dec. 1, 2020

Gyermekgyógyítás fénnyel festett falak mögött


- adventi fényfestéssel várják az ügyeletre érkezőket a Bethesda Gyermekkórházban

December minden estéjén különleges adventi fényfestés borítja a Bethesda Gyermekkórház homlokzatát, ezzel kedveskedve az ügyeleti ellátásra érkező gyermekeknek és kísérőjüknek. A kórház célja, hogy minden módon csökkentse a gyermekek feszültségét, a megnövekedett karácsonyi betegforgalom idején különösen.

„Egy-egy felvételes ügyeletben 100-150 gyermek is érkezik a kórházba, eleve rémült állapotban, sötétben, maszkos orvosok közé. Ezen is szeretnénk enyhíteni ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel, hiszen egészen más érzés belépni egy mézeskalácsházba, mint egy rideg kórházépületbe” – vallja Tamásné Bese Nóra, a kórház kommunikációs vezetője, az ötlet egyik kidolgozója. „A gyerekek ámulva nézik az épületet, s kevésbé riadtan lépnek be oda. Minden este más és más fénykompozícióval örvendeztetjük meg őket, december 5-én például egy három emelet magas mikulás várta a gyermekeket. A járvány idején különösen kreatívnak kell lennünk, hogy a növekvő és természetes szorongást valamilyen módon csökkentsük mind a gyerekek, mind a dolgozók körében. A fényfestés sötétedéstől hajnalig látható december minden estéjén.”
A kórház főigazgatója, dr. Velkey György kiemeli, hogy több városi kórház gyermekosztályát alakították át koronavírusos felnőttek ellátására, így a szokásos betegforgalom mellett a Bethesda tehermentesíti ezeket az intézményeket azzal, hogy fogadja azokat a gyerekeket, akiket egyébként nem ide szállítanának. „A gyerekeknek, szülőknek, gyógyítóknak is sokféle nehézséggel kell szembenézniük, szigorúbbak az intézményi szabályok, be kell tartani a látogatási tilalmat, egy gyermeket csak egy szülő kísérhet. Ezekben a helyzetekben még fontosabb, hogy találékonyak legyünk, és egy kis mosolyt csaljunk minden hozzánk betérő arcára, így a gyógyítás, együttműködés is gördülékenyebb lesz.”

Forrás: Betesda

webdesign: qualitypress