szept. 13, 2013

JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONGRESSZUS BALATONFÜREDEN


Szeptember 12 és 14 között Balatonfüreden rendezték a XV. Országos Járóbeteg Szakellátási és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferenciát.


A közel 350 fő részvételével zajló rendezvény első napjának délelőttjén került sor a hagyományos Egészségpolitikai fórumra. A Fórumon az idei évben is az egészségügyi ágazat szereplőinek képviselői vitatták meg a járóbeteg szakellátással és általánosságban az egészségügy helyzetével kapcsolatos aktuális kérdéseket.

Ennek apropóján Dr. Pásztélyi Zsolt, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke elmondta, hogy sajnos ismételten ugyan azokról a problémákról és megoldási javaslatokról tud beszámolni. Már korábban is sokszor elhangzott, hogy a fekvő ellátásokat kiváltó járóbeteg szakellátások előtérbe helyezése, a motiváló tényezők (finanszírozás) helyes irányba állítása ösztönözné a struktúramódosítást, és növelné annak társadalmi elfogadottságát. Tipikusan ilyen terület lehetne például a kúraszerű ellátások, kivizsgálások, az egynapos sebészeti ellátások előtérbe helyezése. A közbeszédben is el kellene terjednie, hogy ugyanolyan jól lehet gyógyulni a költséghatékony járóbeteg szakellátásban, mint kórházban.
Feltétlenül megváltoztatandónak tartják továbbá a járóbeteg szakellátás degresszív finanszírozásának 2013. január 1. óta történt csökkentését, ami a fekvő szakellátástól független intézmények nagy részének több mint 3%-os finanszírozási kiesést okozott. Az egészségügyben megtörtént béremelés feltétlenül jó irányba tett lépés, azonban az ÁFA változás és az infláció okozta költségnövekedést immár negyedik éve nem veszi figyelembe a finanszírozás.

Az Egészségpolitikai fórumon Dr. Cserháti Péter, az EMMI egészségügyért felelős államtitkár-helyettese rámutatott, hogy az elmúlt időszakban több mint 2000 kórházi ágy szűnt meg (miközben az ápolási idő csökkent és nőtt az ágykihasználtság), amit az egynapos ellátások minden körzetben tapasztalható 3-4 százalékos növekedése kísért. Kiemelte: előző 3 éves programjukat egy európai válság közepette kellett végrehajtaniuk.
Elmondta azt is, hogy már a járóbeteg ellátásban is tapasztalható az adósságprobléma, jelenleg mintegy 600 millió forint a rendelőintézetek összesített adósága, aminek mintegy fele 30 napon túl lejárt.

A szintén sok vihart kavart területi ellátási kötelezettségek kapcsán Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos kifejtette, hogy azok eredete inkább a szempontok sokrétűsége (kórházak és szakrendelők együttműködése) miatt van, amit a központi igazgatás információ hiányában nem tud kezelni. Hozzátette, hogy e területen már nem várhatóak súlyos döntések, inkább a jelenlegi rendszer „csiszolására” lehet számítani.

Dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy jó, hogy nem „szakadt” az állam nyakába a rendelőintézetek tömege. Ha nem is valósult meg a szervezeti integráció, nem kerülhető azonban meg a funkcionális együttműködés a kórházak és rendelőintézetek között térségi, járási szinten.

A délelőtti fórumot követően a konferencia további 50 szakmai előadással várja résztvevőket, amik között – rendezvény nevének megfelelően – lesznek kifejezetten szakdolgozóknak szólók is.

webdesign: qualitypress