dec. 11, 2007

Az élelmiszerekhez adagolt transz-zsírok korlátozásáról


 2007. december 11.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület 2007. május 4.-én közös felhívást adott ki a transz-zsírok korlátozására.
 „Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetneâ€? – hangzott el a Magyar Nemzeti Szívalapítvány sajtótájékoztatóján. Dr. Nagy András, az alapítvány elnöke elmondta, hogy a szív-érrendszeri betegségek Magyarországon az összes halálozás 52%-áért okolhatók. Az Európai Unión belül hazánk az ötödik legsúlyosabban érintett ország. A halálozási ráta az Unió átlágának közel kétszerese, a 65 év alattiak esetében, például Ausztriához viszonyitva már  háromszorosa.

 

A magas koleszterin szint és az elhízás az érelmeszesedés fontos kockázati tényezői. Az ún. transz-zsírsavak elfogyasztott mennyiségükkel arányosan emelik az LDL koleszterin szintet és csökkentik a HDL koleszterin szintet. Ezáltal növekedik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A transz-zsír a természetben nem található meg, a telített zsírsavhoz képest 5-ször veszélyesebb az erek számára; mesterséges anyag, amely annak „köszönhetiâ€? létezését, hogy a növényi olajat a felhasználhatóság érdekében keményítették, hidrogénezték. Az élelmiszerekben az a szerepe, hogy javítsa a termék állagát, meghosszabítsa az eltarthatóságát, pl. margarinokban, kekszekben, csipszekben. 
Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkacsoport-vezetője annyit fűzött hozzá, hogy a transz-zsírokról nem túl régóta esik szó a nyilvánosság előtt. Megemlítette, hogy hazai éttermi láncokból vett mintákban a transz-zsír tartalom 5-25%. Ez igen magas. Európa-szerte egyre inkább korlátozzák a transz-zsírok arányát az élelmiszerekben. Fontos, hogy azonos szabályozók legyenek az Európai Unió országaiban, és fontos, hogy a fogyasztókat felvilágosítsák a transz-zsírok létezéséről, egészségre káros hatásairól. Ezzel egyidőben fontos a tudatos vásárlás kialakítása. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a címkéken feltüntessék azokat az  adatokat is, amely a zsírok összetételét mutatja meg.
Kiss Beáta, a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform munkatársa bemutatta azt az új címkét, amely már tartalmazza a legfőbb tápanyagok, köztük a transz-zsírok, mennyiségét és mértékét az ajánlott napi bevitel értékéhez képest.
A sajtótájékoztatón egy élelmiszeripari lánc és egy étteremlánc munkatársa is részt vett.
Vadnai Ágnes, a McDonald”s, kommunikációs menedzsere elmondta, hogy a McDonald”s 2007 októberére lecsökkentette a sütőolaj transz-zsír tartalmát 2% alá, ami kedvezőbb, mint a WHO által javasolt 3%. A fejlesztés 10 éve indult, akkor a sütőolaj transz-zsír tartalma 40-50% volt! Az étteremlánc mindezt önkéntesen kezdte el, még mindenféle szabályozás előtt.
A másik pozitív példát Takács Tibor, a Fornetti Kft. munkatársa hozta, A Fornetti a sütőipar területén elsőként kizárólag hidrogénezés nélkül készült margarint használ termékeiben.

A transz-zsírok lényeges csökkentése mint feladat nem könnyű, hiszen a teljes ellenőrzés egyáltalán nem megoldott. A közétkeztetés és az élelmiszeripar megreformálására van ehhez szükség. Addig is egyet tehet a vásárló: kellő figyelemmel válogassa meg,hogy mit tesz az asztalára.

 

webdesign: qualitypress