máj. 8, 2014

Új vezetőség a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetségben


2014. május 7-én tartotta rendes közgyűlését a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség. A közgyűlés értékelte az elmúlt időszakot és megválasztotta az új elnökséget, akik 2014. július 1-től 3 éven keresztül végzik majd munkájukat. A Szövetség új elnöke Dr. Lehoczky Péter, az Országos Sportegészségügyi Intézet orvos igazgatója lesz, aki Dr. Pásztélyi Zsolt leköszönő elnöktől veszi át a stafétabotot.

A közgyűlésen a Szövetség szakmai munkájának értékelésekor elhangzott, hogy bár a szlogenekben megjelenik a járóbeteg szakellátás az egészségpolitika prioritásai között, de sajnos nem történt áttörés a mindennapi intézkedésekben, a finanszírozási lépésekben, vagy akár a jogszabályalkotásban az elmúlt négy évben. Leginkább a finanszírozási ösztönzők hadrendbe állításának hiányát érzik az intézetek, noha ezt minden fórumon képviseli a Szövetség.

Ma a járóbeteg ellátás finanszírozásának „karbantartása” folyik (ami elsősorban a rendeletekben megadott mellékletek szabályszerű kitöltését, és új eljárások befogadását jelenti), de nincsen átfogó, nagy, rendszerszerű beavatkozás, ami a rendszer belső arányait is módosíthatná, a rosszul és jól finanszírozott szakmák közötti szakadékot oldhatná. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség álláspontja szerint is szükség van a karbantartásra, azonban ezt költségméréssel együtt kellene megvalósítani. A költségmérés valószínűleg gyökeresen felforgatná a finanszírozási arányokat, de ennek ellenére fokozatos változások lennének inkább szükségesek.

A közgyűlésen teljes tisztújításra is sor került, megválasztották az új elnökség tagjait, illetve a következő jelölt elnököt is. Az új mandátumok 2014. július 1-től lépnek életbe, a megbízatások 3 évre szólnak.
Ennek értelmében a július 1-től Dr. Lehoczky Péter az Országos Sportegészségügyi Intézet orvos igazgatója lesz a szervezet új elnöke. Dr. Pásztélyi Zsolt ettől az időponttól, mint leköszönő elnök vesz részt a Szövetség elnökségének munkájában.

A tisztújító közgyűlés alkalmával az új elnökség is megválasztásra került. Elnökségi tagok lettek az elnök, a jelölt elnök és a leköszönő elnök mellett:
- Adányi Balázs – Vasútegészségügyi NK Kft.
- Dr. Bodroghelyi László – Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata
- Dr. Kóti Tamás – Szent Kristóf Szakrendelő (Budapest XI. ker.)
- Dr. Mayer Ákos – Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat
- Dr. Pál Miklós – Dunakeszi Város Szakorvosi Rendelőintézete
- Dr. Szarvas Tibor – Vecsési Egészségügyi Szolgálat
- Dr. Tóth Tibor – Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, Debrecen
- Dr. Varga Imre – Dunakeszi Város Szakorvosi Rendelőintézete

A szervezet jelölt elnöke (a 3 év múlva mandátumba kerülő vezetője) Dr. Polák László, Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata, főigazgató főorvosa lett.


Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

webdesign: qualitypress