nov. 26, 2021

Tudomány a betegek szolgálatában


A MIND Klinika és a General Electric közös kutatási tevékenysége új dimenziót hozhat a neurológiai és onkológiai betegellátásban

Csúcskategóriás MR-gép érkezett Budapestre, a 3 Tesla-s SIGNA Architect. A gép a jelenleg elérhető legújabb technológia, valamint a GE által fejlesztett szoftvereknek köszönhetően a primer képalkotáson túl, mesterséges intelligencia vezérelte eljárások segítségével elemzi az adatok mélyrétegeit. 
A MIND Klinika 2020 őszén kezdte meg működését a fővárosban. Küldetése, hogy egy új tudományterület szűk spektrumában nyújtson magas szintű szolgáltatást, mely egyedülálló nemcsak hazánkban, hanem a közép-kelet európai régióban is. Ez a tudományterület a bél-agy tengely körüli betegségek és kórállapotok, melyek húsz évvel ezelőtt még ismeretlennek számítottak, de az utolsó nyolc év óriási áttörést hozott ezen a területen. 2013-ban publikálták a humán mikrobiom térképet, mely a velünk élő baktériumok összességét jeleníti meg hét testtájban. 
„Ma már tudjuk, hogy a velünk élő baktériumok változásai szoros összefüggést mutatnak emberi betegségekkel. Bizonyított, hogy gyulladásos betegségek gócpontjai helyezkednek el a bélben, valamint számos idegrendszeri betegség kiindulási pontja is a bélben található. Ilyen betegségek a migrén, a stroke, az Alzheimer-, a Parkinson-kór, az időskori memóriazavarok, illetve bizonyos daganatos megbetegedések is” – mondta el Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus.
A MIND Klinika missziója, hogy transzlációs kutatások műhelye legyen
A Klinika küldetése, hogy a csúcstechnológia a klinikum szolgálatába álljon, minél előbb elérhetővé tegye a betegek számára és megtalálja az alkalmazási lehetőségeket a gyógyításban. Jelen pillanatban már több mint tíz nemzetközi céggel van kutatási együttműködésük számos klinikai vizsgálatra, amely folyamatosan bővül. 
A közelmúlt nagy eseménye mind a járóbeteg szolgáltatásban, mind pedig kutatási területen, egy csúcskategóriás 3 Teslás, 48 tekercses, General Electric MR gép üzembe helyezése volt, mely ténylegesen egyedülálló tudással bír egész Közép-Kelet Európában. Ez a gép a jelenleg elérhető legújabb technológia, valamint a GE által fejlesztett szoftvereknek köszönhetően a primer képalkotáson túl, mesterséges intelligencia vezérelte eljárások segítségével elemzi az adatok mélyrétegeit. Így képes felhívni a figyelmet szabad szemmel szinte alig látható képletekre, nem helyettesítve, de nagyban segítve ezzel az leletező orvosok munkáját.
Kiemelt jelentősége van a daganatos betegségek kezelésének értékelésében is
A választott terápia kezdetétől számítva akár már két hétre megmondható, hogy a daganatos sejtek életképessége hogyan változott: reagál-e a páciens a kezelésre. Ennek a gyógyításban nagy jelentősége van, hiszen gyorsabban derül ki, ha egy kezelésre a páciens nem reagál, így elkerülhető a felesleges gyógyszer-mellékhatás, és gyorsabb kezelés-váltásra van lehetőség. Fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt kell már egy MR vizsgálatot végezni, hiszen a készülék daganatos sejtek életképességének változását tudja nagyobb érzékenységgel kimutatni. 
Gyümölcsöző együttműködés a MIND és a GE között a betegek és a tudomány szolgálatában
A MIND Klinika és GE együttműködése nem merül ki abban, hogy a klinika egy topkategóriás GE készülék mellett döntött. A General Electric-nek Magyarországon működik egy 500 fős kutatási részlege, melyből 60 fő kifejezetten MR kutatással foglalkozik. Az GE adatvezérelt kutatásainak célja, hogy a szoftvereik egyre fejlettebbek legyenek. Ehhez biztosítja a klinikai hátteret a MIND, azaz az itt elvégzett vizsgálatok adataival dolgozik tovább a GE. Rendkívül fontos megemlíteni, hogy páciensek adatai soha semmilyen körülmények között nem kerülnek átadásra, kizárólag képadatok elemzését végzik a GE munkatársai. A kutatási együttműködésnek köszönhetően a MIND betegei olyan szolgáltatást kapnak az MR vizsgálatok során, melyek máshol még nem elérhetőek, ezzel segítve gyógyulásukat, terápiájuk személyre szabását és sikerességét, mindezt mindenféle pluszköltség és egészségügyi kockázat nélkül.

Forrás:  MIND Klinika

webdesign: qualitypress