jan. 30, 2014

Új gyógyulási esély 25.000 magyar betegnek


Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözli, hogy hosszú várakozás után a magyar betegek is megkapják az elérhető legjobb megoldást a gyógyulásra! A támogatásba most bekerülő új gyógyszerek több területen teszik lehetővé a magyar betegek európai szintű gyógyszerellátását.

A most befogadott okosgyógyszerek/innovatív terápiák 25.000 magyar betegnek adnak új gyógyulási esélyt súlyos, életet veszélyeztető állapotok és betegségek kezelésében. A kormányzat együttműködése és a gyártók hozzájárulása biztosítja, hogy ilyen, 2011 óta nem látott mértékű új innovatív készítmény befogadás történjen. Mindazonáltal a most támogatásba került hatóanyagokon túl további több mint 20 új innovatív hatóanyag/okosgyógyszer vár itthon befogadásra. Bízunk benne, hogy a gyógyulni vágyóknak nem kell újabb éveket várni a külföldön és a környező országokban már elérhető készítményekre.

A bizonyított eredményeken alapuló tudományos gondoskodás, az emberek életkilátásainak javítására irányuló új biztonságosabb és hatékonyabb gyógyszerfejlesztés folyamatos. A gyógyszeripari kutatás-fejlesztésre fordított befektetések, az innovatív terápiák bevezetése és a népegészségügyi mutatószámok javulása között szoros és egyértelmű kapcsolat mutatható ki.

Magyarországon a következő 5 évben 800.000 nyugdíjas kerül be a társadalombiztosítási ellátás rendszerébe: a Ratkó korszak nemzedéke. Közös cél, hogy a most és a jövőben befogadásra kerülő innovatív gyógyszerek/ okosgyógyszerek segítségével ők is hosszú, aktív és örömteli életét élhessenek szeretteik körében.


A társadalombiztosítási támogatással elérhetővé váló egyes innovatív terápiák hatása

A most befogadott új készítmények közül három a vesedaganat kezelésére szolgál. Nagyon aktuális volt már ezen készítmények befogadása, ugyanis a vese rosszindulatú daganatainak előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben emelkedő tendenciát mutat. A Magyar Rákregiszter adatai alapján 2002-ről 2006-ra – 5 év alatt – a jelentett esetek száma 1875-ről 2025-re emelkedett. Leggyakrabban 45-70 éves életkor között fordul elő vesedaganat, de egyre sűrűbben jelentkezik fiatalabb életkorban is. A készítmények között vannak olyan szerek, amelyek a veserák második vonalbeli kezelésében adhatóak azoknak az áttéttel rendelkező pácienseknek, akiknek daganata a célzott kezelés ellenére tovább növekszik. Napi egyszeri tablettás adagolásuk több hónapig gátolhatja a daganat további növekedését. A szakorvosi becslés szerint a három készítmény évi kb. 500-850 beteg számára jelent megoldást.

A krónikus köszvény (hyperurikaemia) kezelésére szolgáló új készítmény 3500 beteg kezelésében hoz változást. Az igen fájdalmas rohamok kialakulásával járó köszvény kezelésére szolgáló gyógyszert azok a betegek kapják, akiknél a korábbi egyetlen kezelési alternatíva nem vált be: az új gyógyszer a korábbi terápiánál jóval hatékonyabb, vesebetegek is szedhetik, illetve az eddigi gyógyszerre allergiás betegek is alkalmazhatják. Az új befogadásnak köszönhetően a betegek által fizetendő térítési díj közel negyedére csökken.

A pitvarfibrilláló betegek stroke megelőzésére törzskönyvezett új orális antikoagulánsok (szájon át szedhető véralvadásgátlók) támogatására már igen régen várnak a betegek. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, Magyarországon a népesség 2 százalékát, mintegy 200.000 embert érint, mely nem megfelelően kezelve olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a szélütés (stroke). Pitvarfibrilláció okozta stroke eseményt évente 7000 - 8000 beteg szenved el hazánkban; az új gyógyszerek szedésével 4-ből 3 pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzhetővé válik! A szakorvosok szerint ezek az új gyógyszerek éves szinten 5 000-15 000 betegnek számos előnyt biztosítanak a hagyományos kezeléshez képest: szájon át adhatók, hatékonyabbak, feleslegessé teszik a korábbi rendszeres vérvételt, kevesebb mellékhatással (vérzéssel) járnak, biztonságosabbak.

A kezeletlen figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) okozta gazdasági és társadalmi terhek egy közelmúltban elvégzett hazai kutatás szerint évente nemzetgazdasági szinten 33 milliárd forintot tesznek ki Magyarországon. A betegség - melyben 680-1700 fő érintett évente - okozta többletkiadások a családi költségvetésben is markánsan megjelennek: a családok által az ADHD-s gyermek kezelésére, fejlesztésére fordított költség éves szinten a 9 milliárd forintot is elérheti. A járulékos költségek és veszteségek az ADHD kezelésének hatékonyabbá tételével jelentősen mérsékelhetőek lesznek. Ebben kiemelt szerepet tölt be az új most befogadott innovatív készítmény, amely a betegség kezelésére szolgáló első és egyetlen jóváhagyott nem stimuláns gyógyszer, napi egyszeri adagolással 24 órán keresztül csökkenti mind a figyelemhiány, mind a hiperaktivitás/impulzivitás tüneteit, javítja az életminőséget, a társas beilleszkedést, a családi együttműködést, és az iskolai előmenetelt.

A sclerosis multiplex kezelésében a nagyon aktív relapszáló-remitálló betegek terápiájában hoz változást az az új készítmény, amely az első orális, nagy hatású, a szklerózis multiplex terápiáját új módon megközelítő és kedvezőbb mellékhatású gyógyszer, amellyel a világon már 101.000 betegévnyi tapasztalat gyűlt össze; Magyarországon évi 350-550 főnek nyújthat a mostaninál hatékonyabb terápiát.

A szívelégtelenség indikációban befogadásra váró készítmény az elmúlt évek világkongresszusainak egyik fő szenzációja. A készítménnyel az Európai Kardiológiai Társaság elnöke által vezetett klinikai vizsgálatok bizonyították annak kimagasló hatásosságát: negyedével csökkenti a szívelégtelenség és az infarktus általi halál, valamint a betegségből fakadó kórházi kezelések számát. Az új befogadásnak köszönhetően lényegesen javulhatnak a betegek életkilátásai, azzal pedig, hogy ritkábban kerülnek kórházba, javulhat a betegek életminősége és megőrizhetik munkaképességüket. Magyarországon a szakorvosok becslése szerint mintegy 2500-4000 beteg vonható be az új terápiába.

Az időskori nedves makula degeneráció (AMD) terápiája is változhat. Az időskori makula degeneráció gondozását végző centrumok köre bővülhet, a négy szemészeti klinika mellett a szombathelyi Markusovszky Kórház is felhatalmazást kaphat a terápia végzésére.

Az egyik gyakori típusú emlődaganatos (HER2 pozitív) betegeket műthetővé tevő kezelése kerülhet a finanszírozott terápiák körébe.

webdesign: qualitypress