szept. 15, 2015

Mit (nem) tudnak a fiatalok a szexuális úton terjedő fertőzésekről?


Információhiány és rizikós könnyelműség uralkodik az egyetemi és főiskolai hallgatók körében a szexuális úton terjedő fertőzésekkel (Sexually Transmitted Diseases, STD) kapcsolatban

Még a tájékozottabb fiatalok egy része is inkább a jó szerencsében bízik, és nem tesz semmit a nemi betegségek elkerülése érdekében. 87% soha nem járt még STD szűrésen, óvszert sokan nem, vagy csak ritkán, akkor is elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzése érdekében használnak, miközben egyeseknek már 3 hónap leforgása alatt 2-4, de akár 5-10 szexuális partnere is van - derül ki a STOP STD! Felelős Szex Program önkéntesei által az idei EFOTT-on (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) közel hétszáz, 23 éves átlagkorosztályba tartozó fiatal fesztiválozó körében végzett felmérésből.

Vége a nyárnak, zárul a szabadtéri fesztiválok, vízparti andalgások, flörtök szezonja. Egy bulizós, vidám nyaralás után általában fel sem merül, hogy a szép élmények mellett kellemetlen hozadékai is lehetnek az óvatlan nyári kalandoknak. A szexuális úton terjedő betegségek pedig egyáltalán nem ritkák: az Amerikai Közegészségügyi Intézet adatai szerint, 25 éves korára minden második fiatal megfertőződik valamilyen nemi úton terjedő kórokozóval, leggyakrabban Humán Papillóma Vírussal (HPV), klamídiával vagy nemi szervi herpesszel. Az ún. STD-k nem mindig járnak tünetekkel, ezért gyakran nem derül rájuk azonnal fény, pedig a korai felismerés és az időben megkezdett kezelés a partner(ek) továbbfertőzésének megakadályozása és a szövődmények elkerülése érdekében is elengedhetetlen lenne. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a körültekintő partnerválasztás és a megfelelő védekezés (óvszerhasználat) a felelős szex alappillérei, melyek révén biztosíthatjuk, hogy ne kapjunk el, és ne adjunk át nemi úton terjedő betegségeket.

A STOP STD! Felelős Szex Programot Dr. Tisza Tímea és kollégái önkéntes alapon hozták létre 2014-ben azzal a céllal, hogy a leginkább veszélyeztetett korcsoportba tartozó, aktív szexuális életet élő, 20-30 év közötti fiatalok minél szélesebb rétegéhez eljuttassák a szexuális úton terjedő fertőzésekkel és azok megelőzésével kapcsolatos ismereteket. A program keretében tavaly létrehoztak egy interaktív ismeretterjesztő honlapot és három fesztiválon végeztek tanácsadó, felvilágosító tevékenységet. 2015 nyarán az EFOTT fesztiválon ismét felállításra került a STOP STD! sátor. Az érdeklődés ebben az évben is felülmúlta a várakozásokat: a tudásfelmérő kérdőívet 679 fő töltötte ki és rengetegen kértek intim egészséggel kapcsolatos tanácsokat. „Bár a fiatalok manapság már sokkal nyitottabbak, érdeklődőek és szívesen beszélgetnek a témáról, a rendelések tapasztalatai és a felmérés eredményei sajnos arra utalnak, hogy a gyakorlatban még mindig nem elég körültekintőek, és nem tesznek meg mindent a fertőzések megelőzése érdekében.” – mondta dr. Szandányi Réka, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa. A fiatal doktornő a STOP STD! Program egyik élharcosa, idén is végig jelen volt a fesztivál-sátorban, a www.std.hu oldalon keresztül pedig szívesen válaszol az STD-kkel kapcsolatos kérdésekre a továbbiakban is.

Az EFOTT-on végzett felmérés eredményei szerint az STD szűréseken való részvételi arány továbbra is rendkívül alacsony. A válaszadók 87%-a soha nem volt még STD szűrésen, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, 43% azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során „automatikusan” nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek. Sokak számára nem egyértelmű, hogy milyen szakorvoshoz szükséges fordulni a megfertőződés gyanúja és intim panaszok, tünetek esetén. Az óvszerhasználat sem túl népszerű: a válaszadók 54%-a soha nem vagy csak néha használ óvszert, mindössze 46% védekezik mindig ezzel a módszerrel. Az óvszerhasználat oka a többség (83%) esetében inkább a nem kívánt terhesség megelőzése, a fertőzések elkapásától való félelem csak a második (48%) leggyakrabban jelölt válasz, míg a partner megfertőzésétől való félelem alig néhány válaszadót motivál. A nemi betegségekkel kapcsolatos általános tudáson is van még mit javítani: csupán 11% tudta hibátlanul megjelölni a hazánkban előforduló nemi úton terjedő fertőzéseket, de 54% közel a kétharmadát felismerte. 94% tisztában van azzal, hogy a nemi betegségek nem feltétlenül okoznak látható tüneteket a nemi szerveken, és ugyancsak 94% tudja, hogy fertőzés esetén a partnert is kezelni kell. 73%-nak nem újdonság, hogy a HPV okozza a méhnyakrákot (27%-nak viszont még mindig az!), és a válaszadók 66%-a van csak tudatában annak, hogy a HPV elleni oltással a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs is megelőzhető.

Bár 77% jól tudja, hogy az anális szex fertőzések szempontjából rizikósabb, 41% gondolja (tévesen), hogy orális szex során nem kell óvszert használni, 22% pedig úgy hiszi, hogy a szexnek ez a formája STD szempontból teljesen biztonságos.

Sokaknak már 3 hónap leforgása alatt is több szexuális partnere van. A válaszadók mindössze 21%-nak nem volt nemi kapcsolata az elmúlt 3 hónapban, 55%-nak volt csak 1 partnere. A fennmaradó 24%-on belül 2-4 partnerről 19%, 5-10 közötti létszámról a válaszadók 4%-a számolt be. A 679 válaszadóból négyen 10 vagy több partnerrel ”büszkélkedtek” az elmúlt negyed évben. A nagyobb számokat közlők túlnyomó részt férfiak voltak, de a nők 13%-a is 2-4 közötti szexuális kapcsolatról nyilatkozott. Az egészségügyi szolgáltatóktól a szakmai hozzáértés mellett mindenekelőtt diszkréciót, empátiát és részletes, pontos tájékoztatást várnak, az anonimitást mindössze 2 fő említette.

A felmérés és a helyszíni beszélgetések alapján, a fiatalok közül sokan azzal a téves biztonságérzettel élik az életüket, mintha ezek a betegségek számukra nem jelentenének reális veszélyt, és védekezés helyett inkább a szerencsére bízzák magukat. „Fiatalság, bolondság. Picit felelőtlen, ezzel én tisztában vagyok, de nem foglalkozom ezzel olyan szinten, mert aki mer, az nyer. 10 alkalomból kilencszer nem védekezem.” – mondta az egyik fiatal fiú. „Megválogatjuk azt, hogy kivel. Bízunk a modern orvostudományban. ” – tette hozzá a barátja. Ez a hozzáállás jellemezte a megkérdezett fiatalok többségét.

„Szinte bármelyik kórokozó lappanghat hetekig, hónapokig, sőt, akár évekig is, ezért lényeges az STD szűrés, melynek során látszólag tünetmentes embereket vizsgálunk ki. Sajnos ez még nem épült be az egészségügyi kultúrába, pedig gyakorlatilag mindenki, aki szexuális életet él, ki van téve ezeknek a fertőzéseknek. Nincs szükség túlzott óvatosságra, nem lehet és nem is kell „szkafanderben szexelni”, azt viszont minden, magára valamit adó fiatalnak tudnia kell, hogy igenis van esélye a megfertőződésre, sőt, ő is lehet beteg akár anélkül, hogy bármilyen tünetet tapasztalna. Bár e betegségek többsége ma már valóban jól gyógyítható, számos kellemetlenségtől és akár komoly szövődményektől is megkímélheti magát, aki rendszeresen jár szűrésre és a felelős, biztonságos szexet választja a könnyelműség helyett.” – foglalta össze Dr. Tisza Tímea, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, a STOP STD! program egyik alapítója.

Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke, Belvárosi Orvosi Centrum főorvosa a STOP STD! Programhoz kapcsolódóan elmondta: „A szexuális úton terjedő fertőzések témakörének a médiában és a népegészségügyi, egészségvédelmi programok szintjén is nagyobb figyelmet kellene kapnia, mivel növekvő népegészségügyi kockázatról van szó. Az STI Társaság elkötelezett a helyzet megváltoztatása, a nemi betegségekkel kapcsolatos hiteles és széleskörű tájékoztatás mellett és szorgalmazza az ezt elősegítő programok, kezdeményezések létrehozását.”

webdesign: qualitypress