jún. 3, 2014

„Műtüdő” az onkológiában


Az Országos Onkológiai Intézet Mellkas-sebészeti Osztályán 2014. április 28-án hazánkban első alkalommal használtak ECMO-t egy ritka, nagyméretű légúti daganat műtét közben.

A légcső osztásából kiinduló hatalmas porcdaganat majdnem teljesen elzárta a légutakat, és eltávolítása során több órán keresztül megszűnt mindkét tüdőlebeny légútjainak folytonossága, amely lehetetlenné tette a műtét közbeni hagyományos lélegeztetést. Ezt a feladatot az ECMO (extracorporalismembranoxigenator) vette át. Ez a „műtüdő” a testen kívülre vezetett vér oxigén telítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál.

A tumor eltávolítása után a légcső és főhörgők helyreállítására került sor. A beteget véletlenszerűen éppen a születésnapján operálták. A műtétet Elek Jenő aneszteziológus és Agócs László mellkas-sebész végezte munkatársaik közreműködésével. Zavartalan műtét utáni 3 hét után a beteg otthonába távozott és azóta is panaszmentes.

A „műtüdőt” Magyarországon eddig csak a szív- és érsebészetben alkalmazták, légút- illetve tüdősebészetben eddig nem. A módszer bevezetése azért nagy jelentőségű, mert olyan műtéteket is lehet a jövőben hazánkban elvégezni, amelyekre eddig csak külföldön kerülhetett sor. Emellett a módszer alkalmazása további lépés a magyarországi tüdőátültetés megvalósítása irányában.
A sajtóközlemény az Országos Onkológiai Intézet kiadványa

Forrás: Pro Karmine Kft.

webdesign: qualitypress