máj. 28, 2013

Megalakult a Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákos nőkért és a megelőzésért


„Vajon tudok még valaha teljes értékű életet élni, kiegyensúlyozott nőként dolgozni, családot összetartani?” Ezek a kérdések szinte minden méhnyakrákos nőben felmerülnek. A most útjára induló Mályvavirág Alapítvány civil és nőgyógyász tagjai azon dolgoznak, hogy széles körben ismert mozgalmat hozzanak létre, segítsék a méhnyakrákos nőket a visszailleszkedésben és felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Ma már meg lehet előzni a méhnyakrákot, mégis több mint 1000 nőnél diagnosztizálják évente hazánkban, ez az emlőrák után a második leggyakoribb rák a nők körében.

A Mályvavirág Alapítvány éppen emiatt kettős célt tűzött ki megalapításakor: kiemelt fontosságúnak tartja, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa az egészséges nőket a méhnyak rákról és megelőzéséről, valamint támogassa a méhnyakrákos betegeket a lelki felépülésben és információval segítse őket a gyógyulás időszakában.

„Szeretnénk elérni, hogy minden nő felelősséget érezzen saját egészségéért, azért, hogy évente szánjon 10 percet a szűrésre, és aki csak teheti, éljen a megelőzés, a védőoltás lehetőségével” – hangsúlyozta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány 32 éves elnöke, aki kétgyermekes anyaként néhány éve esett át a betegségen.

Kevesen tudják, hogy a méhnyakrákos nők megpróbáltatásai nem érnek véget a műtéttel és az azt követő kezeléssel. A műtét után a kismedencei működés teljesen megváltozik. A rehabilitáció ma még gyerekcipőben jár, kevés tájékoztatást kapnak a betegek. Mindezt lelkileg és fizikailag is fel kell dolgozni. Azonban már számos olyan módszer és eszköz van, ami segíthet a gyógyulásban, s amelyekre építve az Alapítvány egy rehabilitációs programot kíván összeállítani. Tóth Icó „Minden anyuka meggyógyul” című könyve az első mérföldkőnek számít ezen az úton.

„Az álmunk, hogy Magyarországon egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt. Tudjuk, hogy hosszú ez az út, de minél többen dolgozunk ezen, annál közelebb kerülhetünk hozzá. A Mályvavirág mozgalmat azért hívjuk életre, hogy mindenki számára elérhetőek legyünk, bárki csatlakozhasson, aki szívesen tenne a megelőzésért vagy a betegek segítéséért a saját eszközeivel. Az elmúlt hónapokban méhnyak rákból meggyógyult nők jelentkeztek, hogyan tudnának segíteni. A debreceni klinikán a nőgyógyászat munkatársai mályvavirág-mezt terveznek, hogy nap, mint nap a méhnyakrák-megelőzés szimbólumaként viseljék.”

„A mályvavirág erős, kitartó és szívós, mint a női lélek, ezért választottuk a programunk szimbólumának.”

Forrás: Wings Kommunikáció

webdesign: qualitypress