jún. 2, 2014

Bayer a legsúlyosabb betegségek ellen


A Bayer innovációs tevékenysége okán az új hatóanyagok portfoliója igen gazdag, így világszerte jelentős klinikai vizsgálati tevékenységet folytat a cég. A gyógyszerfejlesztés azoknak a betegeknek a megsegítésére irányul, akik olyan súlyos és gyakori kórképekben szenvednek, amelyekre még nincs kellően hatásos kezelés. Kiemelt terület a szív- és érrendszeri betegségek, az onkológia és a nőgyógyászati terápia. Az elmúlt 5 évben a Bayer hazai leányvállalata által vezetett vizsgálatokban több ezer magyar beteg és 180 vizsgálóhely vett részt. A Bayer üdvözli és támogatja a magyar hatóságok azon kezdeményezését, amely a hazai klinikai vizsgálatok szervezésének megkönnyítésére irányul.

Világszerte betegek milliói szenvednek olyan súlyos krónikus betegségekben, amelyekre még nem létezik igazán hatásos gyógymód, vagy a meglevő terápiák nem elégségesek. A Bayer által kifejlesztett új hatóanyagok ezekre a területekre koncentrálnak. Jelenleg öt gyógyszer fejlesztése játszik központi szerepet a cég stratégiájában. Az első helyen a szív- érrendszeri betegségeket, és ezen belül a szívelégtelenség kezelését kell megemlíteni, hiszen a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek száma világszerte eléri a 23 milliót. E betegségben központi szerepet játszik a só-víz háztartás szabályozásának zavara, amit egy mellékvesekéreg-hormon (aldoszteron) befolyásol. A Bayer által fejlesztett egyik új hatóanyag e hormon hatásának gátlása révén befolyásolja a szívelégtelenség, illetve annak következményeként kialakuló krónikus veseelégtelenséget is. Mivel a veseelégtelenség leggyakoribb kiváltó oka világszerte a cukorbetegség, külön vizsgálat foglalkozik ezzel a javallati körrel, az ún., diabeteses nephropathiával.

Veseelégtelenségben előbb-utóbb vérszegénység is kialakul, ami az erythropoietin (EPO) nevű hormon hiányára vezethető vissza. A már meglevő és hatásos injekciós terápiák mellett itt nagy az igény egy szájon át szedhető gyógyszerre is. A Bayer fejlesztés alatt álló hatóanyaga a vesében található „oxigénszenzor” befolyásolása révén serkenti az erythropoietin kiválasztását.
Egy további hatóanyag fejlesztésének célja a már meglevő szívelégtelenség romlásának feltartóztatása. Ha ez sikerrel jár, csökkenhet a kórházi benntartózkodások száma és a betegség halálozása is. A vegyület a szolúbilis guanilátcikláz enzim stimulálásán keresztül hat, és szintén előnye lehet, hogy szájon át adagolható. A szívelégtelenség két formájában is folyik vele klinikai vizsgálat: megtartott, illetve csökkent bal kamrai funkció esetén.

Kiemelt terápiás terület az onkológia is, itt a nyirokrendszer egyik rosszindulatú betegségében, a non-Hodgkin lymphomában van előkészületben egy új, célzott terápiás hatóanyag. Bár a betegség kezdetben jól befolyásolható a rendelkezésre álló terápiákkal, a betegek 40%-a visszaesik a kezelés után. Szükség van tehát hatásos másod-illetve harmad vonalbeli kezelési lehetőségre is, melyek egyik alternatívája lehet a fejlesztés alatt álló szer.

A Bayer tradicionális területe a nőgyógyászati endokrinológia. Két igen gyakori, nagy szociális és lélektani terhet jelentő nőgyógyászati betegség, a jóindulatú méhizomdaganat (myoma) és az endometriózis hosszú távú kezelésére szolgáló új progeszteron receptor modulátor klinikai vizsgálata van folyamatban.

A Bayer Magyarországon is kiterjedt klinikai vizsgálati tevékenységet folytat, így a fent felsorolt hatóanyagok nem a távoli jövőt jelentik, a hazai vizsgálóhelyek és szakemberek is tapasztalatot szerezhetnek velük. Az utóbbi öt év során 32 nagy beteglétszámú, zömében fázis III vizsgálat zárult le a magyarországi centrumokban. A vizsgálatok során több mint 3000 hazai beteg részesült az új terápiákban, és 180 kórházi vizsgálóhellyel alakítottak ki együttműködést. Az új hatóanyagok dinamikus fejlesztése miatt az elmúlt év a magyarországi vizsgálatok számának folyamatos emelkedését hozta. Jelenleg is 13 klinikai vizsgálat folyik, és hamarosan 11 további vizsgálatot is elindít a cég, 3 protokoll pedig megvalósíthatósági értékelés alatt áll.
Mi lehet a szponzor elvárása egy klinikai vizsgálattal kapcsolatosan? Kellő számú bevont beteg, magas színvonalú adatminőség és a tervezett időhatárok pontos betartása. Magyarországon az első követelményről „gondoskodik” hazánk hátrányos epidemiológiai helyzete, a másodikat biztosítja a gondos külső és belső minőségellenőrzés és a jól képzett egészségügyi szakembergárda.

A vizsgálatok tervezett elindítása azonban számos helyen késik, aminek – többek között – a kórházi szerződések lassú engedélyezése az oka. A Bayer nagy örömére szolgál, hogy a hazai egészségpolitika is felismerte a nemzetközi klinikai vizsgálatok kivételes jelentőségét, és szándék mutatkozik egy kedvezőbb szabályozási környezet kialakítására és a vizsgálatok szervezésének megkönnyítésére. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének egyéb tagvállalataival együtt a Bayer is konzultációt folytatott a hazai gyógyszerhatósággal a folyamat optimalizálása érdekében.
A szélesebb közvélemény annak sincs tudatában, hogy a gyógyszervizsgálatok révén a betegek új, korszerű, más módon nem elérhető terápiákhoz jutnak, az orvosok pedig jelentősen bővíthetik szakmai tapasztalataikat és nemzetközi kapcsolatrendszerüket, ami döntően befolyásolhatja a fiatal orvosok jövőjét is. A Bayer több mint 150 éve a nemzetközi gyógyszerfejlesztés élvonalában foglal helyet, és tevékenysége során kiemelten számít a magyar egészségügyi szakemberek részvételére.

webdesign: qualitypress