máj. 15, 2015

Megfújjuk? – Ingyenes szűrés Óbudán


Légzésfunkciós méréssel időben kimutathatók a súlyos légzőszervi betegségek

Az EU 27 tagállamában, 2010-ben a harmadik leggyakoribb halálok a légzőszervi betegség volt. Hazánkban jelenleg a halálozásoknak csaknem 11%-áért felelős a légzőrendszer valamilyen betegsége, amivel uniós összehasonlításban a középmezőnyben végzünk. Légzésfunkciós méréssel – ami a tüdő áramlási- és térfogat adatainak segítségével nyújt képet a légzőszervek általános állapotáról – sok légúti betegség már a súlyosabb tünetek kialakulása előtt kimutatható. Májusban Óbudán ismét ingyenes szűrőprogramot szerveznek.

A légzőszervi megbetegedések – beleértve az alsó-légúti fertőzéseket, a COPD-t, a TBC-t, valamint a légutak és a tüdő rosszindulatú daganatait – a halálozások legkevesebb 17%-áért felelősek világszerte. Hazánkban a legmagasabb a légzőszervi daganatban, hörghurutban, tüdőtágulásban és asztmában elhunytak százezer lakosra jutó száma.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a legnagyobb súlyú krónikus légzőszervi megbetegedés. A betegség során a légutak beszűkülése miatt a normális légzés korlátozottá válhat, ezért életveszélyes, az általa okozott halálozás magas. Ráadásul az évtizedeken át folyó kezelés drága, annak ellenére, hogy a betegségek jelentős hányada megelőzhető lenne.
Az allergiás és asztmás megbetegedések számában meredek az emelkedés: tíz év alatt több mint háromszorosára nőtt az ilyen esetek gyakorisága. Az allergia kialakulásában szerepet játszanak környezeti hatások, de örökletes, szociális és pszichés tényezők egyaránt. Az asztma az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, amely azonban kialakulhat felnőttkorban is, ráadásul a kezeletlen asztma súlyos szövődményekkel is járhat.

Egy kb. 30 perces vizsgálattal a betegségek felismerhetők, hiszen a tüdő teljesítménycsökkenése már akkor látható, amikor a gyanútlan beteg még semmit sem észlel a súlyosabb tünetekből.

A légzésfunkciós vizsgálatok közül a spirometria a legalapvetőbb fontosságú műszeres vizsgálat a betegségek pontos diagnosztikájában, illetve súlyossági fokozatuk megállapításában. A spirometer a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét méri, ezekből az eredményekből pedig következtetni lehet a tüdő aktuális funkciójára, a hörgők esetleges szűkületére, a légző izmok állapotára. Alkalmas továbbá a betegség előrehaladásának, illetve a kezelés hatékonyságának vizsgálatára.

Az Indiso Sóklinikákon országszerte, folyamatosan végeznek légzésfunkciós mérést az egészségügyi száraz sóterápia megkezdése előtt, az Óbudai Egészségkörút májusi rendezvényein pedig az ingyenes állapotfelmérésen túl széles körű tanácsadással is segítik az érdeklődőket.

A rendezvény egyik célja, hogy az idősebb korosztályon túl – akik hagyományosan nagy számban vesznek részt a szűrővizsgálatokon – a fiatalabbak is érdeklődjenek a megelőzés és az egészségmegőrzés egyes területei iránt, hiszen a minél korábbi stádiumban diagnosztizált és kezelt betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatóak. A tüdőkapacitás mérés akár már gyermekeknek is ajánlott, ahogyan az influenza megelőzését segítő, vagy rehabilitációs egészségügyi száraz sóterápiás kezelések is. A tanácsadás folyamán lehetőség lesz speciális esetekről, asztmás- és allergiás kérdésekről is kikérni a jelen lévő szakértők véleményét.

" Az Egészségkörút Óbudán sorozat idei állomásain a programnak fontos része volt az Indiso légzésfunkciós mérése, amely a Szent Margit rendelőintézet szakemberei által végzett CO és COPD szűrést egészítette ki. A rendezvényekhez kapcsolódó felvilágosítás, oktatás hozzájárulhat a megelőzéshez, de nagy a jelentősége a szűréseknek abban, hogy az időben való felismerés, és az időben megkezdett terápia hosszú évekig tünetmentessé teheti a beteget." – mondta el dr. Petrik Róbert, a szervező óbudai Szt. Margit rendelőintézet ügyvezetője.


2015. május 30. – Kaszásdűlői Egészségnap – Gyereknap – 3K
2015. május 31. – Egészségkörút a Nemzetiségi és Civil Napon – Békásmegyeri Közösségi Ház

Anderson Communications Kft.

 

 

webdesign: qualitypress