nov. 13, 2012

Vegyük komolyan a cukorbetegséget!


1 500 000 cukorbeteg, 100 000 cukorbeteg lábszárfekély, évi 4000 amputáció – hozzávetőlegesen ezek a számok jellemzik jelenleg hazánkat. A cukorbetegség korunk egyik leggyorsabban és legszélesebb körben terjedő betegsége, amelynek szövődményei rendkívül súlyosak, akár halálosak is lehetnek.

Világszerte november 14-én ünneplik a Diabétesz világnapját. Hazánkban jelenleg körülbelül 800.000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi, tehát összesen másfél millió magyar szenved a betegségben.
Az elmúlt 3 évben 23 százalékkal nőtt az 1-es típusú, míg 21 százalékkal a 2-es típusú cukorbetegek száma világszerte. 2025-re a betegség már 333 millió főt érinthet, miközben egyre gyakrabban fordul elő fiatalok körében is.

Az 1-es típusú cukorbetegség főleg gyerekeknél és fiataloknál jelentkezik, és jelenlegi ismereteink szerint nem lehet megelőzni. A 2-es típusú diabétesz azonban egyértelműen a helytelen életmód következménye – a nem megfelelő táplálkozás, a mozgás hiánya okozza kialakulását. Riasztó tendencia, hogy a régebben csak idősebbek körében kialakuló 2-es típusú diabétesz is egyre inkább megfigyelhető fiataloknál is.

A diagnosztizált cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelniük életvitelükre. A diéta, a mozgás, illetve 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulin, 2-es típusúaknál a gyógyszerek szedése elengedhetetlen.

A cukorbetegeknek kiemelt gondot kell fordítaniuk lábukra, annak megfelelő tisztántartására, ápolására, hiszen őket fokozottan veszélyezteti a lábszárfekély kialakulásának veszélye. Hazánkban ez körülbelül 100.000 főt érint és évente 4000 lábat kell amputálni emiatt.

Ennek elkerülése érdekében fontos betartani az orvos tanácsait, valamint hangsúlyozottan figyelni a lábhigiéniára. Naponta langyos vízben kell lábat mosni, majd puha törölközővel finoman megtörölni a lábat. Pamut zokni és kényelmes cipő viselése javasolt, a mezítláb járást, a láb napoztatását és a forró vizes fürdőt kerüljük!

Ezen kívül fontos, hogy évente vizsgáltassuk meg lábunkat. Már hazánkban is elérhető olyan vizsgálat, amely szöveti oxigénszint mérővel és lézerdopplerrel méri a láb keringési állapotát, és a két eredményt együttesen vizsgálja. Ha található seb a lábon, és bár a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége jó értéket mutat, a lábszárfekély még gyógyítható.

Természetesen saját magunk is vizsgáljuk meg naponta lábunkat, és bármilyen elváltozás jelentkezésénél forduljunk orvoshoz!
A sebek, fekélyek visszaszorítását jó eséllyel segíti a túlnyomásos oxigénterápia. A kezelés lényege, hogy a páciens a normál légköri nyomás 2,5-szeresén 100%-os oxigént lélegzik be, melynek hatására a szervezet oxigénszintje 20-szorosára emelkedik. Ennek eredményeként a láb olyan területein is beindul a vérkeringés, ahol előtte rossz volt, vagy akár meg is szűnt, ezáltal a nehezen gyógyuló sebek állapota javul, az oxigén direkt baktériumölő hatása pedig fertőtleníti a sérült területeket.

„Sok cukorbeteg nem szán elég figyelmet lába védelmére, nem vizsgáltatja rendszeresen lábsebeit, így azok fekéllyé alakulnak, ami már csak speciális terápiákkal gyógyítható. Számos betegünk számára a hiperbár oxigénterápia jelenti az utolsó kapaszkodót az amputáció előtt” – mondta el Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbar Centrum orvosigazgatója. „Tapasztalataink szerint minden harmadik amputációra ítélt láb megmenthető lenne a kezeléssel.”


A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

 

webdesign: qualitypress