nov 24, 2016

Az örökletes magas koleszterinszint betegség Magyarországon minden ötszázadik felnőtt lakosnál kimutatható


Nemzetközi harc a koleszterin ellen

 

Londonban az örökletes magas koleszterinszint betegségben (familiáris hiperkoleszterinémia – FH) szenvedő betegeket támogató szervezet, az FH Europe konferenciáján 23 európai ország betegszervezete előtt mutatkozott be sikeresen a SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület, miután Írország és Szlovákia mellett a magyarországi szervezetet is beválasztották a Nemzetközi FH csoportba.
Európában a 75 év alattiak körében a korai szívhalál a nők 42%-át, a férfiak 38%-át érinti, hazánkban pedig évente 60.000 fő a szív- és érrendszeri betegségekből adódó halálozás. A betegség egyik rizikófaktora a magas koleszterinszint, ami a legsúlyosabban az örökletes magas koleszterinszint betegségben (familiáris hiperkoleszterinémia – FH) szenvedőket érinti. A 2015 márciusában létrejött FH Europe – The European FH Patient Network célja a betegségben érintettek megtalálása, és a tünetek korai felismerésével és diagnosztizálásával a komoly kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának megakadályozása.
Az FH Europe fontosnak tartja, hogy az európai országokban lévő hasonló betegcsoportok vezetői megismerhessék egymást, megoszthassák egymással tapasztalataikat és a bevált jó gyakorlatokat. A számos kisebb-nagyobb szervezetet összefogó FH Europe támogatja a betegségben érintetteket és családtagjaikat, valamint céljuk, hogy közös erővel lépjenek fel az Európai Parlamentnél a korai felismerést elősegítő fejlesztésben és az optimális kezelés érdekében.
A SZÍVSN országos betegegyesület irányítása alatt szeptember 24-én, a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján, megalakult a betegszervezet FH csoportja. A SZÍVSN már több éve foglalkozik FH-s betegek szűrésével és támogatásával. A Mona Lisa kampány célja a magyar FH betegek megtalálása és részükre a rendszeres oktatás kialakítása. Az egyesület havonta szervez szűrő és oktatóprogramot, ahol a magas koleszterinszint veszélyeiről tájékoztatják a résztvevőket.
Az örökletes magas koleszterinszint betegség Magyarországon minden ötszázadik felnőtt lakosnál kimutatható, újabb adatok szerint 1:200 gyakoriságú, és 20 magas koleszterinszinttel rendelkező beteg közül egynél előforduló probléma. Ilyenkor a koleszterin értéke jelentősen meghaladja a 8 mmol/l-t, miközben a védőfaktor HDL-koleszterin és a triglyceridszint is normális lehet. A genetikailag öröklött magas koleszterinszint-betegségnek két fajtáját különböztetjük meg. Sokkal gyakoribb az úgynevezett heterozigóta formája, a ritkább, de súlyosabb pedig az ún. homozigóta formája. Az egyik szülő érintettsége során a gyermek 50%-os valószínűséggel örökli a betegséget, mindkét szülő érintettsége pedig még sokkal nagyobb kockázatot rejt.
Mind az európai, mind a magyar érintettekkel foglalkozó szervezetek fontosnak tartják a betegség korai felismerését és kezelését. A magyar szervezet szerint az FH csoport létrehozásával és az ebből adódó összefogással az egészségügyi ellátórendszer hiányosságaiból eredő problémák is hangsúlyozhatók.

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple