febr. 10, 2013

A betegek világnapja alkalmából megkezdi tényleges működését a Nemzeti Beteg Fórum


1992 óta február 11. a Betegek Világnapja. E jeles nap remek alkalmat kínál ahhoz, hogy a több mint egy éves előkészítő folyamatot követően, megalakulása pillanatához érkezzen a Nemzeti Betegfórum (NBF), miután a tavalyi év végén EMMI rendelet született a szervezet felállításáról.
A miniszter által kinevezett Ideiglenes Választmány januárban kezdte meg munkáját, aminek fókuszában az NBF alakuló gyűlésének összehívása áll.  
A magyar egészségszektorban példaértékű kezdeményezés a Nemzeti Betegfórum megalakításának célja, egy olyan civil érdekképviseleti fórum létrehozása, melyen keresztül az egészségügy területén tevékenykedő szervezeteknek lehetősége nyílik az egészségügyet érintő törvények véleményezésére, különféle népegészségügyi programok kialakítására, szakmai sztenderdek létrehozására, a transzparencia növelésére, szakmai együttműködés kialakítására.  Az NBF hosszútávon hozzájárulhat a magyar egészségügy színvonalának emeléséhez, a betegek és hozzátartozóik érdekeit szem előtt tartva egy fenntartható egészségügyi rendszer megteremtéséhez.
Az 50/2012 (XII.19.) miniszteri rendelet értelmében Nemzeti Betegfórumba 15 tagozaton keresztül csatlakozhatnak a betegszervezetek, szervezetenként legfeljebb 2 főt delegálva az adott szervezet tevékenységi körét érintő tagozatba.
Az NBF tagozatai
1. Emésztőrendszeri és májbetegségek
2. Ritka betegségek
3. Diabetes és anyagcsere betegségek
4. Vese, urológiai és a reprodukciós szervek betegségei
5. Légzőszervi betegségek
6. Mozgásszervi, mozgáskorlátozottsággal járó reumatológiai, ortopédiai betegségek
7. Immunológiai és allergológiai betegségek
8. Bőrgyógyászati és nemi betegségek
9. Hematológiai, onkológiai betegségek
10. Pszichiátriai betegségek és addiktológia
11. Szív és érrendszeri betegségek
12. Agyérbetegségek (stroke)
13. Érzékszervek betegségei
14. Idegrendszeri, neurodegeneratív és értelmi érintettséggel járó betegségek
15. Szervátültetettek
A januárban kinevezett Ideiglenes Választmány 2013. február 22-ig várja a betegszervezetek jelentkezését a Nemzeti Betegfórumba, melyet a civil szervezetek az alábbi linken található űrlap kitöltésével tudnak megtenni:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dHRmLWQ2TGZyMmdpQkkxMjNWSHp4X1E6MQ
A Nemzeti Betegfórumhoz történő csatlakozás a jelentkezési határidőt követően is – a minisztériumi rendeletben foglaltak szerint – minden olyan szervezet számára nyitott lesz, „amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvénynek megfelelően működik és tevékenységét az egészségügy területén végzi.”

webdesign: qualitypress