máj. 21, 2014

A karikatúraszobrászattól a sporton át a barokkig


A sokoldalú Dr. Csíky László új szobrai

 

Az elmúlt fél évben  készültek el  az orvos-szobrász fenti alkotásai 

2013. movember 16-án avatták fel Puskás Ferenc egész alakos szobrát, Csíky László alkotását Szentesen, a Pusztai László Sporttelep bejáratánál. A futballpályák szomszédságában elhelyezett, kőtalapzaton álló bronzszobor kapáslövés közben ábrázolja az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgót, az Aranycsapat kapitányát. Csíky László megszállottsága mellett a művész alapossága is látszik a mozdulaton.  A szobrász a szentesi stadionba is kiment, hogy a mai fiatalok technikáját és izomzatát megfigyelje, de a Puskás-féle  lövőkészségnek  nyomait sem fedezte fel senkinél. Többször  megnézte a régi felvételeket. A saját udvarában lógatott fel  kb. másfél méter magasságban egy labdát hálóba függesztve és próbálta utánozni az ismert kapáslövés mozdulatait is, amelyet folyamatosan fotóztatott és elemezte, hogy az izmok egy lövésnél hogyan működnek. Három és fél ezer lövést végzett el, hogy Puskás Ferenc mozdulatát meg tudja örökíteni. Csíky László korábban sportoló és sportorvos is volt és a korábbi anatómiai tanulmányait használta fel, hogy a legtökéletesebben formázza meg a világhírű labdarúgót. A szobor szinte nem érinti a földet. Külön csöves technológiai megoldásra is volt szükség volt.

2014. május 25-én avatták fel Tessedik Sámuel szintén egész alakos szobrát Szarvas evangélikus Öregtemplomában.
Molnár György gyülekezeti tag felajánlásából a szobrász bronzból készítette el azt a 270 kilogramm súlyú szobrot, amely a 46 éves, fiatalos Tessedik Sámuel evangélikus lelkészt ábrázolja.
Riskó Géza tartotta az avatási beszédet, amit több százan hallgattak. Mint megtudtuk, egy éve, 2013 áprilisában az ótemplomi gyülekezet presbitériumának döntése alapján egy bizottság alakult, amelynek feladata az volt, hogy az egyetlen hiteles, fiatalkori Tessedik-portré alapján, amely a lelkész családjának hagyatékából került elő, a művész elképzelését finomítva, ahhoz tanácsokat adva, munkálják a szobor elkészültét. Azt szerették volna, ha ezt a fiatalkori portrét, kissé idősítve, a szobor a 46 éves Tessedik Sámuelt ábrázolja, aki 1788-ban az Ótemplom felszentelési istentiszteletén az igét hirdeti.

 

webdesign: qualitypress