feb 24, 2011

Dr. Elkán Károly: Katonaorvosként Afganisztánban - fotókiállítása2011. február 11-től látható Dr. Elkán Károly ny. orvos alezredes fotókiállítása

Helyszín: MÚOSZ Székház, 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A

 

 "Képeim nem elsősorban a gyógyításról szólnak, sőt nem is arról. Nekünk nem volt feladatunk a helyi lakosok ellátása, de ha betegként fordultak hozzánk,a városi kórházuk vezetésével kialakított jó viszony eredményeként átirányítottuk őket a kórházukba, ahol megkapták a szükséges ellátást.
         Egy esetet említhetek, amikor egy civil afgán férfi kislányát hozta a karjában a bázishoz, kérve, hogy lássuk el a kislány térdből csonkolt combján lévő felfekvéseket. A kislány kielégítő állapotban volt, de a decubitusának ellátása szükségesnek mutatkozott. Az apának, tolmácson keresztül, elmondtam, hogy vérzik a szívem, hogy nekünk nem lehet ellátni kislányát, de a kórházuk sebész főorvosától segítséget fog kapni. Odaadtam mobil telefonomat és az apával megbeszélték az ő nyelvükön a találkozót. Az apa megnyugodva és köszönve a segítségünket távozott."

 

 

"A civil lakosság körében, ami addíg nem volt,a Baghlan tartomány kormányzójától kapott engedély birtokában, megszerveztük és beindítottuk az iskolás korú gyermekek orvosi szűrővizsgálatát, BMI indexük meghatározását. A kapott adatok alapján következtettünk a gyermekek általános egészségügyi állapotára, tápláltságuk fokára. Az általunk kidolgozott módszert átadtam a kórházuk gyermekgyógyász főorvosának, aki ígéretet tett a munka továbbvitelére, kiterjesztésére.
         Egészségügyi szolgálatunknak elsősorban katonáink és a szövetséges erők katonáinak ellátása volt a legfontosabb feladat. Egészségügyi anyagi készletünket is erre a feladatra terveztük. Nagyon sok volt az előre nem látható esemény lehetőségének kialakulása,a biztonsági kockázat, így tartalékot kellett képeznünk."
        

 

 

webdesign: qualitypress l powered by: CMS Made Simple