feb 28, 2017

ÁTTÖRÉS A SZKIZOFRÉNIA KEZELÉSÉBEN


Évente csak négyszer adandó antipszichotikum : új lehetőség a szkizofrénia gyógyszeres kezelésében

A Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén mutatták be az egyedülálló, évente csak négyszer adandó antipszichotikumot, amely újabb előrelépést jelent a szkizofréniával élők gyógyszeres kezelésében. A paliperidon-palmitát hatóanyagú készítmény a Janssen cég legújabb pszichiátriái fejlesztése, mellyel a betegség kezelése még kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válhat.

Az Európai Unióban 2016 májusában törzskönyvezett, Magyarországon 2017 januárjában bevezetett gyógyszer új távlatokat nyit a betegek előtt. Az új gyógyszer hatóanyaga már korábbról ismert : a paliperidon un. atípusos antipszichotikum, mely az agyi dopamin és szerotonin receptorokat blokkolásán keresztül fejti ki a hatását. 

A szkizofréniával kezelt felnőtt pácienseknek csak háromhavonta szükséges beadni az új szert. A világon egyedülálló készítmény alkalmazásával jelentősen csökkenthetőek a betegek lelki, adminisztratív, mindennapi életvitelbeli terhei. Az évente mindössze négyszer (!) beadandó injekció alkalmazása több hosszú távú előnnyel járhat, nemcsak a betegek, hanem a hozzátartozók és az egészségügyben dolgozók számára is. Három hónapos, tartós hatást biztosít, melyre eddig egyetlen napi, vagy egyéb hosszú hatású szer sem volt képes. Az új készítményt olyan páciensek kaphatják, akik klinikailag stabilak és az új, háromhavonta adandó kezelés megkezdésének időpontjában már legalább 4 hónapja jól tolerálták az egy hónapos paliperidon-palmitát kezelést.

A 3 hónapos paliperidone-palmitát alkalmazása mellett, a hosszú távú, 1 éves, több száz beteget bevonó klinikai vizsgálatban 10 betegből 9 stabil maradt, nem újultak ki jelentősen a tüneteik. A relapszusmentes periódusok meghosszabbodása komoly előrelépés, mert elősegítheti a stabilitás, a mindennapok viteléhez szükséges készségek megőrzését, melyek az életminőség fenntartása szempontjából döntő fontosságúak.
A bevezetéshez szükséges, több évig tartó klinikai gyógyszer-vizsgálatokban több száz szkizofréniával kezelt beteg vett részt. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy az évente négyszer adandó paliperidone-palmitát hatékony, tartós szérumszintet biztosító szer. Az ugyanazon hatóanyagú, de havonta adandó kezeléssel összehasonlítva a pácienseknél nem tapasztaltak új, nem várt mellékhatást.

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple