ápr. 28, 2014

Munkahelyük elvesztésétől tartanak a Szklerózis Multiplex-szel élőkA betegek többsége nem mer beszélni betegségéről a munkahelyén, attól félnek, hogy ha fény derülne az állapotukra, elveszítenék munkájukat. Ez derült ki a Magyar SM Társaság által a betegek körében végzett, nem reprezentatív on-line kutatás eredményeiből.

A Szklerózis Multiplex az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség, amely mintegy 8 ezer embert érint Magyarországon. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, a modern terápiáknak köszönhetően azonban az SM-mel élők nagy része képes fenntartani korábbi aktív életét és munkájával a társadalom tevékeny tagja tud maradni – ha erre a munkaadójától és környezetétől kap esélyt.

A Magyar SM Társaság által végzett kutatásból kiderült, hogy a válaszadók több mint 60 százaléka tart attól, hogy ha kiderül betegsége, akkor elküldik állásából. Pedig sok megoldás létezik arra, hogy valaki a betegség diagnosztizálása után is folytathassa munkáját. Ezeket a lehetőségeket foglalja össze a tavaly elindított „SM barát munkahely” program is. A program kidolgozásában részt vettek az SM betegszervezetek is, amelyek célul tűzték ki, hogy segítik az SM-mel élőket, hogy a lehető legtovább megtartsák munkahelyüket és a betegség ellenére aktív életet éljenek.

„Az otthonról történő munkavégzés, a rugalmas munkaidő engedélyezése, a képernyőnagyító biztosítása, illetve a megfelelő hőmérséklet-szabályozás mind olyan egyszerűen megvalósítható lépés, ami lehetővé teszi és megkönnyíti az SM-el élők munkavégzését” – hangsúlyozza Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

A Magyar SM Társaságról
A Magyar SM Társaság 1988-ban jött létre azzal a céllal, hogy a Sclerosis Multiplexszel élő betegeknek segítséget, az országban működő kluboknak pedig szakmai támogatást nyújtson. Az évek során folyamatosan bővült a klubok száma, illetve a bejegyzett egyesületi formában működő SM szervezetek is sokasodtak. A Társaság székesfehérvári székhellyel működik, segíti az országszerte dolgozó csoportokat. A Magyar SM Társaság rövid távú célja a Sclerosis Multiplexszel élő betegek érdekképviselete, rehabilitációjának elősegítése, életminőségük javítása, számukra közösségi programok szervezése

webdesign: qualitypress