jún. 28, 2013

A 30 éves eszközök sem ritkák a magyar gyermek-egészségügyi intézményekben


A magyar gyermek-egészségügyi intézmények eszközparkja átlagosan 13 éves, de használnak még 30-40 éves műszereket is. Mindeközben az intézmények 32%-a egyáltalán nem tud saját erőből eszközparkjának megújítására pénzt fordítani – derül ki a K&H Gyógyvarázs felméréséből.

Az egészségügyi szolgáltatások körét, mennyiségét ma már a hagyományos felkészültség, szakmai hozzáértés mellett befolyásolja a műszerezettség, a korszerű diagnosztikai és terápiás lehetőségek elérhetősége. Az elavult műszerek használatának következményei – a javítási, üzemeltetési költségek növekedése mellett – az esetek egy részében az ellátás minőségében, eredményességében is jelentkeznek.
A K&H Gyógyvarázs program idén 10. éve támogatja a gyermek-egészségügyi intézményeket a gyermekek egészségmegőrzését, betegség-megelőzését és rehabilitációját elősegítő csecsemő-, és gyermekgyógyászati eszközök, segédeszközök, berendezések, felszerelések beszerzésével. Az elmúlt kilenc év során összesen 451,5 millió forinttal járult hozzá a gyermekek gyógyításával, kezelésével foglalkozó 245 kórház és mentőállomás eszközparkjának fejlesztéséhez.
A K&H Gyógyvarázs kérdőíves felmérésében 37 gyermek-egészségügyi intézmény – köztük 25 kórház – vett részt. A válaszok szerint az egyes kórházi osztályok, és egyéb intézmények átlagosan 483 ezer forintot tudnak eszközbeszerzésre fordítani évente, de a válaszadók közel harmadának egyáltalán nem áll rendelkezésére saját forrás az elavult eszközök pótlására, vagy új műszerek beszerzésére, és további 16% is mindössze 100 ezer forint alatti összeggel gazdálkodhat e téren.
A felmérésben résztvevő gyermek-egészségügyi intézmények átlagos eszközállománya 13 éves. A válaszadók által megadott legidősebb eszközök átlagéletkora 24 év, nem ritka, hogy egy-egy intézményben előfordulnak 30 évnél idősebb eszközök is.
A gyermek-egészségügyi intézmények eszközállományuk fejlesztésére, modernizálására leggyakrabban pályázati lehetőségeken keresztül igyekeznek forrást találni (62%), többen veszik igénybe különböző alapítványok segítségét, illetve adományokat gyűjtenek a szükséges eszközökre. Állami forrásból mindössze a válaszadók 16%-a tudja biztosítani az új eszközök beszerzését. Az intézmények 43%-a kap – rendszeres vagy eseti jelleggel – támogatást a vállalati szektortól.


Forrás: Well PR Ügynökség

webdesign: qualitypress