febr. 25, 2014

Közép-európai kezdeményezés a tüdőrák ellenPéldaértékű az az összefogás és kezdeményezés, melyet 2014. február 14-én, Bécsben, 16 ország 132 orvosának részvételével rendeztek meg „Közép-európai kezdeményezés a tüdőrák ellen” (Central European Initiative Against Lung Cancer) címmel. A második alkalommal megrendezett szakértői kerekasztal-beszélgetésre, melynek elsődleges célja a tüdőrák okozta halálozás csökkentése a közép-európai régióban, magyar részről 12 országosan elismert tüdőgyógyász onkológust hívtak meg

Dr. Robert Pirker (Bécs, Ausztria) köszöntője után a kutatásvezetők 12 tervezett projektet mutattak be, amelyek a nem-kissejtes tüdőrák szűrésével, stádium-beosztásával, molekuláris jellemzőinek vizsgálatával, kezelési lehetőségeivel, a terápiahűség kérdéseivel, közép-európai és nemzeti regiszterek létrehozásával, a preventív viselkedésminta kialakításának lehetőségeivel, valamint egy közép-európai betegszervezet létrehozásának kérdéseivel foglalkoztak. Magyar részről a „HUNCHEST: a tüdőrák szűrésének magyar LDCT szűrési modellje” projektet mutatták be. A rövid ismertetők után a kutatási terveket kisebb, párhuzamos kerekasztalok keretében vitatták meg részletesen. A megbeszélések lehetőséget biztosítottak javaslatok tételére és az esetleges tisztázatlan kérdések, problémák megvitatására is. A projekteket, a felmerült kérdéseket és elfogadott javaslatokat a nap végén rövid összefoglalók keretében ismertették. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták végig valamennyi projekt beszámolóját, és egyúttal hajlandóságukat is kifejezték a kutatásokban történő részvételre.
A nagysikerű rendezvényt február 15-én, az „Angiogenezist célzó kezelés a nem-kissejtes tüdőrákban – szakértői kerekasztal” (Expert Forum – Targeting angiogenesis in the treatment of NSCLC) követte, az előző napi kerekasztal tagjainak részvételével. Dr. Robert Pirker (Bécs, Ausztria) és Dr. Ostoros Gyula (Budapest, Magyarország) köszöntőjét követően plenáris ülés keretében hallhattunk előadásokat a növekedési faktorok angiogenezisben – anti-angiogenezisben betöltött szerepéről, valamint egy rövid összefoglalót az eddig angiogenezis-gátlókkal lefolytatott klinikai vizsgálatokról. Ezt követően a nintedanib angiogenezis-gátló molekula fejlesztésének történetét ismertették, amit a nem-kissejtes tüdőrák jelenleg elérhető második vonalbeli kezelési lehetőségeinek bemutatása követett. Beszámoltak továbbá a nintedanib klinikai vizsgálatok (LUME-Lung 1 és 2) felépítéséről és eredményeiről, valamint a tervezett klinikai vizsgálatok keretein kívüli, méltányosság keretében történő kezelési programról. A klinikai vizsgálati terv ismertetése során szó esett az egyéb (petefészek, kolorektális, hepatocelluláris, fej-nyak) daganatokban folytatott, illetve tervezett klinikai vizsgálatok felépítéséről is. A program végén a folyamatos angiogenezis gátlás nem-kissejtes tüdőrák kezelésében betöltött szerepéről, a megfelelő molekuláris markerek használatának jelentőségéről a betegkiválasztásban és a jelenleg fejlesztés alatt álló anti-angiogenikus hatású készítményekről tartottak előadásokat.
A zárszóban a nap rövid összefoglalása mellett Dr. Robert Pirker és Dr. Ostoros Gyula elmondta, hogy a tüdőrák jelenleg rendelkezésre álló, és fejlesztés alatt álló célzott terápiái jelentős előrelépést jelentenek a betegek kezelésében és kifejezte abbéli reményét, hogy a jövő évben megrendezendő harmadik szakértői kerekasztal során ismét betekintést nyerhetünk a nem-kissejtes tüdőrák kezelésének legújabb eredményeibe.

webdesign: qualitypress