szept. 10, 2017

Egészség nem értés: veszteség pénzben és életminőségben


2017.október 15-ig várják a pályázatokat a Nekem Szól! Egészségértés díjra

A magyarok nemcsak az idegen nyelvek tudásával állnak hadilábon, de riasztóan magas azok aránya is, akik a saját egészségükkel kapcsolatos információkat sem értik. A rossz egészségértésű beteg nem tudja betartani orvosa előírásait, így nagy valószínűséggel rosszabb minőségben, rövidebb ideig él, és sokkal többe kerül a társadalombiztosításnak is. Ezen kíván segíteni a második alkalommal kiírásra került Nekem Szól! Egészségértés díj, amire 2017-ben október 15-ig lehet pályázni.

Az egészségértés az a képesség, aminek köszönhetően az egyén befogadja az egészségügyi információkat, és azok birtokában megfelelő döntéseket tud hozni saját egészségét illetően. Az egészségértés hiányában a hazánkban rendelkezésre álló szűkös forrásokat is pazarlóan használja fel az ellátórendszer, hiszen a gyenge egészségértési képességekkel rendelkező páciensek későn fordulnak orvoshoz, így gyógyításuk lényegesen több pénzbe kerül. A krónikus betegségekkel küszködők sem tudják megfelelően alkalmazni az orvosi utasításokat, így a terápiák sokszor hatástalanok maradnak, ami szintén „ablakon kidobott pénz” miközben minden ötödik megtermelt forintot az egészségvesztés pótlására fordítunk.

A magyarok 54 százalékának az információk megszerzése nem okoz problémát, annál több a baj annak értékelésével. Harmaduk nem tudja felmérni, milyen szűrővizsgálatokon kellene részt vennie, 35 százalékuk arról sem tud határozni, hogy a számára javasolt kezelés hasznos-e vagy sem, míg tízből négyen képtelenek eldönteni, hogy a médiában látott/hallott információk igazak-e.

Ezzel szemben a tájékozott beteg jobban bevonható a terápiába, képes önmagáról gondoskodni, aktívabban és eredményesebben tud kommunikálni az egészségügyi ellátó személyzettel. A jó egészségértés csökkenti a táppénzes napok számát, és az ezen a területen megfelelő képességekkel rendelkező páciens jó, egészséges életdöntéseket tud hozni.

A betegek közel negyede a világhálót – dr. Google-t – kérdezi meg, és nem a háziorvosát, ha új tünetet észlel magán. Ahogyan ezt a 2016-os egészségügyi szakember kategória nyertese, Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász megfogalmazta: "Ha ennyire okos, hogy már tudja, mi a baja, mert megnézte a neten, minek jött hozzám?" - mondja sok orvos pufogva, amikor olyan pácienssel találkozik, aki tájékozódni próbált saját problémájával kapcsolatban. Pedig ez egyáltalán nem rossz, felvilágosult pácienssel sokkal jobb és hatékonyabb együtt dolgozni. Azon kell lennünk, hogy korrekt információkhoz juthasson mindenki, ne lájkvadász, mindenegyben szerű blogokról tájékozódjanak.”

A Nekem Szól! 2017 Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó magánszemély, természetes és jogi személy, civil entitás és állami szerv olyan programokkal, amelyek segítik a laikusok, a páciensek egészségügyi tájékozottságát. Informatív betegtájékoztató kiadványoktól kezdve honlappal, Facebook oldallal, mobil applikációval, komplex kommunikációs programokkal, oktatással, vagy bármi más, jól működő tevékenységgel egyaránt lehet nevezni!

Változás a tavalyi évhez képest, hogy a pályázat során eggyel több, immár 5 kategóriába lehet majd beküldeni a nevezéseket:
• Egészségügyi és oktatási intézmények
• Egészségügyi szakemberek
• Betegszervezetek
• Társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek
• Újságírók

A zsűri a benyújtott pályázatok szakmai tartalmát, érthetőségét, felhasználó barátságát, kreativitását és újszerűségét veszi majd figyelembe. A zsűri minden kategóriában egy nyertes pályázót hirdet, akinek a díjazása bruttó 200.000 Ft. A kategória nyertesek közül a legkiemelkedőbb kapja a Nekem Szól! Egészségértés 2017 fődíját, ami összesen bruttó 400.000 Ft. díjazással jár.

A zsűri elnöke: dr. Pilling János, a Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet, docens, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője. A zsűri további tagjai: Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi, Szociálpolitikai és Társadalombiztosítási Szakosztály elnöke, dr. Virányi Mariann, az OGYÉI, főosztályvezető helyettese, dr. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője, dr. Pásztélyi Zsolt, a MEDICINA 2000 - Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, Torda Júlia, egészségügyi kommunikációs szakértő, Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének (BEMOSZ) elnöke és Borjádi Györgyi, az AIPM kommunikációs menedzsere.

A pályázatra 2017. január 1. és 2017. október 15. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek nevezhetők.

A pályázatról további információ a www.aipm.hu/nekemszol oldalon található. Jelen vagyunk immár a Facebook-on is: www.facebook/nekemszol.

Forrás:VM.komm

webdesign: qualitypress