nov. 7, 2014

Forradalmian új módszer alkalmazását teszi lehetővé az AVON 40 milliós adománya


Az AVON Magyarország októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, 40 millió forinttal támogatta az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia Alapítványt. Az alapítvány az összeget az emlőrák genetikai vizsgálatára fordítja.

Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia Alapítvány és az AVON Magyarország kapcsolata több évre nyúlik vissza. 2012-ben az AVON Magyarország 40 millió forintos összeget adományozott az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Akadémiának, amelyet akkor Dr. Bősze Péter, az Akadémia alapítójának és elnökének vezetésével a nőgyógyászati rák kialakulásának és kezelésének terén végzett kutatás indítására fordított a szervezet. A mostani szintén 40 millió forintos támogatással az alapítvány folytatni tudja két éve megkezdett munkáját.

„Az AVON támogatásával ismét nagy lépést tehetünk a rák elleni harcban. Az adomány lehetővé teszi számunkra, hogy az emlőrák kialakulásáért felelős, több mint 10 000 bázispárból álló ún. BRCA1- és BRCA2-gént megvizsgáljuk, kiszűrhessük a rákot okozó, hibás géneket, és azonnal tájékoztatni tudjuk a nőket a kockázat nagyságáról és szükség esetén a megelőzés lehetőségeiről. Gondoljunk csak bele, amennyiben ez megtörténik, akkor ha egy nő a veszélyeztettek közé tartozik a családban előforduló korábbi emlőrákos esetek miatt, ezután pontosan meg tudjuk mondani, hogy ténylegesen veszélyeztetett-e vagy sem. A vizsgálat negatív eredménye biztosítja őt, hogy nincs nagyobb esélye a megbetegedésre, mint az átlagnépességnek, ezzel pedig hihetetlen lelki tehertől szabadulhat meg. És fordítva: ha kóros elváltozást tapasztalunk, időben elvégezhetjük a megelőző kezeléseket” – mondta el Bősze Péter.

„Az adomány óriási jelentőségű. Korábban csak az ún. forró pontokat, a BRCA-gének 7-8 leggyakoribb hibáit vizsgálhattuk, és óhatatlanul előfordult, hogy a kevésbé gyakori hibát nem fedeztük fel: a tájékoztatásunk nem volt teljes értékű. A támogatás tette lehetővé, hogy mindegyik bázispárt elemezzük, az összes hibalehetőséget felfedjünk, és biztonsággal mondjunk véleményt. Előfordult, hogy egy fiatalasszonynak - akinek a családjában több emlőrákos beteg is volt - el akarták távolítani az emlőit egy kezdődő rák miatt, megelőzés céljából. Mivel biztonsággal megállapíthattuk, hogy nincs géneltérés, illetve a beteg kezdeti rákja nem örökletes, a súlyosan csonkító beavatkozásra nem volt szükség, ezért mind a két emlőt megőrizhettük.”

Az adománynak köszönhetően daganatjelző molekulák tanulmányázására is lehetősége nyílik az Akadémiának. Ennek lényege, hogy a génhiba következtében kóros fehérje képződik, amelynek szerepe van a daganat kialakulásában és terjeszkedésében. A támogatott vizsgálatokkal meggátolhatják az ártalmas fehérjék működését, a rák kialakulását vagy növekedését. Ezek a vizsgálatok még a kutatás szintjén vannak, ám kétségtelenül ez a jövő: lehetővé tenni, hogy célzottan, a daganat biológiája szerint tudják kezelni a betegeket, ezzel gátolva a rákképződést.

„A mellrák esetében nagyon sok tennivalónk van még, hiszen a korai felismerés jelentősen javíthatja a túlélési esélyeket, éppen ezért folyamatosan igyekszünk felhívni a nők figyelmét az önvizsgálatra és a szűrővizsgálatok fontosságára. Az AVON ezen kívül minden eladott terméke után 1 Ft-ot automatikusan, illetve adománygyűjtő termékeinek teljes hasznát egy donációs alapba helyezi. Az elmúlt években több mint 500 millió Ft-ot adományoztunk különböző szervezeteknek, egyesületeknek és ennek az elkötelezett harcnak a következő állomása a mostani adomány is. Az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémia Alapítvány 40 millió forintos támogatásával reméljük, hogy újabb lépést tehetnek a rák legyőzése felé” – mondta el Végh-Kósa Anita, az AVON kommunikációs vezetője.

Az AVON szépségipari vállalatként közel 130 éve a nőkért dolgozik. Éppen ezért kiemelten fontos számára a nőket érintő társadalmi problémák megoldásában való szerepvállalás, aktívan támogatja a mellrák és a családon belüli erőszak elleni küzdelmet. Az emlőrák a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés: globális statisztikák alapján minden nyolcadik nő érintett lehet, és minden negyedik daganatos nő emlőrákban hal meg.

Az Avon mellrákellenes tevékenységéről:
Az Avon 55 országban harcol az emlőrák ellen, és több mint 640 millió dollárt adományozott a kutatások támogatására azért, hogy világszerte javítsák a szakszerű ellátáshoz való hozzáférés lehetőségét. Az Avon Magyarország 1998-ban csatlakozott az emlőrák elleni küzdelemhez. Az évek során több mint 500 millió forintot juttatott különböző non-profit szervezeteknek, ezzel támogatva a nőket érintő leggyakoribb rákos megbetegedés hatékony kezelését. 2014-ben további 10-10 millió forintot adományoz a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli kutatócsoportjának és a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetnek, mely összeget a mellrák diagnosztikai eszközök vásárlására és mellrák ellenes gyógyszerek fejlesztésére fordítják majd a támogatottak. A vállalat emellett egy ösztöndíj program keretében idén 14 ország 24 onkológiai területen tevékenykedő orvosának – köztük Dr. Újhelyi Mihály, az Országos Onkológia Intézet daganatsebészének – adott lehetőséget, hogy az Egyesült Államok 12 intézményének egyikében szakmai továbbképzésen vehessen részt.

Forrás: Avon

webdesign: qualitypress