júl. 25, 2015

Ingyenes szűrővizsgálatok Budapesten


Tudta Ön, hogy egy 2011-es Vénakonzultációs Program szerint a magyar lakosság 85 százaléka érintett valamilyen szinten a vénás megbetegedésekben?

Éppen ezért kapott nagy hangsúlyt visszérbetegségek kiszűrése 2015. június 25-én a WestEnd City Centernél. A rendezvény a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és a Servier Hungária Kft. támogatásával valósult meg.

Nyár van. A rövidszoknyák, rövidnadrágok, fürdőruhák időszaka – kivillan a láb. A nagy melegben kitágulnak az erek és így a probléma is látványosabb. Ilyenkor tűnik fel, hogy a vénás megbetegedések nemcsak az időseket, hanem egyre több fiatalt is érintenek. A gond oka lehet a folyamatos álló vagy ülő munka, a mozgásszegény életmód. A vénás elváltozások esztétikai problémákon kívül kialakult betegségre utaló panaszokat is okozhatnak, úgy, mint lábfájdalom, nehézláb-érzés, lábfeszülés, lábikragörcs.

A KVB azaz a krónikus vénás betegség, vagy ahogy a köznyelvben emlegetik a visszérbetegség a felnőtt magyar lakosság nagy részét, különösen a nőket érintő probléma. Ami még ijesztőbb, hogy a betegségben szenvedők közül csak minden ötödik érintett fordul problémájával orvoshoz, pedig a panaszok megelőzhetők, illetve kezelhetők.
Már egy rövid, célzottan a vénákat megmozgató gyakorlatsor rendszeres elvégzésével is nagymértékben csökkenthető e fájdalmas és sok esetben nehezen elviselhető betegség kialakulása. Ezért látták jónak a szervezők, ha ezúttal nem csak beszélnek a betegségről, hanem be is mutatják a megelőzés lehetőségét: egy speciálisan a vénákra fókuszáló könnyed mozdulatsorokból álló, úgynevezett vénatornát. A tornára nem csak azokat várták, akiknél már fennáll a baj, hanem azokat is, akik még nem érintettek, és tenni akarnak azért, hogy ez így is maradjon.

Az eseményen a visszér betegség rizikófelmérése mellett olyan fontos vizsgálatok ingyenes elvégzésére is volt lehetőség, mint például a vérnyomásmérés, koleszterin, húgysav- és vércukorszint mérés, szén-monoxid és légzésfunkció vizsgálat, szemvizsgálat, valamint számos egyéb betegség kialakulási esélyét felmérő teszt.

Magyarország átfogó egészségvédelmi programjáról:
A legnagyobb magyar humanitárius egészségvédelmi program, 2010-2014 között eddig több mint 919 helyszínen 3 176 817 ingyenes vizsgálatot végeztek el. A kamionban közel 30 féle szűrővizsgálat található egy helyen. A szűrésen felül a helyszínen, a kamion előtti sátorban prevenciós tanácsadás zajlik, így például megtalálható az újraélesztés és a meleg elleni hatékony védekezés is, valamint anatómiai modellek, 3D egészségügyi ismeretterjesztő mozi vetítés elérhető. Közhasznú és kellemes családi program fiataloknak és időseknek egyaránt.

webdesign: qualitypress