jún. 8, 2016

Az egészséges táplálkozásért: Az „Év Új Gluténmentes Terméke”


Az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj eredményhirdetése és a díj átadása

 

2016. június 7-én átadásra került a 2015-ben, első alkalommal kiírt, az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj, amelyet a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015-ben hirdetett meg. Nevezni gyártónként legfeljebb 2, olyan új, gluténmentes termékekkel lehetett, amelyek legfeljebb 2 éve vannak forgalomban.
A termékekre az egyesület tagjai szavaztak, május 7-ig.
Ezt követően összesítettük a szavazatokat, és az esélyes termékek gluténtartalmát ellenőriztettük, mivel fontos szempont volt a fogyasztók szubjektív véleményén túl az érvényes rendeleteknek, szabványoknak való megfelelés is.
A versenyre 9 hazai gyártó nevezett, összesen 16 termékkel:
1. Abonett Kft. Köleses Abonett Extrudált kenyér
2. Ceres Sütőipari Zrt. Hamburger zsemle, Többmagvas toast kenyér
3. Civita Food Kft. Szarvacska tészta, Kukoricadara
4. DietABC (P.Geri Kft.) Hamburger zsemle
5. Free Pékség (Greenpass Kft.) Sajtos rúd, Szárnyas cipó
6. Inno-Szinergia Kft. Hajdinás Vegetáriánus Burger, Köleses Vegetáriánus Golyó
7. Hunorganic Kft. Hadarik Rita Gluténmentes Termékcsalád, MIMEN Termékcsalád
8. Naponta Kft. Cerbona Csokoládés-meggyes müzleszelet, Cerbona Almás-magvas müzliszelet
9. Zelenák Sütiház Dupla-csokis torta ,Fehér csokis málna

A 2016. évi „Új Gluténmentes Terméke” díjat a DietABC Hamburger zsemléje nyerte el. A laborvizsgálat eredménye is megfelelő lett, így a díjat ma a cég tulajdonosa, Pálmai Gergely vette át az egyesület elnökéntől, Koltai Tündétől.
Az első év tapasztalati alapján a díj odaítélésének szabályai kissé módosulnak, például azzal, hogy a nevezési határidő korábbra kerül, így a gyártó-forgalmazó cégeknek több lehetőségük lesz arra, hogy a termékeket a vásárlóiakkal megismertessék.

Ebben az évben meghirdetik az „Év Gluténmentes Vendéglője” díjat is, amelyre a gluténmentesen diétázókat felelősen és biztonságosan kiszolgáló éttermeket, bisztrókat, kávézókat és szállodák nevezését várják.
A coeliakia – lisztérzékenység - krónikus autoimmun betegség, glutén intolerancia. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegségnek nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával érhető el a betegek tünetmentessége. Minden 100 magyar állampolgárból legalább 1 coeliakiás, akiknek többsége nem is tudja, hogy ez milyen veszélyt jelent számára. Ha a betegség diagnózisa elmarad, és a beteg továbbra is fogyaszt glutén tartalmú ételeket, súlyos tünetek és szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, a vékonybél daganatos betegségei, stb.)
A díjátadásra Budapest legújabb, garantáltan gluténmentes bisztrójában, a „Nyugati Cöli Bisztróban” került sor, amelyet az Amurex Hungária Kft. üzemeltet, és a hét minden napján várja a gluténmentes diétázókat!

webdesign: qualitypress