYNAGITO® vizsgálat eredményeit kommentálva Prof. Arschang Valipour a következőket mondta: „Tudjuk, hogy világszerte a tiotrópiumot írják fel a legtöbbször a COPD kezelésére. A TOviTO® vizsgálati program eredményei alátámasztják azokat a tényeken alapuló szakértői javaslatokat, melyek szerint a kettős bronchodilatátor LAMA/LABA-terápiának központi szerepe van a COPD-betegek kezelésében, és a tiotrópium/olodaterol javítja a tüdőfunkciót, csökkenti a COPD tüneteit, és jobb életminőséget biztosít, mint az önmagában alkalmazott tiotrópium – már a betegség kezdeti fázisaitól kezdve.

webdesign: qualitypress