jún. 11, 2020

Magyar fejlesztésű originális antipszichotikum lett Az Év Gyógyszere a skizofrénia kezelésében


A Richter atípusos antipszichotikumának, a cariprazine hatóanyagot tartalmazó gyógyszernek ítélte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) Az Év Gyógyszere 2019 címet.

A tekintélyes díjjal minden évben azokat a legkorszerűbb és leghatékonyabb készítményeket ismerik el, amelyek jelentős áttörést hoztak valamely betegség gyógyításában. A díjat Dr. Ferdinandy Pétertől, az MFT elnökétől vette át Bogsch Erik a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke.
A cariprazine egy magyar fejlesztésű originális atípusos antipszichotikum, amely az Egyesült Államokban 2015-ben kapott forgalombahozatali engedélyt skizofrénia és I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére, 2019-ben pedig bipoláris depresszió indikációban is. Az európai unió 28 tagállamára érvényes törzskönyvi engedélyt 2017-ben kapta meg a skizofrénia kezelésére.
Az MFT vezetősége által felkért Bírálóbizottság – amelynek javaslata alapján az MFT vezetősége és Közgyűlés titkos szavazással dönt a díj odaítéléséről – a cariprazine hatóanyagot tartalmazó gyógyszert elsősorban különleges hatásmódja és hazai kutatásfejlesztési hozzáadott értéke miatt javasolta Az Év Gyógyszere 2019 cím odaítélésére.
Dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a Semmelweis egyetemen tarott díjátadón kiemelte: „A cariprazine egy olyan egyedi hatásspektrummal rendelkező szer, amelynek hatékonyságát nemcsak a skizofrénia pozitív és negatív tüneteinek kezelésében, hanem a bipoláris betegség akut maniás, akut depressziós és akut kevert epizódjainak terápiájában is igazolták a klinikai vizsgálatok, és mellékhatás spektruma is igen kedvező. Hosszú évek óta a cariprazine az első valóban magyar gyógyszer, melynek felfedezése és fejlesztése a Richter Gedeon Nyrt. kutatóihoz kötődik. A készítmény néhány év alatt világszerte bekerült a betegellátási gyakorlatba, várhatóan nagy jövő előtt áll és joggal érdemelte ki hazánkban Az Év Gyógyszere kitüntető címet.”
A Díj átvételekor Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke kifejtette: „Úgy gondolom ez a díj is jól mutatja, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a mindenkori kutatás-fejlesztési tevékenységre, melynek során egyedülállóan magas szellemi hozzáadott értéket teremthetünk az ország számára, ami a versenyképesség megtartásának és növelésének egyik meghatározó eleme. A cariprazine sikere túlmutat a Richteren, a magyar gyógyszeripar és orvostudomány szempontjából is történelmi jelentőségű, hiszen ez az első olyan magyar fejlesztésű originális készítmény, amely az Egyesült Államok piacán bevezetésre kerülhetett. Nagy öröm számunkra, hogy 2018 októbere óta a magyar betegek számára is ártámogatással elérhetővé vált cégünk egyedülálló gyógyszere, amely 18 év kutató- és fejlesztő munkájának gyümölcse.”
A cariprazine molekulát a Richter kutatói fedezték fel a 2000-es évek elején, majd a Forest Laboratories-zal (később Actavis, Allergan, majd Abbvie) közösen fejlesztették tovább. A 2016 márciusi USA piaci bevezetés óta több mint 320.000 beteget kezeltek vele és több mint 2 millió felírás történt Amerikában. Az antipszichotikum már 26 országban elérhető világszerte, közülük 21-ben, így Magyarországon is, ártámogatással. A Richter az elmúlt időszakban is számos licenszmegállapodást kötött helyi partnerekkel, amelyeknek köszönhetően a cariprazine a világ legjelentősebb piacain elérhetővé válik.
A készítmény sikerét már korábban is rangos elismerések igazolták: 2018 márciusában a Magyar Innovációs Alapítvány Innovációs Nagydíjban részesítette a Richter Gedeon Nyrt-t, 2019 őszén pedig a Reagilának ítélték a szakellátás kategóriában a Galenus von Pergamon Díjat, melyet a farmakológia nem hivatalos „Nobel-díjaként” is ismernek Németországban.

Forrás: Richter

webdesign: qualitypress