okt 26, 2016

Ismét a mozgás, a tenisz népszerűsítése magas fokon


2016 évben Magyarországon új teniszesemény, a WHB Hungarian Open 

Fucsovics Márton

A 64 ezer euró összdíjazású és hihetetlenül izgalmas teniszmérkőzéseket október 24-30. között láthatjuk Budapesten a BOK csarnokban.
A világranglistán 153. Fucsovics Márton szemet gyönyörködtetően biztosan verte a 156. Mirza Basicot 6:3, 6:1–re. A legjobb 16 között a következő ellenfele 27-én szerdán a 120. olasz Thomas Fabbiano lesz. Óriási izgalmat hozott a Fucsovicsot megelőző mérkőzés, amelyen a 2009-ben a világranglista ötödikje, a spanyol Thomas Robredo 7:6 (8-6), 6:7 (5-7), 7:5-re verte a kanadai Steven Diezt. A világranglista 100-200. helyein álló játékosok nagyjából játéktudásban egy szinten vannak. Mindenki a legjobb 100-ba szeretne kerülni. Az nyeri a tornát, aki fejben, koncentráltságban is a legtöbbet tudja kihozni magából. Fucsovics Mártonnak esélye van a győzelemre. Vannak időszakok, amikor a folyamatos összpontosítás során pihen a sportoló agya, ezek a holtpont időszakok. Ilyenkor a közönségnek fontos szerepe van, szurkolásával fel tudja rázni a teniszezőt. A szurkoló szárnyakat adhat.

Aki még soha nem ragadott teniszütőt, annak a látottak alapján el kell kezdenie e játékot. Nyilván a futás a legolcsóbb mozgás, de a tenisz sem olyan drága. Nyári időszakban 1000-1500 Ft/óráért már lehet kapni pályát. 10.000 Ft-ért teniszütőt és 500 Ft-ért labdát, ebből 4-8 db egy szezonra biztos elég a kezdőknek. Összességében annyiba kerülhet, mint aki folyamatosan vesz egy uszodai belépőt.

A mozgás a legjobb befektetés a saját egészségünkbe. Az ideális testsúllyal kapcsolatban nagyon szigorúak az előírások. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kidolgozta a testtömeg indexet, amely szerint meghatározza azt a rizikó nélküli testsúlyt, amely már nem kockázatos az egészségre. Egy 175 cm magas férfi 77 kg-tól már túlsúlyosnak számít és 92 kg-tól elhízott. A magyar összlakosság 20 százaléka elhízott. A túlsúlyos nők aránya 33%, a férfiaké pedig 42%. Például 10 kilogrammos súlygyarapodás a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázatát 12%-kal emeli és 42%-kal a stroke kialakulását. 

El kellene gondolkodni az egészségellátás területén, hogy azokat, akik rendszeresen sportolnak és törődnek a fizikai kondíciójukkal, adott esetben a betegellátásban valamilyen módon honorálják.

Nézzük meg a teniszversenyt és kezdjünk el mi is rendszeresen mozogni! Számoljuk ki a testtömeg indexünket! Vegyünk olyan mérleget, amely a tizedeket is mutatja. Lépésenként fogyjunk! Tűzzünk ki középtávon mindig csak egy-két kg fogyást az ideális testsúly elérése érdekében. Naponta reggel és este ellenőrizzük súlyunkat. 

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple