júl. 23, 2014

ESTS Európai Mellkas-sebészeti Társaság éves konferenciája


Az idei ESTS (European Society of Thoracic Surgeons) Európai Mellkassebészeti Társaság éves konferenciáján a Biology Club ösztöndíj program keretein belül, Dr. Gieszer Balázsnak, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) munkatársának lehetősége adódott előadást tartani „a tüdőtranszplantációt követő Bronchiolitis Obliterans Syndroma (BOS) kialakulásának vizsgálata” témában.

Európa számos országából küldtek be absztraktokat, melyek közül a három legjobbat, köztük Dr. Gieszer Balázsét is kiválasztották. Előadása I. helyezett lett, amely a dicsőségen túl azért kiemelt jelentőségű, mert külföldi kutatási támogatás elnyerésével jár. Így lehetőség adódik az intézetben folytatott kutatást kiterjeszteni a bécsi betegekre is. Jelen kutatási projekt így hozzájárul a magyar és bécsi kapcsolatok erősítéséhez és a tüdőtranszplantációs program tudományos alapjainak megteremtéséhez.

A tüdőtranszplantáción (LTx) átesett betegek morbiditásának és mortalitásának leggyakoribb oka a BronchiolitisObliteransSyndroma (BOS) kialakulása. A tüdőtranszplantált betegek 48%-nál 5 éven belül, 76%-ánál 10 éven belül kialakul a BOS. Ez a betegség az átültetett tüdő kis légjáratainak beszűkülésével és elzáródásával jár. A BOS-ban szenvedő betegek meghalnak, vagy szerencsés (10%) esetben re-transzplantációra kerülnek.
Az Országos Onkológiai Intézetben újonnan megalakult és hamarosan a magyar tüdőtranszplantációs programnak helyet adó Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán a magas színvonalú betegellátás mellett komoly kutatómunka folyik klinikusok, biológusok és TDK-s hallgatók bevonásával. A körülmények és a lehetőség megteremtésében, támogatásukkal Prof. Dr. Kásler Miklós, Dr. Rényi-Vámos Ferenc, Dr. Lang György, Dr. Döme Balázs sokat segítettek.
A kutatás egyik fő területe a tüdőtranszplantációt követő BOS kialakulásának vizsgálata. Az OTKA által is támogatott, Dr. Rényi-Vámos Ferenc docens vezette, „Az Adrenomedullin szerepe Bronchiolitis Obliterans Syndromában” c. kutatásunk célja a sokoldalú Adrenomedullin (AM) szerepének és esetleges protektív hatásának vizsgálata tüdőtranszplantált betegekben és a BOS kialakulása során.

A sajtóközlemény az Országos Onkológiai Intézet kiadványa

webdesign: qualitypress