okt 21, 2016

Így készülnek a vészhelyzetekre a tudatos sztárszülők


A babaelsősegély tanfolyam teszi képessé a szülőt, hogy biztonságosan kezeljen egy vészhelyzetet

Csobot Adél

Hazánkban évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben korai felismeréssel és azonnal megkezdett újraélesztéssel legtöbbjük megmenthető lenne. Október 16. az Újraélesztés Nemzetközi Napja – ennek kapcsán kérdeztük a kispapa Gönczi Gábort, a második kisfiát váró Dobó Ágit és Csobot Adélt, akinek kisfia lassan fél éves lesz.

Az elsősegélynyújtás az elméleten túl folyamatosan szinten tartott gyakorlati tudást is jelent. Ám, amíg a nyugati oktatásnak része az elsősegély, Magyarországon ez még mindig gyerekcipőben jár. Statisztikák bizonyítják, hogy a magyar átlagembernek nagyon hiányos a tudása a laikus újraélesztéssel kapcsolatban. „Az átlagnál azonban sokkal jobban tájékozottak azok, akik a tudatos gyerekvállalóként mindenre szeretnének felkészülni. Szerencsére ma már az a jellemző, hogy egyre többen jelentkeznek babaelsősegély tanfolyamra, hogy például a képzésben nagy hangsúly kapó újraélesztéshez szükséges gyakorlatot elsajátítsák” – árulta el Dr. Csomai Zita, a Czeizel Intézet babaelsősegély oktató orvosa, BLS-AED instruktor, a Baba-elsősegély könyv szerzője.

Hazánk 2010-es szépségkirálynője kötelezővé tenné a babaelsősegély tanfolyamot szülők és óvodapedagógusok számára. „Akkor realizálódott bennem, hogy aggódó anyuka vagyok, amikor először töltöttem egyedül egy napot otthon első gyermekemmel. Saját magam megnyugtatására mentem el egy babaelsősegély tanfolyamra a Czeizel Intézetbe, ahol megtanultam, hogy egy vészhelyzetben az óvatoskodás a kicsi életébe kerülhet, ezért a bajban legfontosabb határozottnak maradni” – mesélte a kétszeres kismama, Dobó Ági.

A nyár elején újdonsült szülővé vált Csobot Adél is járt babaelsősegély tanfolyamon várandóssága alatt. „Egy elsősegély tanfolyam nagyban növelheti a leendő szülők önbizalmát. Fontos, hogy előre felkészüljünk azokra a vészhelyzetekre, amikor komoly lélekjelenlétre van szükség. Azt is megtanultam, hogy a bajban muszáj kézbe venni az irányítást ahelyett, hogy kétségbeesve várnánk a mentőre” – mondta el a csúcsformában lévő anyuka.

Gönczi Gáboréknál is nagy az izgalom, hiszen első gyermeküket várják. A népszerű tévés így mesélt a szülővé válásról: „Amíg az embernek nincs sajátja, addig minden olyan misztikus a szülővé válással kapcsolatban. Persze meg lehet simogatni az ismerősök porontyait, bele lehet szippantani egy gyerekszoba illatába, de a saját bőrén először akkor érzi valaki, hogy apa lesz, amikor babaelsősegély tanfolyamon találja magát. Nemcsak azért volt jó, hogy elmentünk egy ilyenre, mert tulajdonképpen ekkor kerültem először igazán közel ahhoz a kis lényhez, akit annyira várunk, hanem azért is, mert itt jössz rá, hogy egy csecsemőhöz ugyanúgy bátran hozzá lehet nyúlni, mint egy felnőtthöz, ha baj van.”

A babaelsősegély tanfolyamokon az újraélesztés mellett felkészítik a szülőket a félrenyelés megelőzésére, valamint a mérgezések, fejsérülések és égések kezelésére. A foglalkozásokon három hónapos csecsemőnek megfelelő ambu-babákon gyakorolják az újraélesztést és a félrenyelés esetén szükséges műfogásokat. Az első valódi vészhelyzetben a stressz hívja elő a magabiztosságig begyakorolt válaszreakciókat.

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple