máj. 28, 2014

A sugárterápiás előjegyzési idő csökkenése várható


A legmodernebb besugárzó készülék az Országos Onkológiai Intézetben

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Sugárterápiás Központjában 2014. május 15-én kezdték meg a betegek kezelését egy, a legmodernebb technikát képviselő, újonnan telepített, Varian TrueBeamTM2.0 típusú lineáris gyorsítóval, ami lehetővé teszi a daganatos betegek legkorszerűbb technikával történő sugárkezelését.

A berendezés egy több mint húsz éves, mára már teljesen elavult készülék helyére került. Központi támogatás hiányában az OOI részletfizetési konstrukció keretében, saját forrásból oldotta meg a készülék beszerzését. A márciusi telepítést követően a Sugárterápiás Központ fizikusai rekord gyorsasággal végezték el a dozimetriai beméréseket, majd a betanítást követően május közepén elkezdődtek a kezelések. Az új terápiás eszköz beindításával a jelenlegi több hetes sugárterápiás előjegyzési idő csökkenése várható. A kezdeti tapasztalatok megszerzését követően az intézet munkatársai, csakúgy, mint a többi lineáris gyorsítón, két műszakban (reggel 7-től este 8 óráig) végzik majd a kezeléseket.

A készülék különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes, és speciális tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábbal történő kezelés, amellyel jelentősen lerövidül a besugárzási idő. A berendezés fontos része az integrált képalkotás, ami röntgenfelvételekkel és CT vizsgálattal teszi lehetővé az ún. képvezérelt sugárterápiát. Ennek lényege, hogy a sugárkezelések megkezdése előtt közvetlenül, vagy akár közben is, képalkotó eljárásokkal ellenőrzik és javítják a betegbeállítás pontosságát. Ezt segíti a robotikus kezelőasztal, ami minden irányban távvezérléssel mozgatható és forgatható. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek nagyobb fokú kímélete, ami a mellékhatások csökkenéséhez vezet. A TrueBeam készülék lehetővé teszi az ún. forgóíves intenzitásmodulált sugárkezelést is, mellyel szabálytalan alakú daganatok besugárzása rövid idő alatt úgy végezhető el, hogy a közelben levő egyéb szervek és egészséges szövetek dózisterhelése minimális marad. A készülék alkalmas mozgó céltérfogatok besugárzására is, elsősorban a mellkasi régióban a légzés miatti daganatelmozdulás valósidejű követésével. Nagyfokú geometriai pontosság és a képi ellenőrzés miatt, kisméretű daganatok sztereotaxiás technikával történő besugárzása is végezhető vele koponyán belüli és azon kívüli régiókban is.

A TrueBeam lineáris gyorsító jelenleg az egyik legújabb és legmodernebb onkológiai besugárzó készülék a világon, mellyel a legnevesebb amerikai és nyugat-európai onkológiai központok is dolgoznak. A Közép-európai régióban ez az egyetlen ilyen típusú készülék. Használatával az OOI újabb nemzetközi klinikai kutatási programokba kapcsolódhat be.

A készülék gyártója a Varian Medical Systems a világon kb. 6 500 alkalmazottat foglalkoztat, és két éve létesített egy regionális központot Budapesten, közvetlenül kiszolgálva a magyarországi és környező országbeli sugárterápiás központokat. Az 1937-ben a Szilícium-völgyben (Palo Alto, Kalifornia) alapított orvostechnológiai vállalat ez év januárjában 10. fejlesztőközpontját is Budapestre helyezte és munkahelyeinek számát folyamatosan bővíti.

Forrás: Pro Karmione Kft. OOI Kommunikáció

webdesign: qualitypress