dec 2, 2016

Kiosztásra kerültek Magyarország első egészségértés pályázatának díjai


2016. december 1-én kiosztásra kerültek az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által meghirdetett, Nekem Szól! című első magyarországi egészségértés pályázat díjai.

A pályázat célja az volt, hogy feltérképezze és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést fejlesztő programokat. A pályázat megmozgatta a magyarországi egészségügy majdnem minden szegmensét, a betegszervezetektől az intézményeken át az orvosokig és szakdolgozókig, melyet jól tükröz az ország minden pontjáról beérkezett pályázatok nagy száma: a meghirdetett négy kategóriában összesen 103 pályamű érkezett be.

A Nekem szól! Egészségértés díj 2016 pályázatra 2016. január 1. és 2016. október 14. között Magyarországon futó, az emberek egészségügyi ismereteit bővítő, egészségértését fejlesztő programokkal, 4 kategóriában lehetett nevezni: Egészségügyi intézmények, Egészségügyi szakemberek, Betegszervezetek és Közvetlen lakossági kommunikáció kategóriában.

27 pályázat érkezett egészségügyi szakemberektől, 32 civil szervezetektől, 25 egészségügyi magán és állami intézmény küldött be anyagot. Ezen felül 11 kiadóvállalat, újság, weblap és 8 újságíró vett részt a pályázaton. A csatornaválasztásról elmondható, hogy a szórólap, plakát, betegklubok mellett 4 rádiócsatorna műsorfolyama, egy televíziós műsorfolyam, 22 weblap, 4 mobil applikáció és 3 Facebook kampány is beadásra került.

Thomas Straumits, az AIPM elnöke a díjkiosztón kiemelte:„A megfelelő egészségértés az egyén saját egészségéért való felelősségvállalásának az alapja, és hozzájárul a kedvezőtlen magyarországi egészségügyi mutatók javításához, mely végső soron megtakarítást jelent az egészségügyi rendszereknek is. Ezért is tartja fontosnak, hogy megfelelő figyelmet és elismerést kapjanak azok, akik hatékonyan tesznek e képességeink fejlesztéséért. Azt is szem előtt kell tartani, hogy egy egészségesebb társadalom az ország gazdasági fejlődésének a motorja.” Az egyesület elnöke gratulált minden pályázónak a munkájáért és a nyerteseknek kiemelkedő erőfeszítéseikért.

A díjkiosztón köszöntő beszédet mondott dr. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, aki üdvözölte az AIPM új kezdeményezését és kiemelte,
hogy a betegek felének egészségértése nem megfelelő, ezért elmondhatjuk, hogy még nagyon sok a tennivaló az egészségértés területén. Az egészségügyben résztvevők nagy része ösztönösen és nem tudatosan végez a betegek tudásszintjét növelő felvilágosítást, ebben is segíthet ez a pályázat, hogy ez a folyamat tudatossá és szervezetté válhasson. Azt hangsúlyozta, hogy mindenki, így az OGYÉI is habozás nélkül állt oda a Nekem Szól! Egészségértés díj mögé, hiszen ez egy önzetlen kezdeményezés volt az AIPM részéről, ahol az AIPM rendelkezésre bocsátotta a kapcsolatait, erőforrásait, és mindent megmozgatott annak érdekében, hogy a pályázat sikeresen megvalósulhasson.

Dr. Pilling János, a zsűri elnöke beszédében külön felhívta a figyelmet azokra a jó gyakorlatokra, melyek példával szolgálhatnak mások számára is. „A beküldött pályamunkák alapján kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon egyre többen foglalkoznak az egészségértés fejlesztésével, és örömteli, hogy ilyen sokféle módszertan alakult már ki. Egyre inkább a mai kor igényeinek és lehetőségeinek megfelelő kommunikációs csatornák kerülnek előtérbe. Ilyenek pl. a több tízezer emberhez elérő Facebook oldalak, amelyeken keresztül akár élőben is követhetőek egy ismeretterjesztő rendezvény előadásai; a tudnivalókat vizuálisan is bemutató videók, amelyekből Youtube csatorna is készíthető, az interaktív honlapok, amelyeken teszteket lehet kitölteni vagy játékos feladatokat lehet megoldani. A figyelemfelkeltő kampányok színterei is megváltoztak: ma már pl. bevásárlóközpontokban vagy zenei fesztiválokon igyekeznek elérni a célcsoportokat. A betegtájékoztatásban és a megelőzésben is felértékelődött a személyesség szerepe – ezt jelzik az ismeretterjesztő blogok, a betegtájékoztató honlapokon megjelenő betegtörténetek vagy az ismeretterjesztő könyvekben olvasható beteginterjúk.”

A zsűri a 4 kategóriában 20 pályaművet emelt ki, ezzel elismerve e pályaművek hiánypótló jellegét. A zsűri ezen kívül 3 különdíjat is kiadott.

Az „Egészségügyi intézmények” kategória nyertese, egyben a Nekem szól! Egészségértés díj 2016 fődíjasa: a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház, pályázatuk címe: "A kommunikáció gyógyít". A pályázat a kórház új kommunikációs stratégiáját, az orvos-szülő-beteg kommunikáció különféle, integráltan kezelt módszereit mutatta be, mely tartalmazott saját weboldalt, újságot, előadásokat és képzéseket. A pályázat komplexitása, és a teljes kommunikációs stratégiaváltás miatt nyerte el a fődíjat.

Az „Egészségügyi szakemberek” kategóriában Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász "Evidence-based szemlélet népszerűsítése hazánkban" elnevezésű pályaműve nyert. A „Betegszervezetek” kategóriájában az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, az „Egy nap, ami NŐI egészségünkről szól” című pályázata lett az első.

A lakossági kommunikáció kategória nyertese az Intima.hu komplex női egészségügyi portál lett. Bernáth-Lukács Zsuzsanna és a SzívSN betegegyesület kapta a pályázat „Jó gyakorlat” különdíját. A zsűri két újságírónak megosztva ítélte oda az „Újságírói” különdíjat. Radnai Anna Ne gyulladj be! kampányával, míg Hanula Zsolt az Index újságírója ismeretterjesztő, tévhitoszlató cikksorozatával érdemelte ki a díjat.

A zsűri tagjai ugyancsak lefedték az egészségügy majd minden szegmensét. A zsűri tagjai voltak: dr. Pilling János, a zsűri elnöke, Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, docens, az orvosi kommunikáció oktatás vezetője, Nógrádi Tóth Erzsébet, MÚOSZ Egészségügyi Szakosztály, elnök, dr. Virányi Mariann, OGYÉI, főosztályvezető helyettes, dr. Horváth-Sziklai Attila, Magyar Gyógyszerészi Kamara, hivatalvezető. dr. Pásztélyi Zsolt, MEDICINA 2000 – Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, leköszönő elnök, Torda Júlia, Kórházszövetség, kommunikációs vezető, Koltai Tünde Betegszervezetek Országos Szövetsége, elnök, Borjádi Györgyi, AIPM, kommunikációs menedzser.

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple