jún. 19, 2014

Ezrek tettek egészségükért, több mint húszmilliós támogatás a kórházaknak


Sikeres tavaszi sorozatot zárt a Richter Egészségváros

Összesen 20.195.500 forinttal gyarapodott a dunaújvárosi, a mohácsi, a békéscsabai és az esztergomi kórház a Richter Gedeon Nyrt. adományának és a több mint tízezer résztvevő aktivitásának köszönhetően a Richter Egészségváros tavaszi programsorozatán. A kórházak az adományt az intézmény működésére, valamint az eszközpark fejlesztésére fordítják.
A Richter Egészségváros program „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak” felhívással hatodik éve bíztatja arra az embereket, hogy tegyenek egészségük megőrzése érdekében, hogy az egészség ne csak akkor váljon értékké, amikor már betegségről beszélünk. A Richter Egészségváros ingyenes szűrővizsgálatokkal, előadásokkal, tanácsadásokkal várta az egészségükért tenni akaró résztvevőket. A program előnye, hogy egy helyen, kellemes családi programok, egészségügyi témájú informatív előadások és beszélgetések mellett biztosít lehetőséget olyan komplex, helyi szakemberek által végzett szűrővizsgálatokra, amelyekre az egészségügyi rendszer keretében sok esetben hónapokat kell várni, illetve térítés ellenében vehetők igénybe.
„A Richter több mint 110 éve van jelen a magyar piacon, ma Magyarországon minden ötödik ember a Richter gyógyszerétől gyógyul meg. Fontosnak gondoltuk azt, hogy mindemellett elindítsunk egy olyan programot, ami a prevenciót segíti, illetve érdemben hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság egészségügyi állapota kicsit jobb képet mutasson. A program sikerét és létjogosultságát bizonyítja, hogy idén közel tízezren látogattak el a rendezvényre és több mint 7800 szűrést végeztettek el. Az Egészségvárosnak köszönhetően mintegy 1800 esetben hívtuk fel a lakosság figyelmét további szakorvosi ellátás szükségességére. Az életmód legalább 40%-ban befolyásolja az egészséges életkilátásokat, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az egyéni felelősséget az egészségmegőrzésben” – tette hozzá Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR vezetője.
A Richter Egészségvárosokon a legtöbb látogató vérnyomását és koleszterinszintjét mérette meg, közel 3000 ilyen jellegű szűrést végeztek a rendezvénysorozaton. A résztvevők egyharmadánál mértek a normálnál magasabb értéket. A kardiológiai szűrések kiemelt jelentőséggel bírnak hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedés következtében hal meg. Rudolf Péter, a Richter Egészségváros fővédnöke a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételre buzdított: „Tapasztalataim alapján a magyar lakosság egészségügyi állapota igen lehangoló, ezért igen is ideje törődni önmagunkkal és ez a nap a legjobb alkalom a régen halogatott tesztek, mérések elvégzésére” – erősítette meg a neves színművész az Egészségváros céljait, jelentőségét, aki maga is több vizsgálaton vett részt.
A csontritkulás-csontsűrűség mérés volt a második leglátogatottabb szűrés, a résztvevők mintegy ötödének jelezték, hogy további kezelésre van szükség. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgáltak többsége életében először esett át csontsűrűség mérésen.
A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel, szerencsére azonban a prosztataszűrés jelentőségét egyre több férfi ismeri fel. Idén a megszűrtek 30%-nál mértek a normálnál magasabb értéket, de az idejében felismert prosztatarák jól kezelhető. Meglepően magas volt azok száma, akik még korábban nem jártak ilyen szűrésen, de itt most időt szántak rá. Ők azonnali tanácsadás keretében helyi szakemberektől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről.
A szűréseken való aktív részvétel mellett nagy érdeklődés mutatkozott a Krizsó Szilvia újságíró, műsorvezető által moderált szakmai beszélgetéseken, ahol a vizsgálatokhoz kapcsolódó témákban tartottak interaktív előadást a helyi szakkiválóságok.
A Richter Egészségváros rendezvényen saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter Gedeon Nyrt. minden Egészségvárosban 2.000.000 forint alapadományt ajánlott fel a helyi kórháznak, melyet a lakosok a szűréseken és a különböző programokon való részvételükkel további 300-300 forinttal növelhettek. Az idei szezon rendkívül sikeres volt: összesen 20.195.500 forint adományt vehettek át a kórházigazgatók, amelyet Dunaújvárosban új CT berendezés, Mohácson és Esztergomban új lélegeztető-gép, Békéscsabán intenzív betegőrző monitorok beszerzésére fordítanak. A mohácsiak történelmi rekordot döntöttek mind a rendezvényen résztvevők számát, mind az átadott adományt tekintve: az intézmény vezetője 7.433.900 forintos adományt vehetett át. „Zseniális a kezdeményezés, nagyon örültünk, hogy a mi városunkban is megrendezték. A lakosok jól járnak, mert egyetlen nap alatt több szűrésen vehetnek részt, ráadásul a népszerűsítésnek és a támogató ismert művészeknek, celebeknek köszönhetően könnyebb sok embert mozgósítani. Nekünk pedig azért nagyon fontos, mert ezekben a forráshiányos időkben nagy segítség, hogy egy cég bevételeiből visszaforgatva támogat, segít a kórházaknak az eszközpótlásban, műszerbeszerzésben” – mondta Dr. Csizmadia Csaba, a Mohácsi Kórház főigazgató főorvosa, aki a szűrőprogrammal kapcsolatban kiemelte: „A statisztikai adatok egyértelműen igazolják a rendezvény létjogosultságát” –, így örömmel üdvözölte a Richter Egészségváros Program érkezését.
A Richter Egészségváros 2009-es indulása óta már több mint 160 millió forinttal támogatta a kórházakat, de a programsorozat nem ér véget, szeptembertől újabb három város, Orosháza, Pápa és Budapest ad otthont a rendezvénynek. Részletes információt a www.egeszsegvaros.hu honlapon olvashatnak majd az érdeklődők.

Forrás: Beke Zsuzsa kormányzati kapcsolatok és PR vezető, Richter Gedeon Nyrt.

 

webdesign: qualitypress