aug. 4, 2008

Mit, mennyit és hogyan együnk?


Budapest, 2008. augusztus 4.

- Testünk jelzéseinek figyelembevételével, apró lépésekkel nagyon sokat tehetünk emésztőrendszerünk egészségének megőrzése érdekében. Emésztőrendszerünk állapotát legnagyobb mértékben táplálkozási szokásaink befolyásolják, amelyeket három fontos aspektussal jellemezhetünk: mit, mennyit, és hogyan eszünk.

Az egyik legfontosabb szempont az elfogyasztott ételek minősége. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a következő tanácsokat javasolja a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása és az emésztőrendszer egészséges működésének fenntartása érdekében: „Figyeljünk a rostfogyasztásra, ezért fogyasszunk naponta többször friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, pékárut. Igyunk naponta 1,5-2 liter folyadékot (nyáron, nagy melegben többet is) és minden nap együnk probiotikus tejtermékeket, mert ezek segítik egyensúlyban tartani bélflóránkat.â€?

Ügyeljünk arra, hogy naponta többször együnk kis mennyiséget, lehetőség szerint nyugodt körülmények között. Nagyon rossz szokás és nagymértékben megterheli emésztésünket, ha például egész nap nem eszünk szinte semmit, este pedig nagyobb adag ételt veszünk magunkhoz. Napi négy-öt kisebb étkezés javasolt, ez kevésbé terheli emésztőrendszerünket, így könnyebben működnek ezek a szerveink.
Táplálkozástudományi szakemberek, dietetikusok egyetértenek abban, hogy az elfogyasztott táplálék minősége mellett nem mindegy, hogy milyen körülmények között étkezünk.

Étkezési szokásaink átalakításában a következő tanács is segíthet:

„Érdemes néhány napig vagy egy hétig étkezési naplót vezetünk, így objektíven láthatjuk mit és mennyit eszünk-iszunk nap mint nap. Dietetikus segítségét is kérhetjük, hogy megtaláljuk, mely rossz szokásainktól szabaduljunk meg, illetve hogyan tegyük azt â€? – tanácsolta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

 


Mik azok a probiotikumok?
A probiotikumok túlnyomó része tejsavbaktérium, általában a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobaktérium törzsek tagjai, amelyek jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. Amennyiben nagy számban vannak jelen, aktivitásuk révén segíthetik az egészséges bélflóra kialakítását és egyensúlyának megőrzését, valamint javíthatják a természetes védekezőképességet. Egy tejtermék akkor nevezhető probiotikusnak, ha legalább 106/g koncentrációban tartalmaz élő probiotikus kultúrát a termék fogyaszthatósági ideje alatt.

A probiotikus tejtermékeknek  többféle, a szervezetre nézve kedvező hatása lehet:
 Segíti kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát
 Támogathatják az immunrendszert
 Rövidíthetik a hosszú tranzitidőt vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetik a székrekedés kezelését
 Enyhíthetik a hasmenés kellemetlen tüneteit
 Egyesek csökkenthetik a haspuffadást
 Csökkenthetik az ún. rossz, azaz LDL koleszterin szintet
 A nyáron gyakran fellépő ún. „utazók hasmenéseâ€? megelőzésére is jól alkalmazhatók

Nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, mert hatásukat csak hosszú távú alkalmazás esetén tudják kifejteni. Ügyeljünk arra, hogy olyan probiotikus tejtermékeket válasszunk, amelyek probiotikum tartalma és ezek kedvező hatása tudományosan igazolt.

webdesign: qualitypress