ápr. 29, 2014

Világszínvonalú új épületben várja a kismamákat az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum


Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum nőgyógyász és biológus szakemberei 2014. április 25-étől új, immár 16 rendelős, ultramodern felszereltségű, különleges belsőépítészeti megoldásokkal jellemezhető épületben várják a kismamákat és a gyermeket tervező párokat.

A centrum új épületének ünnepélyes megnyitóján Soós Miklós ügyvezető elmondta: 

„Amennyiben pusztán a centrum meddőségi és magzati vizsgálatait vesszük számításba, elmondhatjuk, hogy az ország kismamáinak mintegy 10%-a ma már hozzánk jön el a genetikai vizsgálatok elvégzésére, és ez a szám folyamatosan nő. Köszönhetjük ezt kiemelkedő szakorvosainknak és számos olyan kiemelt fejlesztésnek, melynek magyarországi bevezetése centrumunkhoz köthető. Ilyen az egyik leghatékonyabb magzati szűrővizsgálat, a kombinált teszt vagy a Down-kór szűrésben úttörő – eddig egyetlen 100%-os szűrőteszt – a NIFTY-teszt hazai bevezetése, az embrió genetikai vizsgálatok és az 5D ultrahang elérhetővé tétele. A Géndiagnosztika 2013-ban onkológiai szakággal is bővült, hogy a magánszektorban egyedülálló labortechnikai eszközeink segítségével hozzájáruljunk a legmegfelelőbb célzott daganatterápia alapját képező genetikai rákdiagnosztika elterjedéséhez. És ez még nem minden: közép- és hosszú távú terveink között számos egyéb fejlesztés szerepel, ezért is volt kiemelten fontos, hogy mihamarabb megtaláljuk a legmegfelelőbb helyszínt és a beruházáshoz szükséges hátteret.”

A 2013 áprilisában a Gazdasági Minisztérium által bejelentett 500 millárd Ft-os MNB Növekedési Hitelprogram meghozta az áttöréshez szükséges hátteret, és a Géndiagnosztikai Centrum szinte az utolsó pillanatban partnerre talált a K&H Bankban a beruházási hitel-, és a Magyar Fejlesztési Bankban a felújítás költségeit fedező hitel folyósításához.
De mindez nem lett volna elég a XII. kerület támogatása nélkül, akik az első pillanattól kezdve rendkívül segítőkészen álltak az ügy mellé. Így végül 2013 szeptemberében a projekt zöld utat kapott, és megindult az ingatlan teljes körű átalakítása, modernizálása és megszépítése.

„A ma átadott épület felújítását szintén támogató kerület polgármestereként büszke vagyok rá, hogy országszerte több ezer kismamánál végzik el itt a Down-kór modern szűrővizsgálatait” – mondta Pokorni.

Az új épület kifejezi mindazt, amit a rendkívüli projekt megvalósításának minden résztvevője célul tűzött ki: egy olyan, külső megjelenésében is kiemelkedő színvonalú, különleges egészségügyi intézmény létrehozását, mely világszínvonalú diagnosztikai szolgáltatásokat nyújt a magyar egészségügyi piacon.

„Igyekeztünk úgy kialakítani az épületet, hogy a mai kor követelményeinek a lehető leginkább megfeleljen. A rendelőket nanoezüst tartalmú antibakteriális PVC padló borítja, a falakat titán nanocsöves, fotokatalitikus festékkel vontuk be, ma reggel pedig sikerült üzembe helyeznünk a legújabb szerzeményünket, egy ötdimenziós ultrahang-készüléket is” – mondta beszédében dr. Soós Miklós.

Az ünnepélyes megnyitón képviseltette magát az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum egyik legfőbb stratégiai partnere, a BGI is, amely a világ egyik vezető genetikai kutatásokkal foglalkozó cége.
„A BGI és az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum kapcsolata éppen egy évvel ezelőtt kezdődött. Azt is mondhatjuk, hogy a világ egyik vezető humángenetikai és diagnosztikai világcége lépett partnerségre Magyarország vezető magzati rendellenesség-szűréssel és genetikai diagnosztikával foglalkozó cégével. Az eddig is igen sikeres együttműködés ma már nemcsak Magyarországra, hanem Romániára, Szerbiára és Bulgáriára is kiterjed, és a közeljövőben várható, hogy a jelenleg Kínában végzett molekuláris genetikai vizsgálat technológiai transzfer révén a Géndiagnosztika épületébe költözik” – mondta Deák.


Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumról:

Vezető szerep a Down-kór szűrésében

„Egy nagy álmunk vált valóra 2001-ben, amikor – mindössze 30 négyzetméteren – megalapítottuk az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumot. 2003-ban kezdtünk el magzati rendellenességekkel foglalkozni, majd – megszerezvén a legjobb magyar ultrahangos orvosokat – Magyarországon elsőként bevezettük a kombinált szűrőteszteket. Az évek során egyre több páciensünk lett, és mára elmondhatjuk, hogy a magyar kismamák 10%-a nálunk végezteti el ezeket a szűrővizsgálatokat” – mondta dr. Soós Miklós ügyvezető a centrum új épületének ünnepélyes megnyitóján.

A 2001-ben alapított Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum főbb kezdeti tevékenységi körei a meddőség genetikai hátterének vizsgálata és a Lyme-kór laboratóriumi, illetve klinikai vizsgálatokon alapuló diagnózisa voltak. A centrum nemzetközileg is elismert orvosai és biológusai 2003-tól kezdtek el a magzati rendellenességek – számbeli és egyéb kromoszóma-rendellenességek, öröklött genetikai rendellenességek, fertőzések és a különféle magzatkárosító anyagok által okozott fejlődési rendellenességek – kimutatásával foglalkozni.

„2013-ig összesen 30 000 kombinált tesztet végeztünk, amivel jelenleg mi vagyunk az ország legnagyobb, magzati rendellenességeket szűrő centruma” - mondta Soós.

Az első trimeszteri kombinált tesztre épülő Down-kór szűrés a maga idejében messze a legpontosabb noninvazív (magzatot nem veszélyeztető) Down-kór szűrő teszt volt, és sokszorosan felülmúlta a korábbi tesztek pontosságát.

A tavaly óta elérhető NIFTY-teszttel az összes Down-kórral érintett terhesség felismerhető

Magyarországon a csecsemők mintegy 4%-a születik enyhébb vagy súlyosabb fokú fejlődési rendellenességgel. Általánosságban elmondható, hogy a születések közül 2-2% a súlyos és a kevésbé súlyos esetek aránya. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban 2013-ig összesen több mint 30 000 kombinált teszt került elvégzésre, melyek eredményessége a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak is megfelelt. A terhesség alatt felismert, Down-szindrómával érintett magzatok mintegy harmadát az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban diagnosztizálják!

Fejlett minőségellenőrzési rendszer a magzati ultrahangos vizsgálatok lehető legpontosabbá tételére

A centrumot – a NIFTY-teszt bevezetésén kívül – az is kiemeli a hasonló magyarországi intézmények közül, hogy az itt dolgozó orvosok mindegyike rendelkezik az úgynevezett FMF-licensszel. Az FMF a londoni székhelyű Fetal Medicine Foundation (http://www.fetalmedicine.com/) rövidítése: az alapítvány saját képzési és tanúsítási eljárást honosított meg, amely a 11–13(-19) hetes ultrahangvizsgálatok nemzetközi viszonylatban is hasonlóan magas színvonalú kivitelezését teszi lehetővé. Az alapítvány jártassági bizonyítványát – az FMF vizsgát – azon ultrahangos (szonográfus) szakemberek kaphatják meg, akik a 11. és a 13. hét között, majd a 19. hét végéig sorra kerülő ultrahangvizsgálatokat valóban képesek az elvárt színvonalon kivitelezni.

Az ultrahangvizsgálatok minőségellenőrzésének fontosságát a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság (MSZNUT) www.msznut.hu immár több éve ugyancsak felismerte. A társaság – 2009-es kongresszusát követően – olyan szakmai állásfoglalást adott ki, amely a nagy pontosságú méréseket igénylő kromoszóma-rendellenességek szűrését már az FMF-vizsgához köti.

