febr. 26, 2020

A CARMELINA® vizsgálat alcsoport-elemzése alátámasztja a linagliptin hosszú távú kardiovaszkuláris és renális biztonságosságát 2-es típusú diabéteszben szenvedő idős betegek körében


• A linagliptin nem növelte a nemkívánatos kardiovaszkuláris események, a szívelégtelenség miatti hospitalizáció, illetve a nemkívánatos renális események kockázatát a placebóhoz képest 2-es típusú diabéteszben szenvedő idős betegek körében a kardiovaszkuláris kimenetelre irányuló CARMELINA® klinikai vizsgálat egy előre meghatározott alcsoport-elemzésében
• Ezenkívül a linagliptin nem növelte a hipoglikémia kockázatát a placebóhoz képest ebben a betegcsoportban

A Boehringer Ingelheim bejelentette a CARMELINA® klinikai vizsgálat egy alcsoport-elemzésének eredményeit, amelyek szerint a placebóval összehasonlítva a linagliptin nem növelte a nemkívánatos kardiovaszkuláris események, illetve a hipoglikémia kockázatát a 2-es típusú diabéteszben szenvedő idős betegek körében. Az eredményeket a Diabetes Obesity and Metabolism című folyóiratban közölték.

A populáció öregedése miatt a diabétesz epidemiológiája az idősebb korosztály felé tolódott el.Jelenleg a becsült adatok szerinti 463 millió cukorbeteg közül 136 millióan 65 évesnél idősebbek. De hiába magas ez a prevalencia, az idősebb betegeket mindig is az indokoltnál alacsonyabb arányban vonták be a vércukorcsökkentő készítmények klinikai vizsgálataiba.

A kardiovaszkuláris kimenetelre irányuló, nemrégiben végzett CARMELINA® klinikai vizsgálatba 18. életévüket betöltött alanyokat vontak be, felső életkori korlát nélkül. Az előre meghatározott CARMELINA® alcsoport-elemzés során úgy elemezték a klinikai kimeneteleket és a nemkívánatos eseményeket, hogy a fő eredményeket a következő előre definiált korcsoportokba sorolták be: 65 évnél fiatalabbak, 65–74 évesek, illetve a 75 éves vagy annál idősebb korosztály.

„Ez az alcsoport-elemzés rávilágít a 2-es típusú diabéteszben szenvedő idősebb populáció helyzetére. Az ebbe a korosztályba tartozó személyek közül sokaknak megromlott az egészsége, gyakran többféle betegségben is szenvednek és sokféle gyógyszert kénytelenek szedni; mindez különösen megnehezíti a vércukorszintjük kezelését” – mondta el Dr. Waheed Jamal, a Boehringer Ingelheim vállalati alelnöke és a kardiometabolikus gyógyszerüzletág vezetője. „Habár az összes korosztály közül az idősek között a legmagasabb a 2-es típusú diabétesz incidenciája, ez a populáció a korábbi klinikai vizsgálatokban mindig is alulreprezentált volt, így a mostani elemzés rendkívül értékes segítség lesz az orvosok számára abban, hogy miként kezeljék ezt a betegcsoportot.”

A linagliptin a placebóval összehasonlítva egyik korcsoportban sem növelte a nemkívánatos renális kimenetelek, a nemkívánatos kardiovaszkuláris események, illetve a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát. A nemkívánatos események incidenciája – beleértve a hipoglikémiát is – nőtt ugyan az életkor előrehaladtával, de hasonló eredmények mutatkoztak a linagliptin és a placebo esetében, miközben a linagliptin csökkentette a HbA1c értéket. A linagliptin minden korcsoportban javította a glikémiás kontrollt a placebóhoz képest.

„Elmondható tehát, hogy a CARMELINA® vizsgálat alanyainak idősebb alcsoportjába olyan 2-es típusú cukorbetegek tartoztak, akik idős koruk miatt, valamint már kialakult kardiovaszkuláris és/vagy vesebetegségeik miatt magas kockázatúnak számítottak” – folytatta Dr. Jamal. „Az eredmények biztosíthatják az orvosokat arról, hogy a linagliptin széles betegpopuláció számára alkalmas a glikémiás kontroll javítására, miközben alátámasztott a kardiovaszkuláris és renális biztonságossága.”

Forrás: Action Heller Consulting

webdesign: qualitypress