máj. 7, 2021

A magyar betegek innovatív terápiákhoz való hozzáférésének bővítéséhez a gyógyszerkiadások nagyobb mértékű emelésére lenne szükség a jövő évi költségvetésben


A nettó gyógyszerkiadások 2022. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő 2 százalékos bővüléséhez képest nagyobb mértékű emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a magyar betegek minél gyorsabban hozzáférhessenek az új fejlesztésű, innovatív gyógyszerekhez – állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

Mivel a gyógyszeripari innovációkhoz történő hozzáférés gyorsítása a Kormánynak is stratégiai célja, az AIPM bízik abban, hogy a járványhelyzet okozta 2020-as kényszerű megtorpanás után a gazdaság újraindításával együtt hamarosan újabb modern gyógyszeres terápiák válnak elérhetővé a magyar betegek számára, és a jövő évi költségvetésben is nagyobb mozgástér nyílik az új készítmények társadalombiztosítási befogadására.
A 2022-es költségvetési törvényjavaslat a nettó gyógyszerkiadások szintjén mindössze 2 százalékos többletforrást biztosít a 2021-re tervezetthez képest. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) álláspontja szerint ez a bővülés a kormány szándékaival ellentétesen nem elegendő ahhoz, hogy a magyar betegek a korábbiaknál gyorsabban férhessenek hozzá a legújabb innovatív kezelésekhez. Miközben ugyanis 2014 és 2019 között a legújabb terápiák közül minden harmadik elérhető lett a magyar betegek számára hazai finanszírozásban, amivel jelentősen javultak a betegek gyógyulási esélyei, a legutolsó innovatív készítményeket érintő befogadás 2019-ben történt. Így jelenleg is több mint 90 különböző terápia vár befogadásra Magyarországon, melyekről tavaly második félévben a NEAK már közel negyven kérelmet felterjesztett döntésre. Miközben a koronavírus-járvány minden korábbinál jobban rávilágított arra, hogy a társadalom egészségi állapota és a makrogazdasági mutatók tekintetében is mennyire fontos a gyógyszeripari innovációkhoz történő hozzáférés, a társadalombiztosítási támogatásra várakozó készítményekről döntés azóta sem született. A mostani költségvetési törvényjavaslatban foglalt számok alapján pedig jövőre szintén nem látszik túl nagy mozgástér jelentősebb befogadásokra, ugyanakkor a gyógyszeripari különadók mértékét a jövő évi költségvetés tervezete soha nem látott mértékben, több mint 105 milliárd forintban irányozza elő.
Tekintettel arra, hogy az elfogadott egészségipari startégiában foglaltak szerint a gyógyszeripari innovációkhoz való hozzáférés gyorsítására a Kormány is stratégiai célként tekint, az AIPM bízik abban, hogy a járványhelyzet okozta 2020-as kényszerű megtorpanás után, a gazdaság újraindításával együtt hamarosan döntés születhet további új terápiáknak már az idei befogadásáról, illetve ezzel párhuzamosan a 2022-es gyógyszerkassza további bővítéséről is, ami a jövő évi befogadások költségvetési alapjait biztosíthatják. Ezek ugyanis valós lehetőséget teremthetnek a magyar betegek innovatív terápiákhoz való mind szélesebb hozzáférésének biztosításához.

Forrás: Front Page Communications

webdesign: qualitypress