febr. 8, 2013

Astellas Díjátadó Gála


A 2013. febrár 6-án lezajlott Astellas Díjátadó Gálán három pályázat legjobbjai között összesen 11 Astellas-díj került kiosztásra. A budapesti Larus Rendezvényközpontban, több mint 160 fő részvételével zajlott rendezvényen az Astellas-díj - Az év orvosa pályázat, a Média az orvosokért pályázat és az Astellas Gyermekrajz pályázat dobogósai vették át elismeréseiket. A Gála során a pályázati díjak mellett két külön elismerés átadására is sor került, és itt derült ki az is, hogy mely szervezet kapta idén az Astellas-különdíjat. Az eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében jelen volt Dr. Horváth Ildikó egészségpolitikai főosztályvezető is.

A tavaly ősszel hatodszorra meghirdetett Astellas-díj – Az év orvosa pályázat közönségjelöltjei közül a januárban zajlott internetes közönségszavazáson Dr. Garainé Dr. Pámer Zsuzsanna pécsi szemész szakorvos, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika docense került az első helyre, így ő lett e pályázat 2012-es Astellas-közönségdíjas orvosa. Őt a rangsorban Dr. Sántha Beáta kecskeméti sebész, fül-orr-gégész szakorvos, a Bács-Kiskun Megyei Kórház, Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fül-orr-gégészeti Osztály főorvosa követte, a dobogó harmadik fokára pedig Dr. Tanyi Miklós debreceni sebész-gasztroenterológus, a DE OEC Sebészeti Intézet adjunktusa került.
A 2012-es pályázat egyik újdonsága volt, hogy a közönségjelöléssel pályázatba került orvosok nem csak internetes szavazáson, hanem attól függetlenül egy önálló, korábban Astellas-közönségdíjat kapott orvosokból álló zsűri értékelésén is részt vettek. A Dr. Bálint András vezette zsűri által felállított rangsor első három helyére Prof. Dr. Bognár László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Idegsebészeti Klinika gyermek-idegsebész szakorvosa, a klinika igazgatója, Dr. Csupor Emőke PhD, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat háziorvosa, valamint Dr. Kassai Tamás gyermek-traumatológus szakorvos, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, Gyermek-traumatológiai osztályának főorvosa került. A díjátadó ünnepségen elhangzott: a zsűri az értékelés során a dobogóra emelt jelöltek emberi és szakmai teljesítményét azonos értékűnek ítélte, így közöttük különbséget nem téve mindhármukat Astellas-díjra terjesztette fel. A zsűri döntése alapján a díjátadó gálán Prof. Dr. Bognár László, Dr. Csupor Emőke PhD és Dr. Kassai Tamás egyaránt Astellas-díjas orvosok lettek. A pályázat Bíráló Bizottságának döntése értelmében külön elismerést vehetett át a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika munkacsoportja, akiket közösen egy Ács Borbála nevű volt betegük terjesztett fel a pályázatra.
Az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat szakmai vonalán a Perner Ferenc sebész professzor által vezetett szakmai zsűri az idei legjobbakról a tegnapi ünnepélyes díjátadó előtti órákban döntött. Alapellátás kategóriában végül Dr. Ádám Ágnes budapesti belgyógyász-háziorvos bizonyult a legjobbnak. Az orvosi diagnosztika kategória döntősei közül a szakmai zsűri Prof. Dr. Kulka Janina patológus egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem, II. Pathológiai Intézetének munkatársát emelte az első helyre. A sebészeti eljárások kategória döntőseinek nemes versengéséből a zsűri döntése alapján Prof. Dr. Verebély Tibor gyermeksebész szakorvos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára került ki győztesen. Konzervatív orvosi szakterületek kategóriában a dobogó tetejére Prof. Dr. Csiba László pszichiáter, neurológus szakorvos, Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Neurológiai Klinika intézetigazgatója, egyetemi tanára került.
Rehabilitáció és krónikus ellátás kategória döntősei közül a szakmai zsűri végül Dr. Barna Gábor belgyógyász, kardiológus és kardiológiai rehabilitációs szakorvost (Budapesti Szent Ferenc Kórház, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály, Budapest) emelte az első helyre.
Az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat díjátadója során két további, különleges elismerés átadására is sor került. A szakmai zsűri egyöntetű döntése alapján Dr. Egri László, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Kéz- és Mikrosebészeti Osztályának főorvosa a hagyományos orvoslás és a spirituális beteggondozás terén elért eredményei, helytállása és nagyszerű teljesítménye alapján a pályázat különdíját kapta. Az idei Astellas-különdíj odaítéléséről és a díjazott személyéről a díjátadó ünnepségen Dr. Markovich György, az Astellas-díj egyik alapítója tett bejelentést. Eszerint a 2013-as Astellas-különdíjat az Őrzők Közhasznú Alapítvány vezetői és munkatársai a Bátorságpróba c. mesekönyv létrehozásáért és a Tűzoltó utcai daganatos és leukémiás gyermekek gyógyítása terén tanúsított különleges helytállásukért kapták. Amint az ünnepségen elhangzott, az Őrzők Alapítvány az Astellas Pharma a díj mellé 500 darab könyv legyártásához szükséges pénzügyi támogatás is felajánlott.
Az 2012-ben első alkalommal meghirdetett Astellas Gyermekrajz Pályázat eredményhirdetését a díjátadó helyszínén és az ünnepi ceremónia internetes közvetítésének köszönhetően a pályázat weboldalán sokan kísérték figyelemmel. A pályázat zsűrije a beérkezett alkotások méltatása során köszönetet mondott mind a 335 gyermeknek, aki rajzát beküldte erre a nemes megmérettetésre. Varga Edit, az MTVA műsorvezetője beszédében a gyermekek őszinte megnyilvánulásáért, a rajzokban megfogalmazódó háláért, szeretetért mondott köszönetet, hangsúlyozva, hogy a beérkezett alkotások és a sok csatolt személyes történet a zsűri valamennyi tagja számára igazi ajándékot jelentett. A díjak átadása során a színpadra lépett Bartos Erika, a Bogyó és Babóca, valamint az Anna, Peti, Gergő mesesorozat írója és rajzolója is, aki néhány gyermeknek külön személyes ajándékkal is készült. Az oklevelek és az ajándékok átvétele a színpadon igazi forgatagot hozott.
Az Astellas Gyermekrajz Pályázat zsűrije az ünnepi ceremónián először az közönségszavazáson dobogóra került gyermekek oklevelét és ajándék adta át. A közönségszavazás eredménye alapján a 6-8 éves korosztályban Lévai Levente Imre (Tiszavasvári) „Pacsi a doktor bácsival” c. munkája lett az első. A második helyen Daiki Nikko (Budapest) „Az én doktor nénim szeretettel gyógyít” című rajza, a harmadik helyen pedig Tóth Eszter (Kiskőrös) alkotása végzett. A 9-11 éves korosztály dobogójának legtetejére Meskó Dóra (Budapest) „Doktor néni munka közben” című munkája került. A második legjobb alkotásnak Lévai Nikoletta Bianka (Tiszavasvári) „Az egészségem csoda dokija” rajza bizonyult. Ebben a korcsoportban a harmadik helyre Molnár Ivett (Oroszlány) „Torokgyuszi vizsgálat” c. alkotása került. Az idei pályázat legfelső, azaz a 12-14 éves korcsoportban a közönségszavazás során a következő sorrend alakult ki: az első helyen végzett Lévai Viktória Anna (Tiszavasvári) „A nagy ölelés” c. rajza, második lett Bagó Brendon (Pásztó) „A gyógyító mosoly”c. munkája, a harmadik helyet pedig Pércsi Dávid (Kővágószőlős) „A legjobb orvos” című rajza szerezte meg. A zsűri az internetes közönségszavazás eredményétől függetlenül, a beérkezett rajzok között saját rangsort is kialakított, amelyben a 6-8 éves korosztályban az első helyre Peresztegi Hanna (Budapest) került. Őt a második helyen Sőrés Vajk (Szentes), a harmadik helyen pedig Molnár Bianka (Oroszlány) követte. A 9-11 éves korosztály legjobbjai közül az első helyen Dombos Leila (Hajdúszoboszló), a második helyen Molnár Ivett (Oroszlány), a harmadik helyen pedig Finta Borbála (Szombathely) végzett. A 12-14 éves korosztályban a zsűri végül Kiss Virág (Szombathely) munkáját juttatta az első helyre. Őt a második helyen Lévai Viktória Anna (Tiszavasvári), a harmadik helyen pedig Majercsik Boglárka (Budapest) követte.
Az ünnepségen jelen volt a legtöbb rajzot beküldő osztály, Czimra Gyula Általános Iskola 2/B osztály osztályfőnöke, valamint két kisdiák is, akik igyekezetükért és sikeres pályázati szereplésükért a zsűritől külön elismerést kaptak. Az ünnepi ceremónia egyik meghitt pillanata volt, amikor az idei rajzpályázatra érkezett alkotásokban legtöbbet szereplő orvos, Dr. Bezsilla Erzsébet, martfűi gyermek háziorvos is a színpadra lépett, aki a zsűri tagjaitól emléklapot vehetett át.
Az Astellas Díjátadó Gála adott otthont a tavaly első ízben meghirdetett Média az Orvosokért Pályázat díjátadójának is. A pályázatra idén beérkezett 43 pályamű értékelése során a négytagú zsűri a dobogós helyezések mellett néhány külön elismerés átadásáról is döntött, ezek átadására is a díjátadó ceremónián került sor. Az első helyezettnek járó Astellas-díjat „A száguldó orvos” című munkája elismeréseként Pungor András, a 168 óra című hetilap munkatársa vehette át. Őt a második helyre rangsorolva Dr. Keresztúriné Kisistók Tímea, a Szegedi Városi Televízió munkatársa követte, aki „35 év a koraszülöttekért” című munkájával nevezett a pályázatra. A zsűri a harmadik helyen megosztott díj mellett döntött, így a színpadon Bak Anita, az MTVA Kossuth Rádió "A hely" című műsorának munkatársa az „Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet” című munkája és Kiss Veronika, a HáziPatika.com munkatársa „Együtt - az utolsó lélegzetig” című munkája egyaránt rangos elismerésben részesült.
A külön elismerések között vehetett át oklevelet Dr. Szalóczy Péter, aki a Média az Orvosokért pályázatra beküldött novellájával vívta ki a zsűri elismerését. A WEBbeteg.hu különdíjat ajánlott fel Szeleczky Ádámnak és kollégáinak, a Mindennapi Hősök: Dr. Szűcs Andrea című filmért. Az elismerést a színpadon Lukács Katalin, a WEBBeteg.hu képviselője adta át. A Magyar Újságírók Szövetsége idén első alkalommal állt a Média az Orvosokért Pályázat mellé. A szövetség felajánlásának köszönhetően Sályi András (Magyar Katolikus Rádió) Távolkép c. alkotása részesült különdíjban, amit Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke adott át.

 

webdesign: qualitypress