júl. 10, 2013

Hogyan segíthetnek az édesítőszerek az energiaegyensúly fenntartásában?A boltok polcain sokféle édesítőszert találhatunk. Vannak olyanok, amiket csak utóízesítésre, vagy italaink édesítésére használhatunk, vannak olyanok, amikkel süthetünk és főzhetünk is. Vannak olyanok, amelyek szénhidráttartalma a cukoréval közel azonos, és vannak olyanok, amelyek energiamentesek.

Mostanában gyakran találkozhatunk egy új, energiamentes édesítőszerrel, a sztíviával. A sztívia egy Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, amelyet szteviának vagy steviának is neveznek. A sztívia édesítő ereje 200-300-szor nagyobb a cukorénál, így elég kis mennyiség is a megszokott édes íz eléréséhez. A dél-amerikai indiánok már évszázadok óta használják édesítésre ezt a növényt, hazánkban azonban csak pár éve kapható, mivel az Európai Unió 2011-ben engedélyezte felhasználását. Ma már a boltok polcain is találkozhatunk sztíviával édesített termékekkel.
Mivel az emberi szervezet nem képes a sztívia feldolgozására, ezért annak energiatartalma sincs és nincs hatással a vércukorszintre sem. Így, ez a természetes édesítőszer segítségünkre lehet a fogyókúrában, beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, de az ideális testsúly megőrzéséhez is hozzájárulhat. Kapható por, folyadék, tabletta formájában, de ami kiemeli a többi édesítőszer közül az az, hogy megvásárolhatjuk magát a növényt, és akár otthon is elkészíthetjük saját édesítőszerünket a sztívianövény levelének leforrázásával, amit ezután szabadon felhasználhatunk, például egy jeges limonádé, vagy egy könnyű nyári gyümölcsös finomság elkészítéséhez.
Pontosan hány kalóriát is spórolhatunk azzal, hogy energiamentes édesítőszert választunk? Készítsünk most gondolatban egy könnyű, nyári barackos túrókrémet. Ha hagyományosan, 5 dkg barack, 5 dkg félzsíros tehéntúró, 1 evőkanál kefir és 10 g (2 teáskanál) porcukor felhasználásával készítjük, ebben az esetben egy adag 22 g szénhidrátot tartalmaz. Azonban, ha sztíviát használunk, szénhidráttartalma mindössze 6 g. A különbség egyáltalán nem elhanyagolható!
A tudatos édesítőszer-választás mellett a következő életvezetési tippek segíthetnek megtartani az energiaegyensúlyt:
• Sportoljunk heti öt alkalommal, legalább 30 percet! Már egy tempósabb séta is sokat segíthet.
• Reformáljuk meg étkezési szokásainkat. Ne az elkészítési idő domináljon, amikor választunk.
• Húsokból, halakból és tejtermékekből válasszuk mindig az alacsonyabb zsírtartalmút.
• Fogyasszunk naponta három alkalommal zöldséget, két alkalommal gyümölcsöt.
• Próbáljuk ki az energiamentes édesítőszereket.
Györki Niké, dietetikus

Forrás: WELL PR Ügynökség

 

webdesign: qualitypress