A centrum szakemberei – a magzati rendellenesség-szűrések mellett – számos egyéb vizsgálatot is a jelenlegi nemzetközi elvárásoknak megfelelően, gyorsan és nagy precizitással végeznek.

Szolgáltatások gyermeket tervező pároknak, várandós kismamáknak és a szülés után

A gyermeket tervező párok segítséget kaphatnak a családtervezésben, a terhesség előtt ezen kívül teljes körű nőgyógyászati ellátás is igénybe vehető. Meddőségi problémák esetén ugyancsak segítséget nyújtanak, a gyermeket tervező pár férfi vagy női tagjának részletes kivizsgálásával. A szakemberek Európában leggyakoribb öröklött genetikai betegséget, a cisztás fibrózist is ki tudják szűrni.

A kismamák számára – a már említett rendellenesség-szűréseken kívül – elérhető a magzati szívultrahang és a négydimenziós ultrahang, ismertebb nevén a babamozi. A centrum terhesgondozási csomagjában az összes fontos vizsgálat egyben is elérhető.

A centrum szakemberei a szülés után sem hagyják magukra az anyákat: egyaránt elérhető a csecsemő ultrahang szűrővizsgálat és a tejcukor-érzékenység – laktózintolerancia – szűrése is.

A centrum géndiagnosztikai laborjának szolgáltatásai

A centrumban hozzáférhetőek továbbá azok a legkorszerűbb molekuláris biológiai eljárások is, amelyek alkalmasak különféle kórokozók és vírusok kimutatására, valamint az egyes betegségekre hajlamosító vagy az azokat kiváltó egyéni genetikai tényezők, génelváltozások, illetve kromoszómamutációk meghatározására. A centrum géndiagnosztikai laborjában dolgozó szakemberek egyaránt elvégzik a különféle hajlamszűréseket (mélyvénás trombózisra való hajlam és menedzserszűrés), a Hepatitis B és C, a HIV, a szifilisz és a citomegália vírusok, valamint a sok esetben hosszú ideig lappangó Lyme-kór kimutatását.

Preimplantációs genetikai diagnosztikai vizsgálatok (PGD)

A centrum preimplantációs genetikai diagnosztikával (PGD) is foglalkozik, amely lehetővé teszi a beteg utód születésének megelőzését azoknál a szülőknél, akiknél magas a genetikai kockázat. A preimplantációs genetikai diagnosztika a prenatális diagnosztika legkorábbi formája, ami a beágyazódás előtti preembrió (előébrény) genetikai vizsgálatát jelenti. A PGD vizsgálatokról a pgd-center.hu honlapon olvashatnak bővebb információkat.

Onkológiai konzultációs és onkohematológiai limfóma tanácsadás

A centrum két további, 2013-as, illetve 2014-es újdonsága kétféle onkológiai szolgáltatás, az általános onkológiai konzultáció és az onkohematológiai limfóma tanácsadás bevezetése. Az előbbin prof. dr. Láng István, az egyik legnagyobb hazai onkológiai centrum főorvosa várja a rákbetegség gyanújával és a már kialakult daganatokkal segítséget keresőket, a limfóma tanácsadást pedig dr. Rosta András hematológus, klinikai onkológus belgyógyász, a limfómák egyik vezető hazai szakértője tartja limfómagyanús páciensek, illetve a már kialakult limfómával tanácsot kérők számára. Bővebb információk az onkológiai szolgáltatásokról a mutacio.hu honlapon olvashatóak.

IGD Klinika

A Géndiagnosztikai Centrum új épületével átellenben található épületben a Géndiagnosztika leányvállalataként nyílt meg nemrégiben a járóbeteg-ellátást, egynapos sebészeti ellátást és további speciális egészségügyi szolgáltatásokat (fájdalom ambulancia, horkolásgátlás, plasztikai sebészet, inkontinencia rendelés stb.) nyújtó Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika, mely magas színvonalú szolgáltatásai akár átalánydíjas illetve biztosítás alapú finanszírozásban is elérhetők. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika és Géndiagnosztikai Centrum együttesen hazánk egyik legnagyobb magán egészségügyi intézménye!

Forrás: Dömötörfy Zsolt

 

 

webdesign: qualitypress