ápr. 9, 2021

Egy lépéssel előrébb a szkizofrénia gyógyítása terén


A Boehringer Ingelheim és a Lieber Agykutató Intézet együttműködik a központilag ható COMT inhibitorok fejlesztésének érdekében, melyeket a neuropszichiátriai rendellenességek kezelésére terveznek

• A Lieber Intézettel való együttműködése révén a Boehringer Ingelheim hozzáférést kap a preklinikai szakaszban lévő, az adott terápiás területen potenciálisan osztályában első terápiás lehetőségekhez, melyeket a neuropszichiátriai rendellenességek, köztük a szkizofrénia tüneti kezelésében alkalmazhatnak.
• Az új együttműködés tovább bővíti a Boehringer Ingelheim precíziós pszichiátriához kapcsolódó, agyi áramkörökre alapuló megközelítését, és megszilárdítja a vállalat elköteleződését aziránt, hogy a súlyos mentális betegségben szenvedőknek jobb kezelési lehetőségeket biztosítson. 

Ingelheim, Németország és Baltimore (Amerikai Egyesült Államok) – 2021. március – A Boehringer Ingelheim és a Lieber Agykutató Intézet (LIBD) a mai napon bejelentette közös kutatási és licence együttműködési megállapodását az új típusú, központilag ható COMT (katekol-O-metil-transzferáz) inhibitorok fejlesztésére, amelyek a neuropszichiátriai rendellenességek spektrumához (beleértve a szkizofréniát) társuló kognitív deficit kezelését célozzák. A precíziós pszichiátria agyi áramkörökre alapuló megközelítésével az együttműködés hasznosítja a Boehringer Ingelheim mélyreható tapasztalatait a központi idegrendszerre (CNS) irányuló gyógyszerek fejlesztésében, valamint a Lieber központilag ható COMT inhibitorokra vonatkozó szakértelmét.  Mindemellett az együttműködés a COMT inhibitorok klinikai felhasználásra juttatására fog fókuszálni. 

„A pszichiátriai rendellenességek, köztük a szkizofréniához társuló kognitív károsodás, mindig is nehezen kezelhető betegségek voltak, és továbbra is megoldatlan terápiás igényt jelentenek. Ez az együttműködés a Lieber Intézettel tovább bővíti az innovatív kutató programunkat, a Boehringer Ingelheim egyik kulcsterületén, mely egy osztályelső mechanizmussal kezelheti ezeket a tüneteket”, nyilatkozta Dr. Hugh Marston, Ph. D., a Boehringer Ingelheim központi idegrendszeri betegségek kutatásának osztályvezetője. „A szakértelmünk egyesítésével egy lépéssel előrébb kerülünk ahhoz, hogy megoldást találjunk azon betegek számára, akik most megfelelő terápia nélkül élnek.”

A COMT egy dopamint lebontó enzim, mely kulcsfontosságú az agy prefrontális kérgében és a hippokampuszban található dopamin modulációjához. A dopamin jelátvitel megfelelő működése kritikus számos olyan kognitív és viselkedési folyamat szempontjából, amelyek különböző neuropszichiátriai és neurológiai rendellenességek, például szkizofrénia esetén károsodtak. Míg a periférikusan ható COMT-gátlókat jelenleg kiegészítő terápiaként alkalmazzák olyan neurológiai megbetegedések kezelésében, mint a Parkinson-kór, ez az új együttműködés a központilag ható COMT-gátlókat fogja vizsgálni a neuropszichiátriai rendellenességekben.

A Lieber Intézet legújabb tanulmányai szerint a központilag ható COMT-gátlók fontos szerepet töltenek be a különféle neurológiai és neuropszichiátriai rendellenességek lehetséges tüneti kezelésében. A centrálisan ható COMT- gátlókban lévő potenciál klinikai értékelése még nem történt meg, mivel ilyen vegyületek nem voltak elérhetők. A Lieber Intézettel együttműködve, a Boehringer Ingelheim most olyan engedélyezett, preklinikai fázisban lévő jelöltekkel rendelkezik, amelyek egy új terápiás osztály első potenciális képviselői lehetnek a neuropszichiátriai rendellenességek gyógyításában.

„A Lieber Intézet hosszú ideje tesz erőfeszítéseket a központilag ható COMT-gátlók tanulmányozására, mivel az Intézet küldetésének része, hogy megértse a szkizofrénia és a kapcsolódó agyi rendellenességek genetikai és molekuláris mechanizmusait" - nyilatkozta Daniel R. Wienberger, M.D., a LIBD Vezérigazgatója. „Örömmel kezdjük el ezt a partnerséget a Boehringer Ingelheim-mel, hogy azonosítsuk a potenciális terápiás jelölteket, és elősegítsük ezek klinikai fejlesztését annak érdekében, hogy segítsük azoknak az életét, akiket érint ez a súlyos mentális egészségi állapot." 

Forrás: Boehringer Ingelheim 

webdesign: qualitypress