márc. 5, 2013

2012-ben is piaci átlag felett teljesített a Boehringer Ingelheim


A szív-érrendszeri és tüdőgyógyászati termékeivel ismertté vált gyógyszergyár magyarországi piacrészesedése mára meghaladja az 1,9 százalékot. 2012-es árbevétele közel 11 milliárd forint volt, amellyel a vállalat a tavalyi 18. helyről a 17. helyre lépett elő a hazai gyógyszerforgalmazók rangsorában.
A ma is családi tulajdonban lévő vállalatcsoport a világ 20 vezető gyógyszergyárának egyike, amelyek közül tavaly globálisan a Boehringer Ingelheim növekedett a legdinamikusabban. A cégcsoport 2012-es globális nettó becsült árbevétele több mint 14,6 milliárd euró, amely növekedést jelent az elmúlt évhez képest. A német érdekeltségű vállalatcsoport immár 10. éve gyorsabb ütemben fejlődik, mint maga a gyógyszerpiac. Az évek óta tartó stabil növekedés elsősorban a vállalat kiemelkedő kutatási-fejlesztési tevékenységének, valamint innovatív termékportfoliójának köszönhető, amelyben a vényköteles és a vény nélküli gyógyszerek mellett megtalálhatóak az állatgyógyászati és a biotechnológiai termékek is.

A 2012-es év számos sikert is hozott a Boehringer Ingelheim számára hazánkban:
· A cégcsoport március 2-án ünnepelte magyarországi fióktelepe megnyitásának 20. évfordulóját, amely azóta is folyamatosan bővülő, egyre jelentősebb termékválasztékot biztosít a magyar betegek és orvosaik számára.
· Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyta a vállalat 2-es típusú diabéteszben szenvedő felnőtt betegek kezelésére szolgáló gyógyszerének forgalomba hozatalát. A készítmény hatékony vércukorszint szabályozást biztosít a nem célértéken lévő cukorbetegek számára, s 2012 májusától már a hazai betegek számára is elérhető a társadalombiztosítási támogatás keretében.
· Áprilisban az OEP befogadta a cég új, napi egyszeri adagolású retard készítményét, amely más vírusellenes készítményekkel kombinálva a HIV-1 fertőzés kezelésére javallt. A retard tabletta előnye, hogy ugyanolyan hatékony, mint a napi kétszeri adagolású, azonban naponta csak egyszer kell bevenni, így jelentősen megkönnyíti a terápiahűséget.
· A NICE Értékelő Bizottságának döntése alapján a vállalat új orális véralvadásgátló készítménye az egyetlen költséghatékony terápia a standard kezeléssel, illetve alternatív terápiákkal szemben. A szakértők szerint a terápia óriási előrelépést jelent a nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegek stroke és szisztémás embolizáció megelőzésében.
Magyarországon is egyre inkább teret nyernek a terápiás irányelvű kezelések, és a bizonyítékokon alapuló orvoslás, amelyek célja, hogy segítségükkel a lehető legoptimálisabb kezelést lehessen biztosítani a betegek számára. A Boehringer Ingelheim munkatársaival azon dolgozik, hogy kutatási-fejlesztési eredményeit minél szélesebb körben megismertesse a hazai szakemberekkel, és közreműködésükkel korszerű készítményei elérhetőek legyenek a magyar betegek számára. A cégcsoport egyre több készítménye szerepel a terápiás irányelvekben (COPD, stroke akut kezelése és megelőzése, Parkonson-kór, infarktus), így egyre több beteget kezelnek velük, nemcsak világszerte, hanem hazánkban is.
A vállalat jelenleg elsősorban a diabétesz, onkológia, hepatits C, idiopátiás tüdőfibrózis, illetve az asztma területén folytat kutatásokat. Intenzív kutatás-fejlesztés ütemének fenntartása érdekében, a Boehringer Ingelheim a vényköteles termékek nettó értékesítéséből származó bevétel 23%-át visszaforgatja kutatás-fejlesztési tevékenységébe.
2013-as tervek
A saját versenyképes kutatás-fejlesztési befektetéseinek köszönhetően a Boehringer Ingelheim szerte a világon egy új növekedési szakaszba lépett. A 2013-as és az elkövetkezendő évek legnagyobb kihívása az elért növekedési ütem megőrzése és fokozása lesz – ezt a vállalat kulcstermékei további térnyerésétől, valamint az állatgyógyászati és biokészítmények piacrészesedésének növekedésétől várja.
Összességében, a Boehringer Ingelheim, a gazdasági helyzet ellenére a vállalat egészét tekintve magas egy számjegyű növekedésre számít 2013-ban is. hazai feladataink között a stroke megelőzés társadalombiztosítási támogatásának megszerzése, egészségügyi dolgozók (orvosok, gyógyszerészek) és betegek megfelelő tájékoztatása a fő célok.


Forrás: Well PR Ügynökség

webdesign: qualitypress